Ga ik dit echt zeggen. Ja, ik ga het echt doen. Let op: suiker is niet jouw grote vijand. Oke, misschien heb je gisteren wel ietsje veel suiker gegeten. So what? Je kunt je er nu schuldig over voelen. Maar daar los je uiteindelijk niets mee op. Het belangrijkste is daarom dat je je beseft dat suiker niet jouw grootste vijand is. Door voeding te categoriseren in goed en kwaad, zul je ook jezelf automatisch bekritiseren in termen als “goed bezig” en “echt veel te slecht op mijn voeding aan het letten” of “ik ben ook echt verslaafd aan suiker”. En wat daar dan weer erg aan is? Dat vertel ik je vandaag.
Jouw taalgebruik heeft een grote impact op jouw gedachten
In één van de lessen van het mindset-programma ga ik hier ook extra diep op in: Hoe jij over voedsel denkt, en welke woorden je gebruikt om jouw eetgedrag te beschrijven, heeft een grote invloed op jouw gedrag . Hoe negatiever jij praat over jouw eetgedrag, hoe groter de kans is dat je al jouw goede voornemens nu al wel in de prullenbak kunt gooien.
Want als jij tegen jezelf zegt “Ik ben echt zo dom, dat ik niet van dat verrekte dropje af kan blijven”, dan wordt het eten van dat dropje bijna onvermijdelijk. Je zorgt er dan namelijk zelf wel voor dat je faalt. Omdat wat jij gelooft, en wat jij denkt, een van de grootste bepalers is van jouw daadwerkelijke gedrag.
Een self-fulfilling prophecy.
Ben jij “goed” of “slecht” bezig?
Als je vindt dat je “goed bezig bent” als je je kunt houden aan een 100% suikervrij eetpatroon, dan behandel je jezelf eigenlijk als een kind dat zich moet gedragen. Maar wat gebeurt er dan als je een keer afwijkt van dat patroon? Heb je je dan misdragen? Voel je je dan schuldig?
Op het moment dat we suiker in een verdomhoekje plaatsen, dan zeggen we eigenlijk dat we “slecht” bezig zijn als we een keer wat suiker eten. Nou, daar ben ik het niet mee eens. Niet alleen moet je soms wat suiker eten, om je te realiseren waar je het ook allemaal weer voor doet. Je moet soms ook wat suiker eten, zodat je je beseft dat het ook gewoon eten is. Het is misschien wel voeding die minder optimaal is voor jouw lijf, maar je bent niet “slecht bezig” als je het een keertje eet.
Jij bent als volwassen persoon immers prima in staat om bewuste keuzes te maken over wat je in jouw lijf stopt. En soms kies je er bewust voor om te genieten van een lekkernij bomvol suiker, dat is helemaal prima. Dat is ook belangrijk in het leven! Op andere momenten kun je er bewust voor kiezen om juist te eten uit liefde voor jouw lijf, en voeding te selecteren tjokvol vitamines en vezels, en dat is ook prima.
Het draait uiteindelijk allemaal om een gezonde balans.
Suiker is niet de grote vijand
Let op jouw woorden.
Uiteindelijk is suiker niet jouw grote vijand.
En als je er een keer een beetje veel van hebt gegeten, dan kun je daar alleen maar van leren. Omdat je misschien in jouw lijf zelf wel aanvoelt wat de suiker met je doet.
Voel je er vooral niet schuldig over, maar onderzoek juist jouw gedachten hieromtrent. Je bent een sterk en kundig persoon, op zoek naar een gezonde relatie met eten. Eentje die vol te houden is op de langere termijn. Een relatie waarin je jezelf niet continu beoordeelt, maar waarin je probeert zoveel mogelijk te eten uit liefde voor jouw lijf.
Het eten van suiker maakt je geen “zwak” of “hopeloos” persoon. Je “zondigt” niet door een keer een chocolaatje te eten. Geniet er vooral van. En geniet dan op andere momenten van lekker veel groenten, fruit, noten, zaden… ! Wees lief voor jezelf, zonder te oordelen.
Ik hoop dat je mijn boodschap snapt, en hem durft aan te pakken. Let op wat je denkt. Wat wat je denkt, en welke woorden je daarbij gebruikt, zijn een grote indicatie voor je wat je vervolgens voelt en doet.
Liefs,
Saskia
Geef een reactie