Ik geef het toe. Ik had er zelf nog nooit van gehoord: moringa. Jullie wel? Misschien loop ik gewoon achter hoor! Ik ontdekte de moringa blaadjes recentelijk in een kruidenthee, en ben eens voor jullie op onderzoek uitgegaan. Vandaar dat jullie vandaag een antwoord krijgen op de volgende vraag: wat is moringa en waarom zou je moringa thee toevoegen aan je voedingspatroon?
Wat is moringa eigenlijk?
Een superfood! Ja, misschien komt dit woord inmiddels je oren uit. Maar ook moringa wordt tegenwoordig gezien als een superfood. Terwijl de bewoners van eilanden als Curaçao er misschien al jarenlang bekend mee zijn, vinden we het in Europa een superfood. De moringa oleifera is een boom, namelijk, die je daar volop tegenkomt. Maar hij groeit ook in Afrika, Azië en zelfs ook hier en daar in Europa. Het is een boom die ook wel de miracle tree, of gewoon de wonderboom wordt genoemd.
Waarom wordt het de wonderboom genoemd?
Alle delen van de boom kunnen worden gebruikt: De blaadjes, peultjes, zaadjes, de olie (die uit de zaadjes wordt geperst), maar zelf ook het hout en schors van de boom.
Tegenwoordig kun je moringa in de natuurwinkels tegenkomen als poeder. Dit poeder is gemaakt van de gemalen blaadjes van de moringaboom en het wordt ook wel gezien als een natuurlijke multi-vitamine. Natuurlijk, omdat het dus een multi-vitamine is zonder hulpstoffen. Het wordt niet bewerkt, puur en alleen gemalen. In wetenschappelijke artikelen (Mbikay, 2012) wordt vermeld dat de blaadjes van de Moringa Oleifera rijk zijn aan potassium, calcium, fosfor, ijzer, vitamine A en D, essentiële aminozuren, en ook belangrijke anti-oxidanten zoals betacaroteen, vitamine C, en flavonoïden.
Een natuurlijk medicijn?
De blaadjes van de moringa boom worden al decennia gebruikt als Ayurvedisch geneesmiddel tegen oogziekten en ijzertekorten. Maar in Afrika schijnt het ook wijdverspreid te worden als zelf-medicatie bij diabetes, hypertensie en zelfs HIV/AIDS. (Dieye et al., 2008; Kasolo et al., 2010; Monera and Maponga, 2010).
Maar laten we eerlijk zijn: er moet nog wel wat meer hoogstaand onderzoek worden gedaan naar de daadwerkelijke medicinale effecten van de moringa blaadjes. Dit meta-onderzoek beschrijft bijvoorbeeld wel het potentieel ervan, bij bijvoorbeeld patiënten met hyperglycemie, maar geeft heel correct aan dat nader onderzoek noodzakelijk is om definitieve medicinale effecten toe te schrijven aan de moringa.
Of het een wondermiddel is, moet dus nog wel even echt bewezen worden! Maar het is in ieder geval erg gezond en veilig om te gebruiken. Mits (zoals voor eigenlijk alles geld), je dit met een gezonde mate doet.
Wil je meer lezen over thee? Ik schreef al eerder over de gezondheid van witte en groene thee, en over matcha! Ik ben ook wel benieuwd wat jullie eventuele ervaringen zijn met moringa thee? Laat je je reactie achter bij de comments?
Ik wil niet – zoals ze zeggen – ‘rain on your parade’… maar ik denk dat een waarschuwing hier wel op z’n plaats is. De Wonderboom die wij hier in NL kennen is in feite een zeer giftige plant: dat gaat wellicht niet op voor de blaadjes, maar zeker wel voor de zaden, de zgn ‘boontjes’. Die zijn zeer giftig voor mens en dier en een paar van die boontjes eten, overleef je niet. De boontjes, en de pulp van de boontjes bevatten ricine en die stof velt in kleine hoeveelheid al een grote man. Als je kleine kinderen hebt zou ik plant en boontjes ver uit de buurt houden.
Voor mij reden om dit superfood maar over te slaan!
Hallo Marianne, wat fijn dat je iedereen even waarschuwt! Jij doelt denk ik op een boom met Latijnse naam Ricinus communis, die inderdaad in Nederland ook wel wonderboom wordt genoemd. Dit is een andere boom dan de Moringa oleifera.
De Moringa oleifera is zeker niet deze boom in jou commentaar.
Ik heb een vraag…kan ik moringa ook gebruiken als je hartpatiënt bent.
Groetjes petra
Hallo Petra, ik denk het wel, want het zou mogelijk juist kunnen helpen. Maar om geen risico’s te nemen zou dit zeker eerst navragen bij jouw medische professional.
Zou ik die bladeren rouw kunnen eten? Zoja, hoeveel blaadjes per dag?
Oh, dat zou ik zo snel echt niet weten, helaas! Ik weet dat mensen ze meestal eerst drogen.
Ja, dit is mogelijk kijk effe naar deze link: https://www.dinahveeris.com/dinah_favorieten/103/kadushi.html
Hoi Saskia, ik gebruik al een tijdje moringa, maar elke keer vind ik het vreselijk vies. Wat je er ook bij doet, het blijft vies. Is er een manier de smaak te verbeteren?
Ook weet ik niet precies hoeveel ik moet nemen. Ik gebruik het als boost bij uitputting.
Hallo Marieke, ik gebruik het dus zelf in gedroogde vorm in de thee, die is best lekker! Helaas ken ik er nog geen andere recepten mee. Maar misschien werkt het in een smoothie met wat fruit?
Moringa hebben we ook in Suriname en Guyana. De bladeren worden in Guyana als bladgroente klaargemaakt. De bloemetjes heb ik op Aruba in groente salade gegeten. Ze smaken zoetig. Het is ook hier aangemerkt als een superfood. Ik drink nu al een paar dagen thee van de gedroogde bladeren, omdat ik sindskort geconfronteerd bent geraakt met hypertensie.