• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Kan suikervrij eten zorgen voor eetbuien?

30 augustus 2018 4 Reacties

Waarom diëten averechts werken: hoe suikervrij eten kan leiden tot eetbuien.
Ik was zo’n typische psycholoog, die misschien zelf ook maar eens onder de loep moest gaan liggen. Net zoals het huis van de beroepsschilder vaak ook wel een extra laagje verf kan gebruiken… 

Het is deze zomer wat stil geweest hier. Weinig nieuwe recepten, weinig nieuwe artikelen. Het leuk me een goed moment om dit artikel te schrijven!
Ik heb het afgelopen half jaar ontdekt hoe suikervrij eten mij soms tegenwerkte.
Waarom de focus op suikervrij eten soms juist zorgde voor een eetbui.

Een wat-kan-het-me-ook-schelen effect

Ik heb al een aantal artikelen gewijd aan het what-the-hell effect. Het hek-van-de-dam effect. Misschien heb je deze ook al gelezen?

Ze gaan vooral over wat er gebeurt als je tegen jezelf zegt dat je iets niet mag: je wilt het juist. Of, zodra je er een hap van neemt, eet je meteen de hele taart/reep/verpakking op.

Dat is waarom restricties vaak averechts werken. En als we suiker in een verdomhoekje plaatsen, is zo’n rebound effect niet ongewoon.

Mijn relatie met eten was verward

Ik was zo’n typische psycholoog, die misschien zelf ook maar eens onder de loep moest gaan liggen. Net zoals het huis van de beroepsschilder vaak ook wel een extra laagje verf kan gebruiken…

Begrijp me niet verkeerd; Puur en onbewerkt eten is hartstikke gezond voor je. En sterker nog, soms helpt puur eten juist tegen die schommelende bloedsuikerspiegel, die juist zorgt voor snaaien.

Maar het gaat mis als het een soort religie wordt. Eentje waarbij je strikte regels moet volgen…

Er ging een (online) wereld voor me open toen ik 5 jaar geleden startte met Blij Suikervrij. Een wereld vol dieetgoeroe’s, fitgirls, van keto’s, vegans en lowcarbs. Van diëtisten tot gewichtsconsulenten. Een wereld vol dieetmentaliteit. Eentje waarin we het allemaal maar al te graag perfect willen doen.

Hoe meer ik leerde over gezond en ongezond eten, hoe meer regels ik voor mezelf creëerde.

Supergezond of obsessief?

En er zit een fijne scheidslijn tussen gezond en obsessief. Want we tellen tegenwoordig massaal calorieën of macro’s in speciale apps. We beginnen het ene na het andere hippe dieet.

Er is een eindeloze obsessie over of we wel voldoende binnen krijgen, maar vooral over of we niet teveel eten.

Er is niets mis met gezond willen eten, goed willen zorgen voor je lijf. Totdat de obsessie jouw relatie met eten verstoord. Totdat je merkt dat jou fijne gezonde eetpatroon juist leidt tot eetbuien, emotie eten.

Totdat je niet meer eet uit liefde voor ons lichaam, maar om je lichaam te veranderen. Of in gareel te houden.

Als eten een noodzaak wordt, in plaats van een fijn onderdeel van onze dag.

Waarom diëten averechts werken: hoe suikervrij eten kan leiden tot eetbuien.

Ik startte met Blij Dieetvrij

De afgelopen maanden heb ik daarom besloten om mijn coachingstak en eetpsychologie onder te gaan brengen onder een nieuwe naam: Blij Dieetvrij.

Omdat het breken met eetregels juist zo belangrijk is, als je wilt breken met eetbuien en emotie eten. En suiker in een verdomhoekje plaatsen, werkt dan juist averechts.

Gezonde balans

Iedereen die me al wat langer weet, weet ook wel dat ik niet geloof in 100% perfect. Dat balans veel belangrijker is. Dat het belangrijk is om soms een koekje (of iets anders lekkers) te eten, als je er zin in hebt.

Maar ik weet inmiddels ook, hoe suikervrij eten bij sommige mensen juist zorgt voor eetbuien.

Want hoe meer restricties, of eetregels, hoe groter het wat-kan-het-me-ook-schelen effect. Of het “nu-nog-even-genieten en morgen-weer-in-het-gareel” gevoel…

Op Blij Dieetvrij geef ik mijn tips om te breken met eetbuien en emotie eten. Om te genieten van een gezonde balans. Het gaat er vooral om de psychologie van eten, en wat je zelf kunt doen om te genieten van een gezonde balans, zonder de ene of de andere kant op door te slaan.

Ik leer je er mindful en intuïtief eten, zodat je weer het gevoel hebt dat je kunt genieten van eten, zonder je zorgen te maken over de voedingswaarde.

Benieuwd wat je er kunt verwachten? Ik maakte recent deze video over een methode die je kan helpen als je last hebt van een eetbui.

PS. Wil jij de gratis masterclass “Af van eetbuien” volgen, reserveer jouw plekje dan via deze link.

Volg me gerust op Instagram als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe tips, tricks, video’s en artikelen! Of download de gratis Eerste Hulp bij Emotie Eten toolkit.

Alle lekkere pure recepten blijven natuurlijk onderdeel van Blij Suikervrij, en Blij Suikervrij blijft natuurlijk ook gewoon bestaan. 😉

Liefs,

Saskia

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Etiketten lezen: hoe maak je een gezonde(re) keuze?Etiketten lezen: hoe maak je een gezonde(re) keuze? Kun je suikervrij eten en alcohol drinken?Kun je suikervrij eten en alcohol drinken? 7 redenen waarom we eten als we geen honger hebben7 redenen waarom we eten als we geen honger hebben In 3 stappen naar een gezond eetpatroon, zonder te diëten!In 2 stappen naar een gezond eetpatroon, zonder te diëten!

Categorie: Blog, Tips & Tricks Tags: blij dieetvrij, dieet, doorslaan, eetbuien, eetpatroon, emotie eten, nadelen van suikervrij eten, persoonlijk, restricties, suikervrij, suikervrij dieet, te streng, what the hell effect

Vorig bericht: « Tamari rijst met gegrilde venkel, paprika en tempeh
Volgend bericht: Havermout muffins met appelpuree en speculaaskruiden »

Lees Interacties

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Reacties

  1. Petra zegt

    9 september 2018 om 4:24 pm

    Allemaal mooi, maar als je nu vanwege gezondheidsredenen moet en wilt afvallen? Hoe zou dat moeten dan volgens jou? Dan krijg je toch sowieso te maken met regels, van doe dit vooral wel en dat vooral niet?
    Hoe kijk jij daartegenaan?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      10 september 2018 om 9:36 am

      Hallo Petra, wat een mooie vraag.

      Meestal krijg je dan inderdaad te maken met regels die je worden opgelegd door anderen (een diëtist bijvoorbeeld, of arts). Het lastige is dat het met deze regeltjes vaak wel lukt om tijdelijk af te vallen. Maar meer dan 80% van de mensen die op deze wijze afvalt, komt binnen 2 jaar weer aan. En doorgaans komen deze mensen nog meer gewicht aan dan ze zijn verloren! (Daarom is de dieetindustrie enorm, en is de halve wereld continu op dieet. Hè, als er nou toch één magisch dieet zou zijn wat voor iedereen zou werken, dan zou die industrie heel snel op z’n gat liggen. ;))
      Er is ontzettend veel literatuur te vinden waaruit blijkt dat diëten niet werken, maar helaas weten we vaak niet hoe we uit de eeuwige dieetcyclus moeten breken. Het lijkt dé oplossing, omdat het in het verleden misschien wel tot tijdelijk gewichtsverlies heeft geleid.

      Het ligt er daarnaast ook aan waarom je moet afvallen. Besef je dat een paar kilo extra vaak helemaal niet zoveel zeggen over jouw gezondheid. We proberen echter vaak te voldoen aan een plaatje in de media, wat voor 99% van de vrouwen helemaal geen haalbaar en realistisch plaatje is. Daarnaast worden vrouwen er doorgaans ook niet gelukkiger van, als ze dit streefgewicht eenmaal bereiken. Zelfkritiek wordt doorgaans niet minder als je kilo’s verliest, maar verplaatst vaak alleen van focus! En de stress die het oplevert om dit lage gewicht te behouden is ook niet altijd gezond.

      Vaak helpt het echter beter als je doorkrijgt waarom je eet op de momenten dat je eigenlijk geen honger hebt, en je échte honger te stillen. Om te gaan genieten van eten zonder schuldgevoelens en zodoende een relaxte relatie met eten te creëren. Een relatie waarbij je eet wanneer je honger hebt, en stopt met eten wanneer je vol zit.

      Beantwoorden
      • Petra zegt

        14 september 2018 om 8:20 pm

        Dankjewel voor je reactie, maar je geeft geen antwoord op mijn vraag. Ik vroeg wat je dan moet doen als je vanwege gezondheidsredenen moet afvallen…

        Beantwoorden
        • Saskia zegt

          17 september 2018 om 10:03 am

          Hallo Petra, tussen de regels stond het er. 😉 Maar hier even op een rij!
          – Luisteren naar jouw hongergevoelens, en onderscheid leren maken tussen echte honger, en emotionele honger of gewoontegedrag.
          – Leren omgaan met emotionele honger en jouw hongergevoelens op de juiste manier stillen.
          – Eten met aandacht en luisteren naar jouw hongergevoel: leren stoppen met eten wanneer je vol zit.
          – Een relaxte relatie met eten creëren, zonder restricties!

          Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2022 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Posting....