• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Is yacon siroop gezond? En waarom is het beter dan suiker?

31 maart 2017

Is yacon siroop gezond? En waarom is het beter dan suiker?

Honing, agave en ahornsiroop. Veel mensen claimen dat ze stukken beter zijn dan suiker. Hier geloof ik zelf niet zo in. Vooral agave bevat een hoop fructose en ook deze zoetmakers hebben een zekere invloed op je bloedsuikerspiegel. Toch was er wel één siroop die ik nog eens moest testen: yacon siroop. Vandaag leg ik je graag uit waarom: Is yacon siroop gezond, wat is het precies, en waarom is deze stroop mogelijk wél iets beter dan suiker? #vraagmaarraakvrijdag

Wat is yaconsiroop?

Yacon siroop wordt gemaakt van een yaconwortel. Deze wortel wordt al sinds jaar en dag verbouwd in het Andesgebergte in Zuid Amerika (van Colombia tot Argentinië) en wordt daar door de locals gebruikt in salades of in zoetigheid. Het wordt ook wel de Peruviaanse aardappel genoemd.

Is yacon siroop gezond? En waarom is het beter dan suiker?

Is yacon siroop gezond?

Laten we eerlijk zijn: een blaadje spinazie is gezond. Dit is wel een zoete stroop mét koolhydraten. Hij is lekker vol en smeuïg en smaakt naar appel en caramel. Als je niet oplet, kun je je er ook vol van eten! En dat is jammer, want dan is er geen plek meer in je buik voor de spinazie! Het kan al je zoete cravings stillen… Gevaarlijk dus?

Nou, nee. Yacon siroop is daadwerkelijk een stukje beter dan de andere zoete siropen. Het bevat namelijk koolhydraten die ons lichaam niet zo goed kan opnemen. Dat klinkt misschien niet zo gezond, maar onderzoek bewijst iets anders. Yacon siroop bevat inuline en fructooligosaccharides (FOS). Dit zijn complexe suikers die ook werken als prebiotica (bron). Ze stimuleren onze darmwerking en helpen hiermee mogelijk darmkanker te voorkomen (bron).

Waarom is het beter dan suiker?

Omdat de FOS niet kunnen worden opgenomen door ons lichaam heeft yacon siroop een zeer lage glycemische index (tussen 1 en 5, zag ik ergens), en een lagere calorische waarde (minder calorieën, bron). Dit maakt yacon siroop ook geschikt maakt voor mensen met diabetes type 2 (bron) en obesitas (bron). Je bloedsuikerspiegel gaat er dus niet ontzettend van schommelen.

A.D.H.?

Ik las ergens dat de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid yacon siroop zo’n 20 gram is. Dit is natuurlijk ontzettend veel, gezien het theelepeltje dat je over je pancakes sprenkelt, of de hoeveelheid die je verwerkt in een gezond baksel.

Yacon siroop is ongeveer net zo zoet als honing, dus je kunt dit in veel recepten 1:1 vervangen. (Zowel bij honing als bij yacon geldt echter, zorg dat je het niet te lang verhit, dan raakt het een deel van zijn goede eigenschappen kwijt.) Je kunt yacon kopen als siroop of in poedervorm.

 Voor die liefhebbers ga ik binnenkort aan de slag met recepten. Voor nu, lekker over de pannenkoeken sprenkelen, dus deze gezonde siroop. 😉

Verder lezen, omdat je nog niet helemaal overtuigd bent dat yacon siroop gezond is? Mijn lees-tip: Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides

Ik schreef recent ook: Over 10 veel gekozen suiker vervangers.

Disclaimer: de yacon siroop heb ik kosteloos ontvangen van Mattisson.
Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in?Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in? Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger? Waarmee kan ik ei vervangen in een recept? De truc met chiazaad.Waarmee kan ik ei vervangen in een recept? Wat is moringa? Over moringa thee en blaadjes van de wonderboom!Wat is moringa? Over moringa thee en blaadjes van de wonderboom!

Categorie: Blog, Tips & Tricks, Vegan Tags: alternatief voor suiker, beter dan suiker, geschikt voor diabetici, suikervervanger, vegan, yacon siroop, yacon siroop gezond, yaconsiroop, yaconsiroop gezond

Vorig bericht: « Baby Spinazie Salade met Bosbessen en Hollandse Kaas
Volgend bericht: Een plakje kaas als tussendoortje! »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Marjan zegt

    31 maart 2017 om 1:39 pm

    Agave siroop heeft ook weinig invloed op je suiker spiegel, honing iets meer. Echter Ahornsiroop wel.
    Mijn suikerspiegel piekt enorm met geraffineerde suikers. Zodra ik dit neem is het mis. Met Agave kokosbloesem en honing geen last van.
    Yacon ga ik zeker uitproberen!
    Dankjewel voor het delen

  2. Mara zegt

    9 juni 2017 om 6:26 pm

    Bij koopjesdrogisterij.nl is het een stuk goedkoper (ook andere producten)
    Enige nadeel je krijgt pad vanaf 75 euro gratis verzendkosten.

    • Saskia zegt

      12 juni 2017 om 7:55 am

      Goede tip, Mara! Ja, het is jammer dat het offline zo slecht te verkrijgen is. Je betaald vaak verzendkosten online, tenzij je in bulk besteld inderdaad!

  3. Nienke vlasma zegt

    18 september 2017 om 8:33 pm

    Wat ook erg lekker is is zelfgemaakt amandelpasta met yaconsiroop erdoor, erg lekker!

    • Saskia zegt

      24 september 2017 om 2:19 pm

      Dat klinkt inderdaad goed! 🙂

  4. Antoine zegt

    4 november 2017 om 11:12 am

    Even een simpele vraag:
    Wanneer yacon niet goed kan worden opgenomen door het lichaam, zou je het dan kunnen beschouwen als een natuurlijke zoetstof die niet of nauwelijks tot gewichtstoename kan leiden?
    En betekent het dus ook dat die zoetstof niet door je cellen wordt omgezet in energie?

    De reden waarom ik dat vraag is, dat onlangs duidelijk werd (op basis van Belgisch onderzoek) dat snelle suikers de groei van kankercellen bevorderen. Die snelle suikers worden namelijk door kankercellen anders omgezet dan ‘gewone’ koolhydraten. Ik zou re dus vanuit gaan dat wanneer yaconsiroop niet door het lichaam wordt opgenomen, dat het ook in die zin een veilge (of althans veilgere) zoetstof zou zijn.

    • Saskia zegt

      6 november 2017 om 3:32 pm

      Hahaha, een simpele vraag? 😉 Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik ga hier echter toch geen antwoord op geven. Ik vind namelijk dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is om een antwoord op te kunnen baseren. En ik blijf je liever een antwoord schuldig, dan dat ik je een potentieel onjuist antwoord geef, ik hoop dat je dat begrijpt.

  5. Andrew zegt

    3 augustus 2018 om 6:10 pm

    Hoi Saskia. Na het lezen van je website heb ik direct yucon siroop gekocht. Gek genoeg als ik op andere websites kijk staat er veelal dat men niet meer als 2 theelepels per dag mag eten hiervan. Beetje vaag vind ik, vooral omdat jij het over de pannekoeken doet, dat doe je vast niet met 2 theelepels 😉

    Om te bakken met deze siroop, vraag ik me overigens ook af wat de ratio is tussen yucon siroop en suiker. Als je 100gr suiker moet gebruiken, hoeveel yucon siroop gebruik je dan in de plaats? Of een eetlepel suiker, is dat dan een theelepel yucon siroop?

    Ik hoor het graag. Super website verder, bedankt

    • Saskia zegt

      6 augustus 2018 om 9:00 am

      Ik zou 100 g suiker vervangen door 100 ml yacon siroop. Maar ik gebruik er inderdaad vaak maar een beetje van als topping. 😉 Om te bakken zoet ik vaak met banaan, pure appelmoes en gedroogd fruit. Dat is een stuk goedkoper!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact