Ik ontmoette Carlijn voor het eerst op een beurs, waar zij sprak over SEO (ehm ja, gevonden worden in Google, dus). Een hele andere specialiteit, die misschien maar zijdelings te maken heeft met deze review. Want los van het feit dat zij van alles weet over die technische zaken is ze ook foodblogger en inmiddels kookboek-auteur. Ik kon het dan ook niet laten haar boek Foodless eens flink onder de loep te nemen. Ook ik krijg namelijk vaak vragen over foodswaps bij voedsel-allergieën. Een glutensensitiviteit of -intolerantie is daar maar eentje van. En dit boek lijkt hét boek te zijn voor iedereen met een voedselallergie, of -intolerantie.
Carlijn als ervaringsdeskundige
Ik weet nog goed hoe ze na de workshop iets zei in de trant van: “Ik voel me niet zo goed, ik denk dat er in de glutenvrije hapjes misschien toch sporen van gluten verstopt zaten…” Carlijn is overduidelijk ervaringsdeskundige als het gaat over leven met twee voedsel-intoleranties: Ze heeft een gluten-intolerantie, een lactose-intolerantie, maar kan eigenlijk ook niet goed tegen noten, cacao en alle andere dingen waar nikkel in zitten. Maar zij hield in dit boek uiteraard niet alleen rekening met haar eigen allergieën.
Wel 14 allergenen!
Zij beschrijft in dit boek wel 14 verschillende allergenen! Waarom zoveel? Blijkbaar zijn dit de allergenen waar restaurants en producenten ook rekening mee moeten houden. Zij heeft uiteraard niet in alle recepten die 14 allergenen weggelaten, maar geeft met icoontjes heel helder aan welk recept je met welke allergie wel of niet kunt eten. Perfect dus, als je zelf een voedselallergie hebt, of hier rekening mee moet houden bij het eten dat je bereid voor je kinderen of mogelijk je visite!
Deze 14 allergenen worden in het boek vermeld: gluten, eieren, schaaldieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine en weekdieren.
De eerste indruk
Een lekker hip en vrolijk kookboek. Het staat vol heldere recepten. En anders dan wat je zou verwachten, bevatten de recepten geen ellenlange ingrediëntenlijsten. Dat is wel zo fijn! Koken met een allergie kan soms eet uitdaging zijn, maar laten we het vooral niet lastiger maken dan het al is. Ook voor de beginnende chefs is dit boek daarom leuk om te hebben, of om cadeau te krijgen.
Naast recepten bevat het boek ook behoorlijk wat achtergrond informatie: over de allergenen, hun bijbehorende klachten. Maar ook over hoe je zelf eenvoudig een glutenvrij meel maakt, of waar je uit eten kan met je allergie.
De hartige recepten in het boek bevatten wel redelijk wat vlees en vis, dus ik zou het boek niet aanraden als je vegetarisch eet. Welk recept ik als eerste ga bereiden? De bananencrackers met tonijn, avocado en balsamicocrème. Wow, wat een bijzonder plaatje!
Is Foodless ook suikervrij?
Alhoewel Carlijn claimt dat ze lekker gewoon suiker eet, is het kookboek zeker wel geschikt voor de suikervrije eters onder ons. Nee, het is zeker geen hoofdthema in het boek. Maar er wordt in de meeste recepten maar weinig gekookt met granen (logisch als je glutenvrij eet) of andere snelle koolhydraten, en dat is fijn voor iedereen die een beetje op de bloedsuikerspiegel moet letten. Veelal groenten, gecombineerd met vlees of vis. Alleen een aantal zoete recepten worden bereid met (geraffineerde) suiker, maar sommigen worden ook alleen gezoet met dadels. We kunnen het boek behoorlijk gezond noemen!
Ben jij benieuwd naar het kookboek Foodless van Carlijn Bröring? Je koopt hem hier al voor 17,50. Leuk ook als cadeautje voor iemand met een voedsel-allergie!
Wat tof he dat ze dit boek heeft uitgebracht! Ik denk dat er veel mensen zijn die ze hier mee kan helpen. Ik heb zelf (gelukkig!) geen allergieën, maar heb het boek wel gelezen en doorgebladerd omdat ik het zo interessant vind. Leuke review trouwens. Liefs, Merel
Thanks, Merel! Ik heb zelf gelukkig ook geen allergieën… 🙂