• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

7 redenen waarom we eten als we geen honger hebben

21 februari 2018 Reageer

7 redenen waarom we eten als we geen honger hebben

Ping, de klok slaat 12 uur, tijd voor lunch! Toch? Of eet jij echt alleen wanneer je honger hebt? Tegenwoordig eten we om zoveel meer redenen, dan alleen omdat onze maag knort. En dat maakt ook, dat we soms onbewust teveel eten. Soms zijn we zelfs het contact met ons hongergevoel een beetje verloren. Ik daag je vandaag uit de 7 belangrijkste redenen van eten, als je geen honger hebt, door te nemen. Ben jij bewust van welke voor jou ook geldt?

7 redenen waarom we eten als we geen honger hebben

1. Emotie: We voelen iets!

We eten niet alleen om ons op te vrolijken, of om onszelf te vullen met troostvoer. Nee, we eten ook als we iets te vieren hebben. Daarom staat eten vaak voor iets leuks, iets fijns… En dat maakt ook dat we ernaar grijpen als we juist wat fijne gevoelens zoeken. Op eten kunnen we bouwen. Het is vertrouwd en fijn. Het oordeelt niet. (Al kunnen we soms zelf wel flink oordelen over ons eigen eetpatroon!) Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 4 eetmomenten wordt veroorzaakt door een bepaald gevoel (bron).

 

 

2. We eten uit verveling

We eten niet alleen uit blijdschap of verdriet, maar ook gewoon uit verveling. Je kunt het niet echt een gevoel noemen! (Misschien juist wel de afwezigheid van gevoel?) Je moet maar eens opletten hoe weinig je trek hebt in zoet, of zin hebt om te snaaien als je druk bezig bent, of ergens door geboeid bent. De kans is bijna zero. Terwijl we op momenten van nietsdoen, of als we op de bank naar een saai tv-programma zitten te kijken, juist zin krijgen om ergens op te knabbelen.

Dit  (engelstalige) artikel legt uit hoe dit mogelijk te maken heeft met een behoefte van je brein, aan dopamine.

3. Omdat het eten ons aanstaart

Nog veel vaker eten we misschien wel gewoon omdat het eten er is. Het ligt daar maar te liggen. Precies in jouw vizier. Die pot snoep op de tafel van je collega. De koekjes op de schotel. Of gewoon de traktaties tijdens een verjaardagsfeestje. Die borrelnootjes op de bar. Nou, je snapt hem. Je eet, niet omdat je honger hebt, maar omdat je het eten ziet liggen. En omdat het lekker is, eten we er vaak ook nog eens flink van door. Ben je hier gevoelig voor? Zorg dan in ieder geval dat je het zoete snoepgoed goed voor jezelf verstopt. 😉

4. Omdat we het verdiend hebben

We belonen onszelf maar al te vaak met voedsel! Het was een zware dag op je werk, je hebt een groot succes behaald. Ik ben moe, en beloon mezelf met… (vul hier maar in wat je lekker vindt). En ja, wijn valt ook onder “voedsel”. En hoe meer restricties we onszelf opleggen rondom voeding, hoe groter de kans is dat dit een rol speelt in jouw eetpatroon.

5. Omdat anderen het van ons verwachten

We vinden het vaak moeilijk om nee te zeggen, als mensen ons iets lekkers aanbieden. Want, wat moet die ander wel niet van mij denken, als ik zijn aanbod afsla? Opmerkingen als “oh, hoezo? jij kan dat toch wel hebben?” “nou zeg, ben je aan de lijn ofzo?”, of zelfs “ach, doe eens niet zo ongezellig” worden met regelmaat uitgewisseld. Eten is iets wat we graag samen doen. Want als jij mee eet, is het verantwoord dat ik het ook eet. Eet jij niet mee? Dan voel ik me opeens schuldig dat ik dat gebakje, koekje, frietje wel gewoon neem. Dus die opmerkingen? Die hebben vaak veel meer met de gevoelens van de ander te maken, dan met jou. Mensen om je heen willen graag dat je lekker meedoet, daarmee laat je in feite zien dat je het eetgedrag goedkeurt. En dan hoeven ze zichzelf ook niet zo schuldig te voelen.

Voel je de druk al? Om te doen wat “sociaal wenselijk” is? Of durf jij vriendelijk te bedanken, als je eigenlijk geen zin hebt in de traktatie?

6. Omdat als we eten, we niet hoeven te doen, wat we eigenlijk moeten doen

Het is een soort uitstelgedrag. Als ik maar gewoon iets ga eten, dan hoef ik nog niet te beginnen aan die vervelende taak die me nog te doen staat. We eten veel liever, dan dat we aan een stressvolle taak beginnen. Logisch.

7. Uit gewoonte.

Wat we eten, en wanneer we eten, is iets dat we aanleren. En zodra dat gedrag is aangeleerd, wordt het een gewoonte. We doen het automatisch. Bijvoorbeeld, zodra we wakker worden (ping, ontbijt), of zodra de klok twaalf uur slaat (tijd voor lunch!) Zo zijn we vaak gewend om ontbijt, lunch en diner te eten. Waarschijnlijk een paar tussendoortjes tussendoor. Misschien ook wel een toetje na het avondmaal? Of je nou honger hebt, of niet, je eet het omdat je het gewend bent. En daarmee luisteren we niet meer naar de signalen van ons lijf.

Overigens kunnen bijna alle redenen hierboven op een bepaald moment een gewoonte worden. Zoals jezelf troosten met voedsel, of een glas wijn inschenken na een lange dag werken. Uit die patronen breken is niet eenvoudig. Maar het is zeker te doen. Een belangrijke stap is bewustwording. Ben jij bewust van waarom je eet, wanneer je eet als je geen honger hebt?

Ben je op zoek naar een gezonde relatie met eten?  Wil je definitief breken met eetbuien en emotie eten? Download dan gerust mijn gratis masterclass “Af van eetbuien & emotie eten!”

photocredit: Mc Jefferson Agloro, via unsplash.com
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

10 signalen die wijzen op emotie eten10 signalen die wijzen op emotie eten Onze relatie met eten en het verstoppen van een zak dropOnze relatie met eten en het verstoppen van een zak drop Hoe voorkom je het what-the-hell effect?Hoe voorkom je het what-the-hell effect? Waarom sommige mensen geen suikervrije koekjes moeten eten?Waarom sommige mensen geen suikervrije koekjes moeten eten

Categorie: Blog, Tips & Tricks Tags: 7, eetbuien, eetgedrag, eetgedrag veranderen, eetgewoontes, eetpatronen, emotie, emotie eten, eten, gedrag, geen honger, gewoontegedrag, gewoonten veranderen, redenen, sociale wenselijkheid, toch eten, top 7, zonder honger

Vorig bericht: « Vegan eiwitshake, ideaal voor na het sporten!
Volgend bericht: Volkoren speltmeel quiche met boerenkool & artisjokken »

Lees Interacties

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2021 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Blij Suikervrij maakt gebruik van suikervrije cookies! vertel me meer.