Bang om dik te worden van koolhydraten? Laat ik je vandaag dan eens even vertellen hoe het echt zit. Zodat je gewoon bananen durft te eten. En volkoren granen. Want… is het echt waar dat we dik worden van koolhydraten? Is koolhydraatarm eten het beste dieet?
Kun je dik worden van koolhydraten?
Toen ik recentelijk mijn fijne post-workout shake met je deelde, viel het je misschien al op dat deze vol met koolhydraten zat! Yes, uiteraard voegde ik ook de nodige eiwitten toe, maar dat banaantje en die dadel… was dat nu wel zo’n slim idee? Jazeker. Koolhydraten worden door jouw lichaam namelijk gebruikt om na het sporten jouw voorraad glycogeen aan te vullen. Je hebt ze dus nodig, voor energie!
Maar wat gebeurt er als de koolhydraten ervoor zorgen dat jouw bloedsuikerspiegel continu op en neer beweegt? Ik noem dit ook wel het rollercoaster-effect. Dat heeft er vooral mee te maken dat je mogelijk niet de juiste koolhydraten consumeert…
Bloedsuikerschommelingen zijn de boosdoener!
Sommige (simpele) koolhydraten, zoals bloem (witmeel zonder vezeltjes), witte rijst en fabrieksvoeding met toegevoegde suiker, bevatten kleine moleculen glucose die het lichaam heel makkelijk kan opnemen, waardoor ze (bijna onnatuurlijk) snel in ons bloedbaan terecht komen. Als de bloedsuikerspiegel hierdoor stijgt, wordt insuline vrijgegeven om die overdaad aan suiker in ons bloed te verwijderen. Alhoewel deze functie van ons lichaam essentieel is, kan deze wel leiden tot overgewicht.
Als er teveel suiker in je bloed zit, kan de insuline de balans niet herstellen door de suiker alleen naar de cellen te transporteren voor energie. Het geeft daarbij ook een signaaltje aan de lever, dat het tijd is om de overdaad aan suiker op te slaan als vet. Zodra jouw voorraad glycogeen is aangevuld, zet de lever de overgebleven glucose namelijk om in triglyceriden. Ook zorgt de insuline ervoor dat jouw vetcellen stoppen met het afbreken van het vet dat je al had opgeslagen. Oftewel, het is vooral de insuline die ervoor zorgt dat je geen gewicht verliest en juist geneigd bent om aan te komen!
Als je veel van die simpele, snelle koolhydraten eet, dan heb je met regelmaat flinke pieken in de productie van je insuline, wat na verloop van tijd kan leiden tot insuline-intolerantie of diabetes type 2.
Foto uit het boek Blij Suikervrij Zoet!
Je komt alleen aan als je teveel (koolhydraten) eet
Je komt alleen aan als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. En die overdaad aan calorieën kan echt uit alle macro-nutriënten komen (of het nu koolhydraten, vetten of eiwitten zijn). Koolhydraten zijn echter onze grootste valkuil, omdat veel van onze favoriete snacks er vol mee zitten: chips, koekjes, snoepjes, maar ook wraps, burgers, toastjes en crackertjes. We eten ons er makkelijk vol mee omdat ze zo lekker zijn. (Eerlijk is eerlijk, er zijn weinig mensen die zich overeten aan groenten, noten, zaden en pitten. Of aan eieren, vlees en vis.)
Vanwege een schommelende bloedsuikerspiegel zijn we ook nog eens geneigd om er teveel van te eten, terwijl we voor een optimale verhouding 40-65% van onze dagelijkse calorieën uit koolhydraten moeten halen.
Het is dus essentieel dat je gaat leren luisteren naar jouw hongergevoel. Eten als je honger hebt, en stoppen als je vol zit. 😉
Hoe voorkom je dat jouw lichaam de glucose omzet in lichaamsvet?
Glycogeen heb je nodig. Helemaal als je veel sport, en jouw spieren de juiste energie wil geven. Als je regelmatig koolhydraten eet, dan zal jouw glycogeen-voorraad continu goed gevuld zijn.
Als je wil voorkomen dat jouw lichaam vanwege de afgifte van insuline vet op gaat slaan, dan kun je echter het beste kiezen voor complexe koolhydraten: Deze koolhydraten worden langzamer opgenomen door jouw lijf. Ze bevatten vezels die een piek in jouw bloedsuikerspiegel voorkomen (bron), en jouw een vol gevoel geven. Denk hierbij aan havermout, zilvervliesrijst, volkoren (spelt)meel, maar ook aan bonen, quinoa en zoete aardappelen. Een bijkomend voordeel is dat deze koolhydraten ook komen in een pakketje vol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten.
Op zoek naar fijne recepten met deze complexe koolhydraten? Download dan gerust gratis mijn magazine, met 12 overheerlijke pure recepten.
Bronnen:
Vielen Dank und Liebe Grüße zurück!