Ik ben de laatste weken ontzettend fan van luisterboeken. Met een luisterboek in mijn oren sta ik in de keuken, doe ik de boodschappen en wandel ik door het bos. Ook in de file houden de luisterboeken mij gezelschap. Via de app opende ik een aantal weken geleden bij toeval het boek “The end of dieting” van Dr. Joel Fuhrman… Maar dan dus in audio-vorm. Hij is tevens de auteur van het bekendere boek “Eat to live“, waarin hij de principes uitlegt van, ja bijna letterlijk, hoe je moet eten voor je leven. Stiekem hebben dit soort boeken toch weer een impact op wat ik eet die week, en ik maakte dan ook heel bewust een grote pan witte bonen soep. Ik leg je uit waarom!
Eten voor je leven
De principes van het eten voor je leven zijn heel simpel. Naast uiteraard groenten, groenten en nog eens groenten, legt Joel de principes uit van voedingsmiddelen die je gezondheid ondersteunen en ziektes kunnen tegengaan, en voedingsmiddelen die juist ziektes in de hand werken… Of, zoals ze dat op z’n Amerikaans zo confronterend ook wel “cancer-promoting” noemen. Ik kan de belangrijkste conclusie van Joel Fuhrman voor je heel kort samenvatten! Hij gebruikt hiervoor zelf de afkorting G-BOMBS.
Eet meer G-BOMBS!
- G: Greens. Oftewel groene bladgroenten. Dat is niets nieuws, toch?
- B: Bonen. Ja, alle peulvruchten!
- O: Onions. En daarmee bedoeld hij de hele ui-familie. Van knoflook, ui, lente-ui, bosui en sjalotjes tot prei.
- M: Mushrooms. Ja. Joel zweert bij het eten van champignons. Ook hier weer alles van kastanjechampignons tot shiitakes.
- B: Bessen! We weten allemaal hoeveel anti-oxidanten ze bevatten.
- S: De S staat voor seeds, oftewel zaadjes. Van lijnzaad tot chiazaad, en van pompoenpitten tot zonnebloempitten. Overigens vallen ook alle noten hieronder.
Lees hier vooral zijn uitgebreidere onderbouwde verhaal. 😉
Afin, je snapt wat er gebeurde. Geïnspireerd door zijn verhaal besloot ik een grote pan soep te maken. Met bonen! Zodat ik de hele week door kon genieten van meer bonen, en die goede groenten, zoals prei en champignons. Mijn recept vind je hieronder. Overigens maakte ik de soep van scratch, maar je kunt hem ook van voorgekookte bonen maken. Ik had de rest van de week een lekkere lunchsoep!
Recept voor witte bonen soep
voor ongeveer 8 kommetjes soep
- 400 g gedroogde witte bonen
- 1 laurierblaadje
- 1 grote winterwortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 200 g kastanjechampignons
- 1 el olijfolie
- 1 el zoutarm en suikervrij bouillonpoeder (ik gebruikte die van Rineke Dijkinga, met een beetje boekweitmeel erin. Dit zorgde meteen voor een beetje binding in de soep. Gebruik je liever een andere bouillon, voeg dan optioneel een lepel boekweitmeel toe aan de soep.)
- 1 el gedroogde oregano
- optioneel: Keltisch zeezout of versgemalen peper, naar smaak
- voor het serveren, een lepeltje verse of gedroogde peterselie
Instructies
- Week de gedroogde bonen in 1,5 liter water gedurende minimaal 8 uur.
- Giet de bonen af en breng ze aan de kook in een grote soeppan met 2 liter water. Voeg een laurierblaadje toe aan de pan.
- Hak na ongeveer 45 minuten de wortel en bleekselderij in blokjes en voeg ze toe aan de soeppan. Kook ze nog een klein half uurtje mee, iets minder mag ook. Controleer even wanneer de witte bonen goed gaar zijn.
- Hak ondertussen de prei en champignons in stukjes. Verwarm een koekenpan met een lepeltje olijfolie en bak hierin de prei en champignons zachtjes gaar.
- Voeg deze, samen met de bouillonpoeder en oregano toe aan de soep. Controleer de soep op smaak, en voeg naar wens nog wat versgemalen peper of Keltisch zeezout toe.
- Serveer met een lepeltje fijngehakte verse peterselie, of een lepeltje gevriesdroogde peterselie.
Bewaar de soep in porties verpakt in de koelkast, dan heb je altijd een gezonde lunch op voorraad!
Ik ben wel benieuwd of er boeken zijn waardoor jij bewust anders bent gaan eten, ook al was dit mogelijk maar van korte duur. Zo ja, welke boeken zijn dit?
Liefs,
Saskia
Door de boeken van 100% suikervrij ben ik bewust geworden van alle suikers. Hierdoor gebruik ik nu eigenlijk geen pakjes en zakjes meer, enkel vers. En zo ben ik uiteindelijk ook bij jou terecht gekomen en jouw boek
Ha Mascha, wat leuk om te horen! Ik kook ook zoveel mogelijk vers. Grappig hoe je smaakpapillen daar ook aan wennen. 🙂