Suikervrij eten en alcohol drinken. Gaan die twee eigenlijk wel samen? Die vraag krijg ik weleens. En eerlijk is eerlijk, het werd weleens tijd om hier wat meer over op te zoeken! Ik lust namelijk ook wel een goed glaasje rode wijn. Als je mijn recente blogpost vol met wetenschappelijk bewezen suikerfeiten hebt gelezen, is je misschien iets belangrijks opgevallen: Het is vooral de geraffineerde fructose (denk aan glucose-fructosestroop) die de boosdoener lijkt. Het is de fructose die gelinkt wordt aan gevaren als overgewicht, diabetes, hartkwalen en ga zo maar door. Dit maakt ook dat er goed nieuws is voor mensen die graag suikervrij eten en alcohol drinken, want dat enkele glaasje opgeven…Moet dat nou echt?
Zonder suiker kan men geen alcohol maken. Het is namelijk juist de suiker die tijdens het fermentatieproces wordt omgezet in alcohol en CO2.
Maar in hoeverre verdwijnt hiermee alle suiker? En welke vormen van suiker zitten er precies in bier, wijn en sterke drank? Watvoor drankjes kun je het beste drinken en wat kun je toch beter laten staan?
Ik ga er hier graag iets verder op in. Maar eerst even een disclaimer: Dit is geen vrijbrief om te “zuipen”, helaas. Een overschot aan alcohol is altijd slecht voor je lijf. Slecht voor je lever, je overall gezondheid…
Maar ik geloof ook in genieten. Alleen als je geniet van je eetpatroon, kun je het volhouden op de langere termijn. (Zie hier.) Dus…
Kun je suikervrij eten en alcohol drinken?
Bier
Goed nieuws voor de bierliefhebbers onder jullie. Bier, jaja, bevat inderdaad redelijk wat calorieën, maar als we kijken naar suiker, bevat bier voornamelijk maltose. Wel een hoop hiervan, overigens… Maar dit is een vorm van suiker die ons lichaam redelijk goed aankan.
Een biertje drinken kan, op zijn tijd, dus zeker niet ontzettend veel kwaad. Als je last hebt van schommelingen in je bloedsuikerspiegel is het echter wel goed om te melden dat bier een vrij hoge glycemische index heeft! Een snack-attack na het drinken van een biertje, is dus goed te verklaren…
Sterke drank (zoals gin, vodka en whiskey)
Sterke drank bevat de minste suikers. Logisch ook, want deze smaken ook niet erg zoet. Als suikervrije eter zijn ze een slimme keuze.
Combineer ze dan echter niet met suikerrijke frisdranken, want dan ontstaat natuurlijk weer een suikerbom (geen whiskey-cola’s dus!). Maar combineer gin bijvoorbeeld met bubbelwater, een schijfje citroen of komkommer, dan creëer je een relatief suiker-arm feestdrankje.
Rode en witte wijn
Wijn bevat natuurlijk fructose, want dit zit ook van nature in de druif. Droge rode en witte wijn van een redelijke kwaliteit bevat echter niet heel veel fructose meer. Het merendeel van de fructose is namelijk tijdens het fermentatieproces omgezet in alcohol. Vaak bevatten goede wijnen minder dan 1 gram suiker per liter. Bij de goedkopere wijnen kan dit rond de 3 gram suiker zijn.
Rode wijn bevat vaak nog net iets minder fructose dan witte wijn, en is dus qua wijnen de allerbeste keuze.
Bubbelwijn en Dessertwijn
De sparkling wijnen, zoals cava, champagne en prosecco, zijn helaas een minder goede keuze. Vaak is er nog veel fructose aanwezig in de dranken. Dit geldt uiteraard ook voor dessertwijn. Dit is uiteraard de slechtste keuze! (maar dit smaakt uiteraard ook als een suikerbom…)
Wil je iets meer lezen over wijn en suiker, over hoe gist de suiker omzet in alcohol en CO2, lees dan vooral dit online bron-artikel via I Quit Sugar.
Geniet, maar in dit geval wel met mate. 😉
Leuk artikel, maar hoe kan het dan dat witte wijn 1khd per glas bevat en rood 5 khd? (Bron: eettabel van voedingscentrum)
Hallo Elles, dat kan! Je weet natuurlijk niet welke flessen zij hebben bestudeerd. De hoeveelheid koolhydraten varieert tussen de 1 en 5 gram per wijn. Het hoeft niet per se zo te zijn dat witte wijn altijd minder koolhydraten bevat van rode wijn, het ligt heel erg aan de fles die je koopt! Ik zou zeggen, drink vooral met mate die wijn die jij lekker vind. Hierboven heb ik het overigens vooral over de hoeveelheid fructose in de wijn.
Ik ben een echte bierliefhebber, en ik ben blij dat bier een vorm van suiker bevat die ons lichaam redelijk goed aankan! Ik probeer af te vallen en suikervrij eten, maar over een paar weken organiseer ik een verjaardagsparty. Ik wil het in een bar doen, en een borreltje hoort erbij 🙂
Lees dit pas in 2018, maar als men zoekt op ‘suikervrije alcohol” kom je hier uit. Het statement “De sparkling wijnen, zoals cava, champagne en prosecco, zijn helaas een minder goede keuze.” is echter onjuist. Champagnes die zonder liqueur d’expédition worden gemaakt zijn doorgaans suiker arm. Namelijk minder dan 3 gram suiker per liter. Je zult dan wel bubbeltjes moeten zoeken met aanduidingen als; Brut Nature, champagne non dosé etc. De Moët & Chandon Brut Impérial Millésimé Rosé Champagne 2009 is hier een voorbeeld van. Deze is tevens verkrijgbaar in een niet rosé variant.