Zullen we het wel of niet doen? Oh, wat hebben we lang getwijfeld of we met onze peuter van ruim 1,5 zouden beginnen aan een verre reis naar Bali. We hebben het toch gedaan. En wat een feest was het! Ik deel in deze blog graag met jullie waar we verbleven en hoe we de weken hebben ervaren. Voor iedereen die nog twijfelt of met een peuter naar Bali gaan wel een goed idee is, of voor wie nog wat tips zoekt!
De vliegreis
Als je met een peuter naar Bali reist, is de vliegreis misschien wel het grootste obstakel. Totdat je kind 2 is, vliegt hij of zij gratis mee, maar dan zit hij wel urenlang op je schoot! We hebben dan ook heel bewust gekozen voor een wat duurdere vlucht, die zo kort mogelijk was. Zonder overstapmomenten! We vlogen met KLM en moesten alleen even kort uitstappen in Singapore. Uiteindelijk duurde de vlucht 16 uur (ja, daar zagen we van tevoren wel even tegen op!) Gelukkig moesten we op 9 uur ‘s avonds boarden. Bedtijd, toch?
Het duurde even voor onze peuter zijn draai had gevonden en hij sliep uiteindelijk maar 5 uur die nacht. De andere uren hebben we met hem boekjes gelezen, spelletjes met zijn knuffels gespeeld en met hem kinderseries op de KLM on-flight entertainment set gekeken. We hadden voor onze reis een doos tweedehands kinderboeken op marktplaats gekocht. Dus we hadden genoeg nieuwe boekjes om hem mee bezig te houden. Toen we aankwamen was het alweer avond, dus konden we snel in het resort wat uurtjes bijslapen. Geen last van een jetlag, dus!
Tip: Neem lekker wat rozijntjes mee, of fruithapjes. Ideaal, als je kindje niet zo gecharmeerd is van het vliegtuigvoedsel!
Week 1 – Canggu
De eerste week zaten we in de buurt van de zee, in het hippe, maar relatief rustige Canggu. We verbleven in een resort genaamd United Colors of Bali. Hier staan 7 schattige huisjes om een prachtig zwembad heen. Beneden een woonkamertje en een klein stukje privé- tuin, op de bovenste verdieping twee slaapkamers met airconditioning. Ideaal. Een kinderbedje konden ze ook voor ons neerzetten voor een paar extra euro’s per nacht, geen probleem.
De service was écht perfect. Iedere ochtend stond een ontbijtje voor ons op de planning. Standaard was een Continentaal ontbijtje in de prijs inbegrepen (met toast en jam), maar voor 65 cent extra kreeg je een Balinees ontbijt met fruitpannenkoeken. Je snapt al waar wij als pancake-lovers blij van werden! Met een verse tropische fruitsalade erbij. Niets meer aan doen! Overigens kon je ook gewoon Nasi Goreng als ontbijt nemen. Mocht je het aandurven in de ochtend!
De huisjes werden iedere dag schoongemaakt, de vaat werd voor je gedaan en je kon je vieze was inleveren. De volgende dag kreeg je het dan vers gestreken weer terug. Ook wel makkelijk met een kindje! Er was altijd iemand aanwezig die een taxi voor je kon boeken, je op weg kon helpen of zelf eten voor je kon bestellen bij een aantal goede restaurantjes in de buurt. Dat is wel zo handig als je aan het huisje gekluisterd zit als je kind een middagdutje doet.
In Canggu hebben we vooral erg lekker gegeten (overal trouwens wel!). Ik heb er gisteren een blog over geschreven. Ook hebben we uiteraard de surfers bij Echo Beach bewonderd, de bekendste tempels in de buurt bezocht en lekker veel gezwommen in het zwembad bij ons resort. Ons kleintje is een echte waterrat. Een lekker ontspannen eerste weekje!
Week 2 – Ubud
De tweede week spendeerden we op een prachtig plekje net boven Ubud. Een geweldig huisje, 5 sterren waard, genaamd Puri Pietje. Oftewel, Pietjes Paleis. Leuk weetje: het huis werd ongeveer 15 jaar geleden gebouwd door een Hollander, genaamd Piet. Nu wordt het gerund door Ika (oorspronkelijk uit Java) en Andrew (uit Australië). Dit was een Airbnb juweeltje… Het was net iets duurder dan het huisje uit week 1, maar we voelden ons werkelijk in de watten gelegd.
Het personeel verwent je er continu: als je op de veranda zit komen ze je met alle liefde een kopje thee of een sapje brengen, en wil je naar Ubud, dan rijden ze je met alle liefde op een neer naar het centrum op ongeveer 5 autominuten afstand. Als je ze een berichtje stuurt, komen ze je ook weer ophalen. Ideaal voor ons, zo hoefden we hier eigenlijk geen vervoer te huren!
Het huis, met twee ruime luxe slaapkamers, een enorme living en een prachtige veranda, bestaat voor een groot deel uit glas. Als je alle gordijnen open doet, kun je je kind vanuit alle hoeken in de gaten houden. Wel zo handig! We zetten soms ook alle schuifdeuren open, want onze peuter vond het heerlijk om er rondjes te rennen. Je kijkt uit alle kamers ook uit op de prachtige groene omgeving. Het geluid van de natuur is er geweldig. Het zwembad is fijn, maar wel 1,80 meter diep (lees: dit is wel iets minder handig als je met een peuter naar Bali gaat!). Maar onze zoon heeft zich hier volop vermaakt in het enorme bad, wat in de badkamer zat. Als we helemaal warm en bezweet thuiskwamen, konden we daar lekker afkoelen.
De laatste dagen huurden we een scooter, en trokken we rond naar de mooie tempels in de buurt, en uiteraard de mooie rijstvelden bij Tegellalang. De stad Ubud is druk, vol leven, leuke restaurants en een lekkere chaotische markt. De omgeving is groen en best imponerend. Hier zie je het echte platteland-leven van Bali. Als je naar Bali gaat, is het een must-see.
Week 3 – Padang Padang
In Padang Padang vind je de prachtigste strandjes. Helaas zijn de golven zo hoog, dat rustig zwemmen er niet echt een optie is. Het is dan ook een echt surfersparadijs. Toch hebben we ons er prima vermaakt. We verbleven bij Carlos House. Een vrij simpel, maar een heerlijk en goed betaalbaar huis van een Spaanse schilder die al meer dan 30 jaar op Bali woont. Soms was het huis wat gehorig, maar dat vergeef je vrij snel als je vanuit de infinity-pool de zee kan zien. En vanaf je dakterras de zonsondergang kan bekijken. Wat een heerlijk plekje. Wij hadden een gedeelte van het grote huis, met een ruime woonkamer en keuken, twee slaapkamers en een grote badkamer met een prachtig uitzicht.
Deze laatste week hebben we met onze peuter de kecak dans bekeken, die tijdens de zonsondergang bij de Uluwatu tempel wordt opgevoerd. Erg gaaf! Kijk er wel uit voor de aapjes, want die zijn écht zo brutaal als ze zeggen, en die trekken zo je bril van je neus.
Een andere dag bracht een taxi ons naar Nusa Dua, waar we met onze kleine op een bootje stapten naar Turtle Island. Een beetje toeristisch, maar wel een leuk uitje met de kids. Je ziet er niet alleen babyschildpadjes, maar ook schildpadden van al meer dan 50 jaar oud. Je vind er tukans, uilen en andere mooie vogels. De boot heeft een glazen bodem, waardoor je ook visjes kunt kijken. Houdt je kinderen wel goed vast, want soms kunnen de bootjes flink vaart maken!
Een buggy mee? Of toch een draagzak?
Als je met een peuter naar Bali gaat, heb je niet heel veel aan een buggy, geloof me. Hij is handig om mee te nemen voor op de luchthaven, maar op Bali zelf hebben we hem eigenlijk niet gebruikt en sleepten we hem eigenlijk vooral van de ene locatie naar de ander. De wegen zijn te hobbelig. Je kunt je laten vervoeren door taxi’s, die afhankelijk van de afstand een paar euro tot een tientje kosten, of je huurt als echte Balinees een scooter. Dat hebben wij ook veel gedaan. Vandaar dat we ontzettend blij waren met onze goede draagzaak. We gebruiken een Tula Toddler, een draagzak speciaal voor peuters, en die was écht ideaal op reis. Onze kleine kon er lekker in zitten als hij moe was, maar hij kon er ook goed in slapen waardoor we niet altijd rekening hoefden te houden met zijn slaapjes. Op de scooter zat hij in de draagzak stevig tussen ons in.
Het verkeer op Bali is op bepaalde plekken flink chaotisch, maar wel heel vriendelijk. Mensen rijden niet snel, maar lekker op hun gemak, en als je wilt invoegen wijken mensen netjes uit. Aan de linkerkant van de weg rijden went dan snel genoeg! Als je dit allemaal niet aandurft kun je ook gewoon voor een paar tientjes een Engelstalige privé-chauffeur regelen, die je dan de hele dag door naar de mooiste plekjes brengt.
Onze zoon mist de nasi goreng nu al… wat was het een mooi avontuur! Ben jij ook met jouw peuter naar Bali geweest, en heb je leuke tips voor andere lezers? Laat ze vooral achter bij de comments!
Wij hebben ook getwijfeld wel of niet doen… Wij hebben besloten om het niet te doen ivm alle nodige vaccins… Hoe hebben jullie dat gedaan??
Hallo Mariska,
Dat kan ik me voorstellen. Wij hebben een consult aangevraagd bij de GGD. De meeste vaccinaties had hij gelukkig al gehad, dus hij kreeg er slechts eentje extra (hepatitis). Die kregen wij ook. Op Bali hoef je gelukkig niet bang te zijn voor Malaria, en we hebben besloten niet naar de Gili eilanden te gaan, om aanvullende vaccinaties te voorkomen. Wel elke dag goed smeren met muggenwerende middelen, uiteraard, om knokkelkoorts te voorkomen.
Groetjes, Saskia
Wat een leuk stukje! Wij gaan over 2 weken ook met ons zoontje van anderhalf naar bali! Heel veel zin in, maar zie ook wel op tegen die lange vliegreis !
Heb je nog leuke tips? Leuke restaurantjes etc?
Groetjes Jamie
Hallo Jamie, oh wat fijn! Ja, ik heb al eerder een artikel geschreven over leuke restaurantjes: http://blijsuikervrij.nl/blog/gezonde-restaurants-in-bali/
Heel veel plezier daar! Die reis overleven jullie vast ook wel…
Al een tijdje geleden inmiddels… maar hoe is jullie vlieg reis verlopen?
Wij vertrekken volgende week met onze zoon van 1.6 maanden naar Bali!
Onze vliegreis was best prima! Als jouw kindje een beetje is als die van ons, ben je er wel druk mee. Boekjes voorlezen, en soms even op en neer het gangpad wandelen. Hij wilde wel graag bezig gehouden worden. 😉 En slapen lukt uiteindelijk ook wel, maar pas als hij echt supermoe was. Het was een kort slaapje, zeg maar!