Toen dit dikke nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow op mijn deurmat viel, ben ik op de bank genesteld met een kop hete thee, en ben ik daar niet meer vanaf gekomen… Alhoewel, dat is niet waar: ik heb tussendoor even post-its gepakt, zodat ik vast een post-it kon plakken bij elk gerecht wat ik wel wilde maken. Vandaag deel ik graag met jullie mijn mening over dit gloednieuwe boek, Heerlijk makkelijk.
Gwyneth over Heerlijk makkelijk
“Een zelfhulpboek voor de chronisch drukke thuiskok.” Zo omschrijft zij haar nieuwe boek “Heerlijk makkelijk” zelf. Omdat mensen vandaag de dag zo druk zijn, heeft zij samen met Thea Baumann, culinair redacteur van GOOP.com, dit boek gemaakt. Een boek waarin zij “van koken niet meer wil maken dan het is”.
Co-auteur Thea praat over het verschil tussen kookboeken waar je vooral in bladert, en kookboeken waar je vooral uit kookt. Het idee is dus, dat ze graag bij de laatste categorie willen horen. En volgens mij zijn zij hier redelijk in geslaagd!
Hoe makkelijk is het boek?
De meeste gerechten zijn inderdaad erg simpel. Ze vragen niet al te veel tijd en geen unieke chefs’ skills. Zo maakte ik inmiddels falafel uit het boek, en was ik onder de indruk van hoe makkelijk dit eigenlijk was. Ook deelde ik al eerder Gwyneth’s Bircher Muesli, een simpel ontbijtrecept voor overnight oats. Los van alles even mengen, hoef je in dit gerecht slechts te wachten op het resultaat. Fijn. Ik hou zelf wel van recepten die eigenlijk niet kunnen mislukken!
Wat ik minder vind, is dat de auteurs er bewust voor kiezen om soms toch wel wat exotische ingrediënten te gebruiken. Alhoewel het wel ingrediënten zijn die lang houdbaar zijn, moet je voor de meesten wel even speciaal een tripje naar de toko maken. Het gaat dan vooral om kruiden en specerijen. Gwyneth en Thea houden er wel van om alles goed op smaak te brengen!
Past het boek bij een suikervrij eetpatroon?
Hier kan ik alleen maar een tweeledig antwoord op geven.
Aan de ene kant wel: In Heerlijk makkelijk wordt namelijk volledig zelf gekookt, zonder pakjes en zakjes, met enkel en alleen pure ingrediënten. Hiermee vermijd je veel toegevoegde en geraffineerde suiker. Je kunt uit dit boek in een handomdraai enorm veel suikervrije lunch- en dinerrecepten maken.
Aan de andere kant gebruikt zij in sommige dranken, ontbijtjes of desserts, nog weleens een vorm van suiker: zij brengt dan iets op smaak met honing, dadelstroop, rijststroop of kokosbloesemsuiker. Ze kiest niet voor de meest geraffineerde vormen van suiker. Dat dan wel weer!
Dit maakt overigens wel dat dit kookboek goed in een 80/20 eetpatroon past. Voornamelijk lekker en übergezond eten, met heel soms een ietsje minder gezond taartje! Maar als alles net zo lekker is, kun je met dit boek puur gaan genieten. 😉
Liefs, Saskia