Waarom ik geen calorieën vermeld bij mijn recepten? Vraag nummer 1002 in mijn inbox. Mijn antwoord is steevast dezelfde: omdat calorieën tellen indruist tegen alles wat is als psycholoog geloof over gezond en intuïtief eten. Vandaag vertel ik je er met liefde meer over! En niet alleen maar in de eerste plaats, omdat dit artikel dan een mooi linkje vormt om als auto-reply in te bouwen naar alle calorieën-zoekers! 😉 Want ben jij je bewust van de nadelen van calorieën tellen?
Waarom ik niet geloof in calorieën tellen
Oké, er zit natuurlijk ook een praktische kant aan dit verhaal: calorieën tellen kost tijd. Je moet uitzoeken hoeveel precies een portie is, hoeveel er precies in de door jouw gebruikte ingrediënten zit (want de ene amandelmeel is de andere niet!) en je moet een rekensommetje maken. Maar geloof me: het is echt niet zo dat ik dit teveel moeite vind. Ik zou immers een ruige schattig kunnen noteren, of exact kunnen aangeven welke merken ik van welke producten gebruik.
Het vermelden van calorieën bij de recepten geeft echter een bepaald signaal af. Een signaal dat ik absoluut niet wil uitdragen met mijn website, namelijk: dat het belangrijk is om calorieën te tellen! Of dat we op onze lijn moeten letten. (En dat de beste manier om dit te doen, het tellen van calorieën is.)
Dit lijngerichte eten, kan desastreuze gevolgen voor ons hebben… (ja, mag ik ook even dramatisch doen?).
De nadelen van lijngericht eten
1. We worden er vaak alleen maar dikker van
Laten we even voorop stellen dat inmiddels keer op keer wordt aangetoond dat diëten op de langere termijn niet werken. Diëten, waarbij sprake is van calorie-restrictie, zorgen er vaak dat het lichaam (tijdelijk) de stofwisseling verlaagt.
Maar wanneer je je lichaam langdurig uithongert treden er veranderingen op. Je zult veel meer honger ervaren en je lichaam gaat zuiniger met energie om. Het wordt hierdoor steeds moeilijk om nog af te vallen of op het zelfde gewicht te blijven.
Van dieetgedrag worden we dus vaak alleen maar dikker (bron, bron)
2. Er is vaker sprake van ontremd eetgedrag
Continu bezig zijn met de lijn is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar. Het is dan ook niet gek dat onderzoek laat zien dat de zogenaamde “lijngerichte eters” vaker last hebben van ontremd eetgedrag (bron). Ze kunnen zich soms even helemaal laten gaan .
In een onderzoek werden deelnemers bijvoorbeeld gevraagd om na het nuttigen van een milkshake ook een schep ijs te proeven. De lijngerechte eters aten een stuk meer van het ijs dan de mensen die niet bezig waren met de lijn. In het kader van het feit dat de dag nu toch al “verpest” was lieten ze een zogenaamd ‘wat-kan-het-me-ook-schelen’-effect zien, aldus dr. Tatjana van Strienen (van de Universiteit van Amsterdam).
3. We negeren hiermee ons gevoel van honger en verzadiging
Eten zou eigenlijk een natuurlijk proces moeten zijn. Je eet wanneer je trek hebt, en je stopt zodra je je verzadigd voelt. Maar als je continu bezig bent met lijnen raken we het contact met deze gevoelens vanzelf een beetje kwijt. We negeren onze hongergevoelens in een poging te voldoen aan de richtlijnen van een bepaald dieet. Of nog erger, we onderdrukken ze met gekke shakes of allerlei pillen om hem maar niet te hoeven voelen. We moeten continu nagaan of we iets wel of niet mogen hebben, en dat is best lastig in een wereld vol verleidingen.
Wil je af van eetbuien?
Download dan gerust mijn gratis masterclass: Ik leg je uit waarom diëten, en zelfs 100% suikervrij eten je niet helpt om af te komen van “jouw suikerverslaving”, en hoe je er wel komt. Hoe je jouw gezonde balans terug vindt!
Liefs,
Saskia
Hoi,
Ik vind het een heel goed artikel.
Nu ben ik vegetariër en sport ik 3 keer per week.
Tegen mij is gezegd dat ik onvoldoende eiwitten binnenkrijg. Ik vroeg me af of dezelfde ervvoor eiwitten bijhouden dezelfde negatieve gevolgen gelden als voor calorieëntellen? Houd je wel grofweg bij hoeveel eiwitten je binnenkrijgt?
Groetjes,
Vienna
Hallo Vienna, ik ben wel benieuwd van wie je dat te horen hebt gekregen? Het is in NL namelijk best wel moeilijk om echt te weinig eiwitten binnen te krijgen. 😉 Maar je zou kunnen proberen om bij elke maaltijd een eiwitrijke bron toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld peulvruchten (bij de lunch/diner), hennepzaadjes, ei, of een schepje plantaardig eiwitpoeder bij je ontbijtje. Daarop letten kan helpen. Ik zou inderdaad wel uitkijken dat het geen obsessie wordt met trackingprogramma’s en grammen afwegen. Op de langere termijn kan dit impact hebben op hoe intuïtief je eetpatroon is!