De zomer is er, om boeken te lezen! Toch? Nou, voor mij is het ook het moment om lekker in de zon door nieuwe kookboeken te bladeren, en weer lekker inspiratie op te doen. Dit boek kreeg ik cadeau, en wat ben ik er blij mee! Het boek “Naturally Nourished” is gemaakt door Sarah Britton, van de site My New Roots. Ben je benieuwd wat ik van dit boek vindt, en wil je graag een preview?
Wie is Sarah?
Sarah, die al zo’n 10 jaar blogt via haar beroemde website, vol prachtige gerechten, is recht door zee als het gaat over eten: ze haat etiketten. Dit betekent dat ze zoveel mogelijk met verse producten kookt. 99% van wat ze eet is plantaardig, maar soms eet ze ook weleens een ei, een stukje geitenkaas of een beetje vis. Wat dat betreft wil ze niet graag in een hokje geplaatst worden.
Review Naturally Nourished
Hetzelfde kun je dus zeggen over haar kookboek: je kunt het niet in een hokje plaatsen. Ja, het is bijna helemaal vegan, maar hier en daar gebruikt ze een ei, of een beetje kaas. Wat ik wel fijn vind aan het boek is dat ze ontzettend veel kookt met groenten.
In Naturally Nourished heeft ze een mooi uitgangspunt gebruikt: alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar in de reguliere supermarkten. Ze kookt dus met alledaagse producten. Maar door haar bijzondere manier van combineren, zijn de gerechten wel spannend en vernieuwend. Bovenal, ze zijn ontzettend lekker. Ik maakte recentelijk de koolsla met kokos & quinoa, en die is echt overheerlijk. De dressing van munt en tahin is bijzonder, maar combineert geweldig goed met de salade. Het recept deel ik spoedig met jullie!
Wat kun je verwachten?
Een hoop gerechten met “gewone” groenten. Dat is wat je kunt verwachten. Maar dan gepresenteerd op een manier dat jij ze allemaal wilt opeten!
Haar introductie, vertaald: “Er lag een witte kool op mijn snijplank – eenvoudig en stil, niet zo sexy als een aardbei. Niet zo trots en overtuigend als een stronk broccoli, of waardig en elegant als een wortel. Maar hij was goedkoop, standaard op voorraad bij mij supermarkt, en ik wilde hem laten stralen. Ermee spelen. Iets interessants met die krop doen, zodat ik niet het geloof zou verliezen dat simpele, gewone groenten konden worden omgetoverd in iets heel speciaals. Dat ik niet naar de boerenmarkt hoefde om een inspirerende gerecht te creëren. En dat ik me niet hoefde uit te sloven boven het fornuis om het eten op tafel te zetten.”
Want Sarah is niet alleen fan van groenten omtoveren tot iets lekkers, maar ook fan van makkelijke recepten. Ze geeft ook haar tips over hoe je met minder koken, meerdere keren per week van iets lekkers kunt genieten, door optimaal van restanten gebruik te maken.
Haar boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken, los van de hoofdstukken over hoe je gezond koken makkelijker maakt, hoe je producten bewaard, en welke producten je op voorraad moet hebben.
- Satisfying soups
- Sumptuous salads
- Nourishing mains
- Simple sides and small plates
- Savory and sweet snacks
(Ehm ja.) Het boek is tot nu toe alleen verkrijgbaar in het Engels.
Passend bij een suikervrij dieet?
Jazeker. In het boek gebruikt Sarah alleen maar volkoren granen, gecombineerd uiteraard met veel groenten en vers fruit. Geen witmeel, geen gewone aardappelen of witte pasta. Geen suikerrush dus, maar recepten voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Er staan overigens niet heel veel zoete recepten in het boek. En in die zoetrecepten werkt ze met gedroogd fruit en suikervervangers als maple syrup en rauwe honing. In plaats daarvan zou je uiteraard ook gewoon yacon kunnen gebruiken, mocht je dit fijner vinden.
Voorlopig ga ik zelf vooral aan de slag met al die mooie groente-recepten! 🙂
Ben jij ook benieuwd naar het boek Naturally Nourished? Je koopt hem vanaf 23,- bij Bol.com.