Alle voorverpakte levensmiddelen in Nederland dienen een etiket te bevatten. En dit etiket geeft jou als consument waardevol inzicht in wat er in het product zit! Goed etiketten lezen is essentieel als je gezonder wilt eten. Vandaar dat ik jullie deze week wat inzicht geef in het productlabel, en het verschil tussen de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde tabel uitleg. Waar kun jij als consument op kunt letten als je gezond wilt eten?
Uiteraard zien etiketten er over de hele wereld net wat anders uit. In Nederland zit het als volgt in elkaar:
“Wat precies op een etiket moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese verordening ‘verstrekking voedselinformatie aan consumenten’. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op.” – het Voedingscentrum.
Als je start met gezonder eten is het bestuderen van de etiketten helaas het eerste wat je moet gaan doen. Aan sommige producten wordt immers suiker toegevoegd als conserveermiddel, bindmiddel of kleurstof. Maar tegenwoordig wordt het ook weleens toegevoegd om het product ongemerkt te zoeten…
Etiketten lezen: wat moet je erover weten?
De ingrediëntenlijst
Op elk voorverpakt product vind je een ingrediëntenlijst. Hier vind je een lijst van de stoffen die in het product zijn gebruikt. Wat goed is om te weten is dat de eerstgenoemde stof in de lijst, de stof is die het meeste voorkomt in het product. De lijst is aflopend, dus het ingrediënt wat als laatste wordt vermeld is relatief gezien het minst gebruikte onderdeel van het product.
Al eerder schreef ik over de vormen van suiker die je terugziet op de Nederlandse etiketten. Nog steeds bestaat er wel verwarring over alles wat je kunt zien als toegevoegde suiker. Ik deed wat online onderzoek en vond onderstaande tabel, die mogelijk nog wat meer inzicht geeft in de verschillende vormen van suiker. Bij het etiketten lezen, kijk dan goed of je deze termen terug vindt in de ingrediëntenlijst!
Suikers | Chemische Namen | Vloeibare Suikers | Sap Uit Fruit | |
Suiker Kristalsuiker Rietsuiker Invertsuiker |
Sacharose | Stroop | ||
Melksuiker | Lactose | |||
Vruchtensuiker | Fructose | |||
Druivensuiker | Dextrose | |||
Moutsuiker | Maltose (of Maltodextrine) | |||
Honing Agavesiroop Maplesiroop |
||||
Isoglucose Glucose- fructosestroop Glucosestroop Melasse |
||||
Vruchtensap Vruchten- concentraat |
||||
Trehalose | ||||
Galactose |
De voedingswaardetabel
Etiketten lezen lijkt wel een vak apart. Want naast een ingrediëntenlijst vind je op het etiket ook een voedingswaardetabel. Deze tabel geeft je inzicht in de voedingswaarde van het product: hierin kun je vinden hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten het product bevat. Dit wordt vaak aangegeven per 100 gram, maar op sommige producten ook nog eens per portie.
Onder het kopje koolhydraten kun je ook terugvinden hoeveel suikers het product bevat. Dit is echter wel een combinatie van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. In sommige producten zit van nature suiker (denk hierbij aan granen, noten en fruit.) Schrik dus niet als er in de voedingswaardetabel suikers vermeld zijn, maar in de ingrediëntenlijst niet. Er zit een verschil tussen de toegevoegde suikers en de de vrije suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd (en die staan dus op de ingrediëntenlijst vermeld).
Koolhydraten: goed of slecht?
In een gezond eetpatroon krijg je ongeveer 45-65% van je totale energie binnen via koolhydraten, aldus de Vanderbilt University. Soms wordt een suikervrij dieet onder het kopje koolhydraat-arm dieet geschaard. Ik gelooof zelf absoluut niet in het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen, omdat dit vaak kan zorgen voor eetbuien en een obsessieve relatie met eten.
Ik kies overigens wel graag voor langzame koolhydraten die minder effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Dus bruine rijst in plaats van witte, volkorenbrood in plaats van wit brood (of brood gebruind met kleurstof), volkoren (spelt-)pasta in plaats van reguliere pasta… Deze koolhydraten worden langzamer opgenomen in je lichaam, en zo voorkom je het rollercoaster-effect.
Suiker-claims op de verpakking
Los van de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel willen fabrikanten nog weleens claims rondom suiker op de verpakking vermelden. Misschien ken je van die producten waar groot op staat vermeld “zonder toegevoegde suikers”? Uiteraard proberen producenten hun product te verkopen, en benadrukken ze dan ook graag hoe gezond hun producten zijn. Maar wat houden de claims nou eigenlijk precies in? Ik zocht het uit en vond het antwoord op de site van het Voedingscentrum:
- Suikerarm: Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram/100 gram of 2,5 gram/100 milliliter.
- Suikervrij: Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
- Zonder toegevoegde suikers: Aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Als dat van toepassing is, moet er op het product staan: “Dit product bevat van nature aanwezige suikers”.
De laatste healthclaim “zonder toegevoegde suikers” betekent overigens niet dat er helemaal geen suikers in het product zitten. Meestal zijn er van nature suikers aanwezig in een product, denk hierbij aan producten waarin wél een vruchtenconcentraat is verwerkt.
Ik hoop dat deze informatie je op weg helpt met het etiketten lezen en je een bewustere keuze kunt maken. Een laatste tip van flip? Streef niet teveel naar perfectionisme. Dit kan een enorme impact hebben op jouw stress rondom eten, en jouw relatie met eten. Ik leer je er hier meer over.