Zullen we het deze vrijdag eens hebben over bacteriĆ«n? Wel de goede rakkers uiteraard! š De variant waar o.a. onze buik erg blij van wordt! Waarom? Omdat het nuttigen van gefermenteerd voedsel, of voedsel rijk aan die goede bacteriĆ«n, ons helpt om gezond te blijven. Het versterkt onze weerstand en houdt onze darmflora in balans. Je kunt uiteraard goedeĀ probiotica slikken, je kunt suikerrijke yakult drankjes drinken (dat zou ik dan weer niet kiezen!), goede prefab kefir kopen of je maakt het zelf! Meestal wordt dat echter met suiker of koemelk gedaan, want daar houden die bacteriĆ«n wel van. Ik was dan ook wel benieuwd hoe je kefir zonder suiker maakt. Al mijn tips, vind je hier!
Goede probiotica i.p.v. Yakult.
Ik begon een tijdje geleden met een zoektocht naar goede probiotica. Ik was toen herstellende van een anti-biotica kuur en mijn weerstand was wat verzwakt. Yakult claimt al jaren dat al die goede bacteriën in het flesje zo goed zijn voor je darmflora.  En dat is ook wel zo. Helaas bevat yakult ook glucose-fructose stroop, suiker en maltodextrine. Echt gezond kunnen we het niet noemen!
Daarnaast is er maar één ding essentieel als je kijkt naar probiotica: Hoeveel verschillende stammen bacteriën bevat deze? Onze darmen bevatten van nature namelijk oneindig veel soorten bacteriën. Yakult bevat echter maar één stam: De Lactobacillus casei Shirota bacterie. Leuk, maar heel veel magisch zal deze dus niet voor onze darmflora betekenen. Wil je je darmflora helpen, dan kies je voor probiotica met iets meer verschillende stammen.
Zo kwam ik ooit uit bij de probioticaĀ van Bio-Kult . Deze bevat namelijk wel 14 verschillende stammen! Dat zie je niet vaak in prefab probiotica uit een pilletje. Een week lang probiotica slikken maakte voor mij toen echt het verschil, en soms slik ik ze nog steeds wel eens. Bijvoorbeeld als mijn weerstand weer wat verzwakt lijkt.
Wat heeft kefir hier mee te maken?
Kefir is een drank rijk aan deze goede bacteriën. Mensen claimen dat kefir van nature wel 30 verschillende stammen bacteriën kan bevatten. En daarmee maakt het de aanvulling nog net iets waardevoller. Van oudsher is het een gefermenteerde drank die wordt gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk en zogenaamde kefirkorrels. Dit is een samenlevingsvorm van melkzuurbacteriën, gisten, streptokokken en andere (goede!) bacteriën. De kefirkorrels die fermenteren de vloeistof tot een licht-zure en tintelende drank.
Tegenwoordig wordt kefir ook vaak van water gemaakt. Echter wordt er vaak suiker aan toegevoegd. Ā De korrels leven namelijkĀ op (melk)suiker. Zonder suiker dus geen kefir, lijkt het!
Goede Kefir kopen
Toch kun je tegenwoordig ook goede kefir zonder suiker kopen. Overigens hoef je je, over een beetje suiker in de kefir geen zorgen te maken. De korrels “eten” de suiker als het ware op. Daarom is de drank ook nooit meer zoet, maar vaak een beetje lichtzuur en bruisend.
De fles kefir op de foto is een waterkefir. Om natuurlijke suiker en wat smaak aan de drank toe te voegen zijn gedroogde vijgen en citroen gebruikt. De drank is flink gekoeld het lekkerst en maakt een prima manier om wat extra van die goede bacteriƫn te nuttigen!
Zelf kefir zonder suiker of koemelk maken
Mocht je het willen kun je ook makkelijk zelf kefir maken. Wat je nodig hebt, is een kefir starter, en die zijn gelukkig tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar. Je vind ze bijvoorbeeld bij de natuurwinkel, of online. De kefir van The Ferment Company kwam ik laatst op een event tegen. Ook leerde ik iets Ā meer over lekkere zelfgemaakte kefir… Hieronder dus een paar tips!
Kefir van kokoswater
Waterkefir maken kan dus niet zonder suiker of gedroogd fruit toe te voegen. Maar kokoswater bevat van nature al wat suiker! Je kunt dus wel waterkefir maken van kokoswater. Meng ƩƩn liter kokoswater met ƩƩn zakje waterkefir starter in een weckpot en zet deze op kamertemperatuur minimaal 24 uur weg. Dan is je kokoswater-kefir klaar! Bewaar hem vervolgens gekoeld, totdat hij op is. Of voeg zodra 3/4 van de pot op is opnieuw kokoswater toe en zet de pot weer op kamertemperatuur weg. Zo maak je blijvend kokoswater-kefir.
Kefir van kokosroom
Vind je de zure smaak van kefir maar niks? Maak dan eens kefir van kokosroom. Die is echt lekker, en het zure proef je stukken minder. Je gebruikt hiervoor 1 liter kokosroom en één zakje melkkefir starter. Doe deze samen in een grote weckpot en zet deze op kamertemperatuur minimaal 24 uur weg. Voilà , je kokoskefir is klaar. Vind je de drank zuur genoeg dan plaats je hem in de koeling om het fermentatieproces te stoppen.
Update 10-2017: Ik maak de kefir tegenwoordig graag van kokos-rijstmelk, bijvoorbeeld deze melk van Royal Green. Voeg een zakje van de bovenstaande kefirpoeder toe, meng goed, en zet het 48 uur op kamertemperatuur weg. Heerlijk!
Je kunt de kefir los drinken of toevoegen aan je smoothie (bowl)!Ā Hoe is het met jouw darmflora? š
Wat een leuke blog!!!
Kan je die zakjes los krijgen, zodat je het eerst kan proberen?
Mag je dit ook al doen als je nog je darmen aan het reinigen bent of beter even wachten net als met de capsules.
Groetjes en bedankt!
Hallo Maartje, de zakjes kan je geloof ik alleen per 5 kopen. Ik weet niet hoe het zit als je je darmen nog aan het reinigen bent. Aan de ene kant zou ik zeggen dat het geen problemen moet opleveren omdat het natuurlijk is, maar mijn gevoel zegt misschien toch wachten… š Mocht je twijfelen kun je dit het beste met een natuurvoedingsadsviseur of voedingsdeskundige overleggen!
Hallo. Ik drink al een tijdje Kefir uit de super…. kan ik deze gebruiken om verder kefir te maken. Zo niet wat is de goedkoopste oplossing om het zelf te gaan maken. Sorry van mijn vraag!! op het internet zie ik veel, maar mijn hoofd raakt vol van dat vele leesvoer waardoor ik informatie niet vasthoud, en zoizo niet weet welke methode ik moet kiezen…..
Je kan in theorie van ongeveer 200 ml overgebleven kefir weer nieuwe kefir maken!
Hallo Saskia, bedankt voor deze blog. Ik kreeg vandaag het advies om zelf kefir te maken om mij darmen en maag weer rustig te krijgen en meer eiwitten binnen te krijgen, fijn dat ik zoiets dan terug kan vinden bij jou wat het is.
Waar koop jij de kefir? Ik dacht dat ik opzoek moest naar een plantje maar zie in deze blog dat er een starterdoosje is lijkt me toch wat makkelijker.
Hoe vaak gebruik je dit?
Hallo Jacolien, ik ben toevallig momenteel weer met kefir maken bezig (volgende week volgen er dus nog wat recepten!) Ik drink het graag op momenten waarop ik merk dat mijn weerstand wat verlaagd is. Deze doosjes zijn inderdaad super makkelijk in gebruik. Je kunt zo o.a. hier bestellen.