Als je suikervrij gaat leven, blijft het altijd uitzoekwerk: wat kun je nu eigenlijk beter wel of niet eten? Alle zoete koek opgeven, dat gaat voor veel mensen ook te ver. En voor mij ook. We willen blijven genieten van een cakeje of een taartje. We willen lekkere tussendoortjes eten en niet alleen maar knabbelen op groentesticks en hummus. Maar dan de hamvraag: Een goede suikervervanger, bestaat zoiets eigenlijk wel?
Wat is een goede suikervervanger?
Hippe suikers
In de schappen met gezonde natuurvoeding worden we ermee om ons hoofd gegooid. Allerlei prachtige hippe suikers: palmsuiker, oersuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop… Voor een groot deel zijn ze inderdaad minder geraffineerd dan de standaard tafelsuiker. Dus ergens, voor een heel miniem klein deeltje, zijn ze mogelijk iets beter voor je. Ze bevatten net iets meer voedingsstoffen en hebben misschien een betere glycemische index. Voor ons lichaam echter, is het nog steeds suiker, en zo zal ons lichaam er ook op reageren.
Hetzelfde geld helaas voor het iets minder hippe, maar oh zo vertrouwde, potje honing. Manuka honing is wel weer hip. Dat schijnt helende eigenschappen te hebben. Het goude goedje kost je echter wel bakken met geld!
Stevia
Hoe zit het dan met stevia? Zo’n lief klein groen plantje met hele zoete blaadjes. Toen ik deze blog een aantal jaar geleden begon, was stevia net aan een opkomst begonnen. Ik kocht pure steviablaadjes bij kleine speciaalzaken, en ontdekte later steviadruppeltjes. Maar inmiddels zijn er ook poedertjes ontstaan…
De stevia die je nu in de winkel koopt, is niet altijd zo goed als de verpakking claimt. Omdat ook de stevia steeds meer bewerkt wordt, weet de moderne wetenschap eigenlijk ook niet of het wel zo ontzettend gezond voor ons is. Het gebruik van stevia is dan ook enigszins aan banden gelegd. Producenten mogen niet zomaar overal stevia meer in verwerken, om te voorkomen dat we als consumenten de maximale aanbevolen hoeveelheid van het goedje binnen krijgen.
Daarnaast wordt in sommige verpakkingen de stevia vermengd met andere chemische zoetstoffen. En bevat het dus niet 100% pure stevia. Dat betekent niet dat je geen stevia meer moet gebruiken, maar wel, dat je het beter met mate kunt nuttigen. En als je het koopt, lees eerst goed de ingrediëntenlijst van de verpakking.
Yacon
Dan is er nog yacon. Je kunt yacon kopen in poedervorm, of als yaconsiroop. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, puur en alleen omdat ik het zo verschrikkelijk prijzig vind. Yacon is een wortel die van nature een zoete smaak heeft (met een hint van appel en caramel, schijnt).
Hij krijgt tegenwoordig veel lof van alle suikervrije eters, omdat de wortel een ontzettend lage glycemische index heeft, en het helemaal geen fructose bevat. Zoals je al eerder in dit artikel gelezen hebt, is het vooral de fructose die volgens de wetenschap onder vuur moet liggen. Dit is dé grote dik- en ziekmaker. Dus, als je het er wel voor over hebt, probeer het eens uit. Yacon is vooral online te verkrijgen, de winkels liggen er nog niet echt vol mee…
Je moet wel al goed opletten en de ingrediëntenlijst nalopen. Ook bij yacon schijnen vulstoffen toegevoegd te worden, of het wordt verdund.
Zoeten met fruit: ja!
Dit is nog altijd de beste optie. Fruit is een totaalpakketje van niet alleen maar fructose, die het fruit lekker zoet maakt. Het bevat tegelijkertijd ook veel vitamines, mineralen, vezels en water. Er die laatste zorgen ervoor dat de suikerpiek in je lijf niet te groot is, en het een totaalpakketje gezondheid is. Ja, een goede suikervervanger dus!
The deal met gedroogd fruit?
Tja, hoe zit het dan met gedroogd fruit? Hier is immers een groot deel van het water uit verdwenen! Gedroogd fruit is minder goed voor je dan vers fruit. Helaas. De natuurlijke suikers zijn geconcentreerder, wat de glycemische index hoger maakt, maar dit maakt gedroogd fruit wel ideaal om mee te bakken. In gedroogd fruit zitten ook nog redelijk wat voedingsstoffen.
Wat goed is om te zeggen is dat je wel moet kiezen voor puur gedroogd fruit. Aan sommige varianten worden namelijk helaas extra suikers toegevoegd (denk aan cranberry’s), of zelf kleur-, geur-, en smaakstoffen. Kies ook niet voor gedroogd fruit in siroopvorm, zoals dadelstroop. Hier zijn alle vezeltjes echt uitgehaald, om het geheel mooi vloeibaar te maken, waardoor de glycemische index weer enorm stijgt.
Eet vooral niet de hele dag door gedroogd fruit, en combineer het het liefst met ingrediënten die de suikerpiek remmen, zoals noten en zaden, dan is het best een goede suikervervanger!
Wat is jouw favoriete, goede suikervervanger? Deel het met #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl!
Heel interessant om te lezen Saskia! Ik wil ook al een tijdje Yacon proberen maar heb het ook nog nooit gekocht, omdat het zo duur is. Misschien toch maar eens doen, want ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig!
Dankzij dit artikel en de noodzaak minder suiker te gebruiken, heb ik een potje Yacon siroop aangeschaft. Een klein flesje maar om het te proberen. Nou lieve mensen, een absolute aanrader!!!!
De smaak is ietsje minder zoet dan gewone suiker, en zeer zeker minder zoet dan al die enge chemische zoetjes/suikervervangers, maar oh wat is het lekker!! Het smaakt een beetje fruitig, een vleugje caramel.. yumm. En het allermooiste: geen nare nasmaak of vreemd mondgevoel.
Wat is er nou zo goed aan Yacon: het is anders dan gewone suikers (geraffineerd of uit fruit): het is namelijk fructaan en dat soort suiker wordt NIET door de dikke darm opgenomen. Het gaat rechtstreeks door en zorgt dan voor voeding van je darmbacteriën ( de goede) dus het is ook een soort probiotica. Dubbel ‘gezond’ dus als je niet zonder een licht-zoet smaakje kunt. Het wordt aanbevolen voor diabetici.
Ik kocht mijn flesje bij Superfoodsonline.nl (geen aandelen door!) – OK, het is duur, maar lang niet zo kostbaar als je gezondheid!
Aanrader!!!!!
Hallo Marianne, leuk dat het artikel je heeft geïnspireerd! En goed om je ervaring met yaconsiroop te horen… Misschien moet ik toch ook binnenkort de portemonnee maar eens trekken… 😉
Hoi Saskia,
Heel blij met je site, de meeste ‘suikervrije’ sites zitten toch boordevol met stroopgerechten. Ook al is het een betere weg, toch vind ik het niet zo gezond. Monique van der Vloed vind ik ook goed, maar is gek op stevia en dat is zo verschrikkelijk vies.
Ik heb de dure (echte) gekocht en was de hele avond misselijk en mijn gerecht was verpest. Ik zoet alleen met fruit en andere gezonde producten en het is super lekker zonder zoetstoffen.
Het is ook de smaak die je gewend bent.
Maar de yacon ga ik zeker proberen
Groet, Suzanne
Leuk, Suzanne! 🙂
Heb je met yaconsiroop niet hetzelfde als bij dadelstroop. Ontdaan van iedere vezel dus funest voor je suikerspiegel?
Goede vraag, Femke! Nee, het gekke is dat yaconsiroop vooral fructo-oligosachariden bevat. Deze worden schijnbaar niet opgenomen door het menselijk lichaam, waardoor het niet leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Of er dus wel of geen vezels inzitten, maakt volgens mij in dit product dus niet uit. Yaconsiroop schijnt overigens zo’n 1,6 gram vezels te bevatten per 100 gram. (ik heb het even voor je opgezocht!) 😉
Hoi, ik ben benieuwd naar jou mening over sukrin
Ook veel lof over op internet, dit bevat polyolen die niet door de darmen schijnen te kunnen worden opgenomen en daardoor dus geen invloed hebben op onze suikerspiegel! Alvast bedankt
Hallo Anne-Marieke, ik ken het product inderdaad, en weet dat sommige mensen erbij zweren! Het zou vooral voor diabetici een uitkomst kunnen zijn. Ik moet zelf zeggen dat het niet zo goed past bij de manier waarop ik naar voeding kijk. Ik geloof meer in “whole foods”, het eten van voeding in het pakketje waarin de natuur het heeft bedacht. Je krijgt er dan ook alle vezels, vitaminen en mineralen bij die jouw lijf nodig heeft. Je lijf “snapt” deze ingrediënten. Zodra iets ontzettend fabrieksmatig bewerkt is, om ergens een wit poedertje van te maken, ben ik daarom licht sceptisch. Maar dat is persoonlijk. 🙂
Hoi, ik ben benieuwd naar jou mening over sukrin
Ook veel lof over op internet, dit bevat polyolen die niet door de darmen schijnen te kunnen worden opgenomen en daardoor dus geen invloed hebben op onze suikerspiegel! Alvast bedankt