Het is alweer bijna een jaar geleden, zag ik, sinds ik voor het laatst een eetdagboek, of voorbeeld dagmenu heb gedeeld. Hoog tijd dus! 🙂 Inmiddels is er ook een hoop veranderd in mijn eetpatroon. Je ontdekt gaandeweg immers steeds meer over waar jij je qua eten prettig bij voelt. Zo ontdekte ik onlangs bij een evenement, dat ik mogelijk gevoeliger ben voor lactose dan ik zelf dacht. Ik vertel je er meer over, en geef je uiteraard een kijkje in mijn dagmenu!
Ben ik lactose-intolerant?
Ik was een paar weken geleden uitgenodigd voor een evenement bij het Integraal Medisch Centrum in Amsterdam. Een bijeenkomst over allergieën en vitaminen. Hier moest ik bij zijn! Aan het einde was er ook de mogelijkheid om je te laten “doormeten” door een mesoloog. Zij maakte gebruik van de EFD (Electro Fysiologische Diagnostiek); hierbij worden op een pijnloze, niet invasieve manier acupunctuurpunten gemeten, om de functie van de verschillende organen in beeld te krijgen en daarmee ook de disfuncties . Ik heb een kort onderzoek laten doen waarbij zij mijn gevoeligheden bekeek als het ging over bepaalde voedingsmiddelen, en wat bleek: ik was mogelijk gevoelig voor lactose.
Allergisch of overgevoelig?
Ook al ben je niet allergisch voor een bepaalde voedingsstof (zoals bij een pinda-allergie, waarbij de pinda’s levensbedreigend zijn tenzij er adequaat en direct wordt gehandeld), kun je toch gevoelig zijn voor een bepaalde stof. Zo zijn er steeds meer mensen die ontdekken dat ze gevoelig zijn voor gluten; als zij de gluten laten staan, hebben zij minder last van allerhande kwaaltjes. Of mensen die minder goed kunnen tegen zuivel, omdat zij hier een onrustige huid of buik van krijgen.
Voor mij kwam de mogelijke overgevoeligheid voor lactose niet geheel uit de lucht vallen, aangezien mijn vader ook lactose-intolerant is. Toch heb ik nooit echt stil gestaan bij de mogelijkheid dat het voor mij ook een gevoeligheid zou kunnen zijn. Ik had een aantal dagen voor dit evenement wel al een gesprek gehad met iemand die Ayurvedische voedingsleer studeerde, en die vertelde mij dat ik mogelijk bepaalde zaken niet goed verteerde. Een onderzoek bij de mesoloog was daarom een fijn antwoord op een open vraag: Want, hoe bedoel je, ik verteer bepaalde zaken niet goed?
Dag, Griekse yoghurt?
Sindsdien probeer ik met mijn handen van de Griekse yoghurt af te blijven (de favoriet van mijn peuter!) en gebruik ik lekkere plantaardige alternatieven, zoals kokosyoghurt, of een iets goedkopere kokos-soja yoghurt, bij het ontbijt. Ik ga het experiment uiteraard graag aan, om te ontdekken of ik op de langere termijn verschil merk als ik voeding met lactose laat staan!
Benieuwd naar mijn dagmenu? Eetdagboekje #7!
Ontbijt: Ik ontbijt met een schaaltje kokos-soja yoghurt (suikervrij, van Provamel), met deze zelfgemaakte granola uit de pan en een klein banaantje. Wij vinden het de laatste paar maanden een heerlijke variatie op onze overnight oats!
Daarbij slik ik trouwens twee spirulina tabletjes en een multi. Ik heb het gevoel dat mijn immuunsysteem wel even een boost kan gebruiken.
Tussendoor: Ik zet na het ontbijt een pot groene thee, en drink ongeveer 3 kopjes. Dit doe ik eigenlijk bijna altijd, als ik op mijn kantoor aan het werk ga.
Lunch: Ik lunch met 2 flinke kommen van deze winterpeen soep. Ik garneerde de soep met wat extra avocado, pompoenpitjes en gepeld hennepzaad. Eerst zette ik hem even snel voor jullie op de foto. Het tweede kommetje was uiteraard minder mooi gestileerd. 😉 De rest van de soep bewaarde ik gewoon in de koelkast voor als voorgerechtje bij een avondmaal later die week, want ik maakte meteen een grote pan vol.
Tussendoor: Na een stevige boswandeling eet ik nog twee volkoren rijstwafels met pure pindakaas en amandelpasta. (yes, ik hou van noten & zaden)
Diner: Het diner werd bereid door mijn man dit keer, en hij weet dat ik liever wat minder vlees eet. We aten dan ook voor het eerst een falafelburger die ik bij de biologische winkel meenam (van ProLaTerre, verrast door de pure ingrediënten!). Ik zou de burgers waarschijnlijk zelf maken, net zoals ik dat bij deze zwarte bonen burgers deed, maar hij is iets minder avontuurlijk in de keuken. Dit was dan ook een prima alternatief. Daarbij serveerde hij een berg snijbonen en (voor mij) een kleine portie zilvervliesrijst.
Hopelijk vonden jullie het leuk om weer eens een dagmenu van mij voorbij te zien komen! 🙂
Ik ben heel geinteresseerd in jouw voedingspatroon
Leuk, Ellen! Ik zal proberen vaker wat meer te laten weten over wat ik eet! 😉