Mijn ogen glijden over de menukaart. Ik zie een lijst met gezonde knapperige salades en besef me dat dat me goed zal doen, wat extra groenten!
In een andere kolom zie ik de overheerlijke sappige burgers. Amerika is “burgerland”. En alhoewel de standaard burgers van de snackbar me echt helemaal niets doen, spreken de zwarte bonen burger, en de peppadew burger (met geitenkaas en pittige paprika) me in dit betere restaurant me wel ontzettend aan.
Ik bedenk me dat ik thuis wel weer een gezonde salade kan maken, en kies bewust voor de burger. Nu kan het immers nog! Ik smul heerlijk van de burger zonder spijt. Maar waarom ik dan ook nog dat suffe zakje chips op moest eten wat erbij werd geserveerd? Dat is me een raadsel. Althans, dat was altijd een raadsel. Tegenwoordig weet ik beter hoe het werkt!
Gezond eten volhouden?
Wow. Wat kreeg ik tijdens mijn reis door Amerika veel vragen via de sociale media over hoe ik het gezonde eten vol hield. Iedereen zag er duidelijk de uitdaging wel van in! En eerlijk is eerlijk, het was ook een behoorlijke uitdaging… Want alhoewel de grote steden als Los Angeles en New York vol zitten met healthy hotspots, is er in het binnenland (en dan specifiek de staten waar wij doorheen reisden: Arizona, Colorado, New Mexico en Utah) beduidend minder aandacht voor een healthy lifestyle. De restaurants serveren eigenlijk geen groenten (los van een wat karige garden salad als je goed zoekt), en de focus ligt op goedkoop en simpel: friet, chips, burgers, witte baksels en heel veel vlees.
Mijn goede voornemens aan de wilgen?
Maar goed, ik had me voorgenomen om op reis niet helemaal mijn gezonde levensstijl overboord te gooien. Puur en alleen, omdat ik weet dat het vitamine-tekort er alleen maar voor zorgt dat ik me moe en lui voel. (En dat betekent dat ik minder goed zou kunnen genieten van mijn vakantie!)
Tijdens onze reis met de camper hebben we daarom eigenlijk altijd erg bewust gezond gekookt in de camper. Zo gezond mogelijk, met de verse ingrediënten die we in de supermarkten konden krijgen. Ik maakte havermout met vers fruit, bakte gezonde pannenkoekjes (ja, we kochten zelfs een staafmixer!), en maakte simpele avondgerechten zoals grote salades met avocado en simpele pasta’s. Niets mis mee, toch?
Juist wel.
Daar ging het dus wel mis: omdat ik me net iets te druk maakte over het eten, merkte ik dat het een soort sport werd om gezond te eten. En dit werkte precies averechts.
Zodra je namelijk iets te obsessief bezig bent met gezonde voeding, ontstaat er ook een hoop stress. Je gaat al snel denken in termen van goed of fout en verliest het contact met jouw lijf. Je voelt niet meer goed aan waar je echt “zin” in hebt, of in hoeverre je buik vol zit!
Bewuste keuzes maken is essentieel
Het kiezen van een salade was niet beter voor me was geweest. Ik had dan zeer waarschijnlijk die avond alleen maar rondgelopen met het gevoel dat ik mezelf iets tekort had gedaan. (Nog even los van het feit dat ik mogelijk nog steeds honger gehad zou hebben!)
Jezelf iets “onthouden” kost namelijk een hoop wilskracht. En zodra die wilskracht op is, zijn we sneller geneigd in ongezonde gewoonten door te schieten. Continu bezig zijn met gezond eten is namelijk niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar. Daarom kunnen mensen die te obsessief zijn, soms even helemaal doorslaan (1).
Dit doorslaan wordt ook wel het what-the-hell effect genoemd: in het kader van het feit dat de dag nu toch al “verpest” is, prop je er vooral nog wat meer ongezonde voeding bij.
Blijf daarom vooral luisteren naar jouw lijf, en kies voor wat je lekker vindt, of waar je zin in hebt. Sterker nog, soms is dat een signaal wat je beter niet kunt missen!
Luisteren naar jouw lijf
Ik wilde die burger. En ik had blijkbaar ook extra veel trek in chips! Ik had de hele middag in de hete zon rondgelopen. Want wat was het daar heet, in Arizona! (Misschien had mijn lijf daarom wel extra zin in zout?)
Wat ik zeker wist, was dat ik gedurende de dag veel te weinig had gegeten. Ik had al mijn hongersignalen gemist, en haalde het eten die avond even goed in!
Het is essentieel om goed te luisteren naar de signalen van jouw lijf, doe je dit niet, en eet je eet tekort aan calorieën óf voedingsstoffen, dan kan het best zijn dat een eetbui op de loer ligt. Want als er dan plotseling genoeg voeding omhanden is, besluit je lijf dat het tijd is om even wat in te halen!
Wil je een what-the-hell effect voorkomen is het ook van belang dat je niet te restrictief bent: sta het jezelf vooral toe om ook (met mate uiteraard ;)) te genieten van minder gezond voedsel, en zoek daarbij naar een gezonde balans. Dan voorkom je dat je doorslaat en opeens alles eet wat los en vast zit!
Wil je meer weten over hoe je eetbuien of emotie eten kunt voorkomen, download dan gerust mijn gratis masterclass.
Bronnen:
- Wardle J, Steptoe A, Oliver G, Lipsey Z. Stress, dietary restraint and food intake. Journal of Psychosomatic Research. 2000;48(2):195–202. [PubMed]
Geef een antwoord