Breken met slechte gewoonten kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is soms zoveel makkelijker om te blijven doen wat we eigenlijk niet willen doen, dan om te doen wat we wel willen. Gewoontecirkels zorgen ervoor dat ons gedrag zit ingesleten in ons brein. Een trigger in jouw omgeving, zorgt dan voor een automatische reactie, die eigenlijk geen bewuste aandacht van je vraagt. Doe je iets maar vaak genoeg, dan wordt het op een gegeven moment een gewoonte. Eentje waar je maar lastig van af komt. Zoals snacken, ’s avonds op de bank. Of een wijntje inschenken, de minuut nadat je thuiskomt uit je werk. Wat zijn de belangrijkste fouten die we maken als we proberen af te komen van die (eet)gewoonten?
5 fouten die we maken als we af willen van slechte gewoonten
1. Je wilt teveel in 1 keer veranderen
We proberen vaak alles in 1 keer te veranderen. We willen stoppen met frisdrank, zoete snacks, koffie, brood, zuivel, en ga zo maar door. Terwijl als we focussen op slechts 1 gewoonte per keer, dan zijn we zoveel meer succesvol!
2. Je hebt geen realistische verwachtingen van jezelf
Je probeert (slecht) gewoontegedrag te vervangen door iets wat helemaal niet bij je past. Zoals sporten op de vroege ochtend (terwijl je echt een avondmens bent, of je op dat moment ook je kinderen moet klaarmaken voor school). Houdt vooral rekening met wie jij bent, en wat bij jou past! Dan is de kans op slagen zoveel groter.
3. Jouw doelen zijn te vaag geformuleerd
Dat je iets anders wilt doen, dan dat wat je deed, dat is duidelijk! Je weet goed wat je niet wilt. Maar wat je wel wilt doen dat is vaag, of onduidelijk geformuleerd. Je weet niet wat je precies gaat doen, wanneer je het gaat doen, welke obstakels je daarvoor moet overwinnen, en wat je daarbij kan helpen. Vind je het dan nog gek dat dat nieuwe gedrag niet van de grond komt?
4. Je wilt vooral doen wat er van je verwacht wordt
We weten allemaal wat we eigenlijk zouden moeten. Minder toevoegde suiker is gezond zegt de wetenschap. En minimaal 10.000 stappen zetten op een dag ook. Maar wat wil je eigenlijk zelf? Pas als je iets echt zelf graag wilt, kun je de interne motivatie vinden die je echt aanzet tot gedragsverandering.
5. Je zoekt geen hulp (of mental support!)
Vastgeroest gedrag willen veranderen is moeilijk. Maar het alleen doen, is misschien nog wel het moeilijkst. Zoek een maatje, die je kan bellen, appen, of kan benaderen via sociale media. Dat is niet alleen een fijne stok-achter-de-deur, maar ook een mooie sparringspartner.
Als je jouw slechte gewoonten wilt veranderen, moet je er de waarde van in zien. Zet nieuw gedrag geregeld in, en kijk vooral naar wat het je allemaal oplevert. Als jij genoeg “beloning” ervaart, kan het nieuwe gedrag vanzelf inslijten in jouw patronen. Vooral dat wat we leuk vinden, kunnen we op de langere termijn blijven volhouden.
Geef een reactie