Mis je de voedingswaarden bij mijn recepten? Of vroeg je je af hoeveel calorieën er wel niet in die zwarte bonen brownie zaten? Dan wil ik je graag iets op het hart drukken. Ga niet op dieet, alsjeblieft! Ik weet het, het is super verleidelijk om te diëten, helemaal als er wordt beloofd dat je er een godinnenlichaam mee kunt creëren. Maar diëten werken niet. Sterker nog, ze werken vaak averechts! Vandaag deel ik 3 redenen om per direct te stoppen met diëten.
Wat ik bedoel met diëten?
Alles van Weight Watchers tot Atkins, van Sonja Bakkeren en Slimfast tot Paleo. Van koolhydraatarm tot eiwitrijk en ketogeen.
Alles wat erop gericht is om je te laten leiden door externe informatie, zoals eetplannen en schema’s.
In plaats van je te laten vertrouwen op de signalen van jouw eigen lijf.
En bovenal: regels over wat goed en slecht voor je is.
Alles wat erop gericht is om jouw uiterlijk, of jouw lichaam te veranderen. Dus ook:
- Het afmeten of wegen van jouw porties
- Het tellen van calorieën of macro’s
- Alleen nog maar puur en onbewerkt eten
- Regels rondom wanneer je wel en niet mag eten
- Intermittent fasting
- Balansdagen, cheatmeals en cheatdays
3 redenen om direct te stoppen met diëten
1. Het is een soort universele wet, maar door elk dieet, ontstaat er een neiging om je te overeten.
Diëten zijn niet zonder risico. Ze zorgen ervoor dat je wilt rebelleren, en als je dat doet, kom je alleen maar meer gewicht aan dan je bent verloren.
Jouw lichaam is namelijk veel slimmer dan je denkt!
Het is gemaakt om te overleven. En dat betekent ook dat het je van nature beschermt tegen uithongering.
Als je jouw lichaam bepaalde typen of hoeveelheden voedsel ontzegt, gaat jouw lichaam in een soort overlevingsmodus. Het vergroot jouw cravings, met kans op eetbuien of overeten. En het vertraagt jouw metabolisme.
2. Met een dieet zeg je onbewust tegen jezelf: “als jij je laat gaan, dan eet je straks alles wat los en vast zit”.
Je zegt eigenlijk tegen jezelf, dat je niet te vertrouwen bent. Maar dit is niet waar. Niemands échte honger is eindeloos.
Zelfs als je niet echt actief “op dieet” bent. Maar je wel “denkt” als iemand die op dieet is (in goed en slecht eten, in angst voor bepaalde voedingsmiddelen), dan ben je nog steeds onbewust jouw voedselinname aan het controleren.
Als we bepaald voedsel als “slecht” bestempelen en we proberen het NIET te eten, komt er altijd dat moment waarop we het niet kunnen weerstaan. En we ons er mogelijk aan overeten.
Want juist het feit dat je iets niet mag, maakt dat je er extra naar verlangt.
We sturen onszelf keer op keer weer dat onbewuste of bewuste signaal: Vanaf morgen moet je weer beter “opletten”. Dus wil je er van genieten? dan is het nu of nooit!
3. Jezelf dingen ontzeggen, restricties, en gevoelens van schuld en schaamte zorgen op de langere termijn niet voor veranderingen in jouw eetpatroon.
Ook al ben je er helemaal klaar voor om af te vallen, om jezelf van alles te ontzeggen, en je voor je kop te slaan als je je niet aan de dieetregels kunt houden. Het is niet de manier om blijvende verandering te creëren die leuk is, en die je kunt volhouden (voor altijd!).
Is suikervrij eten dan ook geen dieet?
(Ik voel de vraag al aankomen, hoor!)
Ja. Zeker wel. Daarom eet ik niet meer suikervrij.
Oh, en helemaal als je het 100% perfect wilt doen. Als je jezelf voor je kop slaat als je iets met suiker eet. Of probeert te compenseren als je je een dag te buiten bent gegaan aan iets lekkers. Het is een dieet, als je jezelf lekkers ontzegt, terwijl je er zin in hebt.
Ik probeer zelf zoveel mogelijk te genieten van (ook het zoet!) wat de natuur te bieden heeft. (Daarom heb ik besloten deze website, met alle lekkere recepten nog even in leven te houden! :D)
Ik probeer hiermee juist terug te keren naar zoveel mogelijk eten zoals de natuur het bedoelt heeft.
Ik vind het belangrijk dat we kunnen vertrouwen op ons hongergevoel. Zodat een overdaad aan snelle (onnatuurlijke) suikers onze bloedsuikerspiegel niet constant in de war schoppen. Want als dit wel het geval is, hebben we namelijk continu honger!
Maar zoetigheid zonder geraffineerde suikers bevat natuurlijk ook gewoon calorieën! (Die je vooral niet moet gaan tellen).
Het hogere doel is dat je intuïtief leert eten: en daarmee bedoel ik aanvoelen wanneer je vol zit, en wanneer je honger hebt. En datgene eten waar jij je lijf blij mee maakt!
En laat de restricties zoveel mogelijk los.
Kies bewust en eet bewust
Of je nu kiest voor een overheerlijke knapperige salade, een warme gevulde soep of een suikerrijke chocoladetaart. Het maakt niet uit, zolang je er maar bewust voor kiest en er écht van geniet.
Té vaak eten we gedachteloos een pak koekjes leeg, of proppen we ons vol met de koelkastdeur nog open. Of we eten stiekem, als anderen niet kijken.
De basis voor een gezonde balans is dat je het gevoel hebt dat je in controle bent. En dat je écht blij wordt van wat je eet.
Liefs,
Saskia
PS. Kun je wel wat hulp gebruiken? Download dan gratis mijn Masterclass Af van eetbuien en emotie eten .
Geef een antwoord