Is brood nu wel of niet gezond? En is melk de witte motor, of een stille moordenaar? Om op de hoogte te blijven van alle nieuwste inzichten rondom gezond eten, lees ik graag. Ik lees boeken en artikelen. Maar wetenschappelijk literatuur uitpluizen, dat is nooit mijn hobby geweest. (Al helemaal niet toen ik mijn masterstudie afrondde. Ik heb dan ook altijd geroepen dat ik nooit het onderzoek in zou gaan.) Maar bijblijven, vooral wat betreft de thematiek van gezond eten, dat vind ik wel belangrijk. Daarom reviewde ik dit keer geen kookboek pur sang, maar een boek over gezond eten. “Eet als een expert“. Een boek van 4 passievolle schrijfsters, die wél al de benodigde literatuurstudies hebben uitgevoerd.
En dat is handig. Zo maken ze korte metten met alle voedingshypes die we de afgelopen jaren hebben gezien. Ze geven voor eens en altijd een overzicht van alle meta-studies die zijn uitgevoerd, en beschrijven helder welke conclusies we hier nu wel én niet uit mogen trekken. Vragen als “is brood eigenlijk wel gezond”, en “is melk nou de witte motor, of de stille moordenaar”? worden beantwoord.
Review Eet als een Expert
Een kritische noot
Het is wel jammer dat de conclusie soms moet zijn, dat we er eigenlijk nog niet genoeg over weten. Het liefst wil je als lezer natuurlijk gewoon weten of je iets beter wel of niet kunt eten! Daarom kan dit boek ook de nodige frustratie of verwarring opleveren. Maar in hun poging om recht door zee, fair en juist te zijn in hun aanbevelingen, laten de schrijvers dit soort conclusies soms achterwege. Ze schrijven wat er wél over bekend is, en dat is dus soms nog niet voldoende! Juist. Er moet dus meer onderzoek naar gedaan worden. Want, wat weten we soms toch nog weinig!
Maar ook lovende woorden…
De 4 vrouwelijke schrijvers van dit boek hebben allen een wetenschappelijke opleiding gedaan op het gebied van voeding. Ze worden niet gesponsord door de levensmiddelenindustrie. Dit zijn belangrijke zaken als je kijkt naar de geloofwaardigheid van een boek.
Maar ondanks dat het boek veel wetenschap aanhaalt en verwijst naar relevante studies, is het boek makkelijk leesbaar. Het is een boek wat fris en uitnodigend oogt, dankzij het gebruik van kleur en een speelse opmaak.
Daarbij blijft het gelukkig ook niet alleen bij theorie. In “Eet als een Expert” staan ook ontzettend veel tips & tricks om echt te gaan eten als een expert! Met hun pagina’s vol mix and match foto’s laten ze zien hoe je zelf creatief aan de slag kunt met alle bevindingen. Het boek bevat ook uitgewerkte recepten, met, niet geheel onbelangrijk, aantrekkelijke foto’s.
Dus, eten zoals een expert eet, ziet er best lekker uit! Uitnodigend, voedzaam en soms zelfs zo lekker dat je er van gaat watertanden. Want pfew, ook zij geloven gelukkig in gezonde taartjes, muffins en pannenkoeken als ontbijt. Mits je de juiste ingrediënten gebruikt!
Eet als een expert over suiker
Suiker is suiker. Of het nou bruine basterdsuiker, honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop is. Daar is het boek stellig in. En hier ben ik het ook mee eens. Ze claimen niet zozeer dat suiker ongezond is omdat het verslavend zou zijn (hier is namelijk onvoldoende bewijs voor), maar vooral dat suiker vaak gebruikt wordt in lege voedingsmiddelen. Suiker zit doorgaans in (highly processed) bewerkte producten waar je hard moet zoeken naar enige voedingswaarde.Lege calorieën dus. En hier wordt je dik van. Gesuikerde dranken zijn dus slecht, vooral omdat je dan een veelvoud aan lege calorieën naar binnen klokt. Je kunt die ruimte volgens de schrijvers beter gebruiken voor voedingsmiddelen die gezond voor je zijn.
Agreed. Zelf bakken met stukken minder suiker, liefst met volkoren granen, noten, zaden, pitten en fruit, zorgt ten minste voor het oprecht voeden van je lichaam!
Wil je ook alle nieuwste ins & outs over gezond eten weten? Je bestelt het boek heel eenvoudig hier.
Eet als een expert
Auteurs: Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit
Prijs: € 19,99
Verschijningsdatum: 31 mei 2016
ISBN: 9789021561523
Kosmos Uitgevers
What’s up, I log on to your blogs on a regular basis.
Your humoristic style is witty, keep up the good work!