Santa Claus is coming to town! Dit is zo’n zware pan, die je in de zomer op de barbecue kan zetten, en ‘s winters op het haardvuur in het bos. (Met van die grote flikkerende vlammen eronder en knapperend hout. Zo’n idyllisch plaatje heb ik altijd bij een gietijzeren pan.) Gelukkig is het ook gewoon een pan die op alle typen fornuizen werkt, gas én elektrisch. Ik moest de Lodge Koekenpan van Kookpunt dan ook écht eens testen. Ben je benieuwd naar mijn bevindingen én heb je zelf ook interesse in de pan? Kijk dan vooral even mee, want ik mag er ook eentje aan jullie weggeven op deze mooie Tweede Kerstdag!
Details van de Lodge Koekenpan
Deze Lodge cast-iron koekenpan bestaat uit één stuk gietijzer. Hij heeft hierdoor een mooi robuust uiterlijk en is ook erg zwaar. Dit betekent gelukkig ook dat het een pan is voor het leven. Hij is niet kapot te krijgen!
Ik testte het Pro Logic model van 30,5 cm in diameter. Dit is een pan groot genoeg om tegelijkertijd een paar gebakken eitjes of een stuk of vier pannenkoekjes te bakken. De pan wordt geleverd in een laagje olie. Dat betekent dat je zelf maar weinig vet aan de pan hoeft toe te voegen. Je onderhoudt de pan simpelweg door hem schoon te maken met wat heet water en een borstel. Wel dien je hem zelf ook geregeld in te oliën, met een olie naar keuze. Zo hou je de pan in topconditie!
De Lodge Koekenpan to-the-test…
Een koekenpan die op alle manieren warm mag worden, die testen we uiteraard ook op meerdere manier. Ik testte de koekenpan voor het eerst door er een goed gevulde frittata in te maken. Het recept voor de frittata volgt uiteraard spoedig op de site! Hier vertel ik jullie hoe dat met de pan in zijn werk ging.
Ik bakte eerst de groenten in de pan. Hiervoor plaatste ik de pan op het gasfornuis. Ik voegde een klein drupje olie toe, en bakte hierin de ui glazig. Dit ging meteen goed. Wel dien je de pan even een paar minuten op een laag vuurtje te laten opwarmen. De pan wordt goed heet, maar dit duurt even. Omdat je de pan ook niet meteen te heet wilt hebben, kun je hem het beste op een laag vuurtje een paar minuten laten opwarmen. Dan kun je daarna de groenten toevoegen.
Vervolgens voegde ik een mengsel van losgeklopt ei, (plantaardige) melk en een beetje kaas toe. Ik goot dit over de groenten en verplaatste de pan toen naar de voorverwarmde oven. Ideaal dat je een pan zo van het vuur in de oven kan zetten! Ik eet zelf weinig vlees, maar mijn man spotte de mogelijkheid meteen: mocht je een vleesje goed willen dicht schroeien en in de oven laten nagaren, kun je hem zo de oven inschuiven zonder hem te moeten overhevelen.
20 minuten later kwam de frittata perfect gaar uit de oven. Wat een plaatje! De pan was uiteraard al goed heet, voor hij de oven in ging, dus het gerecht was binnen no-time goed gaar. Een dag later moest de pan helaas nog wel even schoongemaakt worden…
Conclusies
Voordelen:
- De pan gaat een leven lang mee, of je nu met houten of metalen spatels je gang gaat! Hij kan het allemaal aan.
- De Lodge pan kun je écht op alle warmtebronnen gebruiken, dit maakt hem erg veelzijdig en voorkomt dat je gerechten moet overhevelen en extra spullen vies moet maken.
- Het design is robuust en mannelijk. (Ik denk dat het ook een perfect cadeau is voor een mannelijke kookfanaat!)
- De hitte wordt gelijkmatig verdeeld, dus al je pannenkoekjes zijn tegelijkertijd klaar!
Nadelen:
- Het handvat kan uiteraard goed heet worden, omdat de pan uit één stuk bestaat. Je kunt hier eventueel een rubberen handvat voor kopen, deze passen perfect om de pan. Dit werkt uiteraard alleen als je de pan op het fornuis gebruikt, want deze handvaten mogen niet in de oven. Gewoon goed opletten, dus. Een paar goede ovenwanten werken ook.
- De pan mag niet in de vaatwasser. Je dient hem met de hand af te wassen en even in te smeren met olie. Dat is mogelijk iets bewerkelijker dan je het gewend bent
- De pan is vrij zwaar, gelukkig went dat vanzelf… Niet heel erg kidsproof misschien? Maar die van mij is toch nog te jong om al zelf te koken!
Brand jouw vuurkorf deze winter volop en wil je zelf ook wel zo’n robuuste Cast-Iron Lodge Koekenpan hebben? Laat dan onder dit bericht een leuke reactie achter, waarin je vermeld wat het eerste gerecht is dat je met de pan zou gaan bereiden. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën! De winnaar wordt op 2 januari a.s. bekend gemaakt!
Update: de winactie is gesloten en de winnaar is op de hoogte gesteld.
Deze Lodge Pro-Logic Koekenpan kost 66,- en je koopt hem o.a. bij Kookpunt.
De pannen zijn beschikbaar gesteld door kookwinkel Kookpunt, dit heeft echter geen invloed op de review. Deze bevat mijn eerlijke mening. Lees hier mijn disclaimer.
Wow, zo’n mooie pan, zou wel een prachtig kado zijn op 2e kerstdag
Wat wil ik er niet in bakken ;0). De lijst is oneindig!
Wat wil ik er niet in klaar maken ;0). De keuze is oneindig!
Deze pan lijkt me geweldig. Ik ben gek op vuurtjes stoken in mijn tuin, als ik er dan ook nog wat lekkers in kan bereiden met deze super pan maakt dat mijn avond compleet. En geen slechte aanbaklaag maar gewoon robuust van gietijzer…i love it.
Nog nooit een gietijzeren pan gebruikt… Als ik lees wat er kan, lijkt het geweldig dit te mogen gaan proberen!
Volgens mij had mn oma er heel vroeger eentje met een oranje rode buitenkant als braadpan uitvoering, heel zwaar
Na nu al twee maanden suikervrij een mooie beloning.
Het gerecht zal kippendij met roerbakgroente worden dat blijft favoriet!
Wat leuk dat je er 1 mag weg geweven. Jaaa! Heel graag! Ik twijfel er een aan te schaffen, want hij is zeker handig. Wat ga ik maken? Ik denk stoofvlees als eerste.
Zo’n mooie koekenpan zou erg welkom zijn Zijn nu een half jaar suikervrij en gaan nu ook meer kijken naar de spullen die we gebruiken. Deze koekenpan zou een mooie start zijn ❤
Lijkt mij een superpan! Alles gaat te snel kapot hier. Zou er als eerste een heerlijke boerenomelet in maken. Daar hebben we dan een tijdje goede energie van als we gaan werken!
Leuk, zou goed van pas komen, nog altijd op zoek naar goede pannen die langer mee gaan!
Deze koekenpan hoort echt bij mijn nieuwe leven. Na suikervrij wil ik ook starten met koken met betere materialen. Deze pan lijkt mij fantastisch!!
Oh, wat een leuke actie, zeg! Wij koken ‘s zomers graag ons eten buiten op de vuurplaats en zo’n koekenpan zou dan ideaal zijn voor een stukje vlees of het bakken van aardappeltjes/geoente met kruiden uit de tuin! En nu ‘s winters bakken we in het weekeinde altijd één keer lekkere pannenkoekjes met iets van groente erdoorheen, gisteren nog van ong. 70 gr havermout, 30 gr boekweitmeel, flink stuk pompoen, el chia, el lijnzaad, 1 ei, snuf zout en ong. 250 ml rauwe melk (in de keukenmachine mixen). De kinderen smullen daarvan! Ook hebben we een houtkachel in de woonkamer staan mét oven die nu iedere dag brandt en waarin ik met deze pan heerlijke groentegerechten zou kunnen afmaken! Zoals spruitjes met kastanjes met een ei/kaas mengsel of natuurlijk gewoon een keer tosti’s op restjes zelfgebakken brood… Oehhhh, ideeën te over! Haha! Je leest het: ik ga duimen voor ons!
Beste Barbara, gefeliciteerd! Je bent geselecteerd als winnaar. Er is een e-mail naar jouw verstuurd voor de verdere afhandeling. Kun je deze niet vinden, kijk dan ook even in de spamfolder. Alvast veel kookplezier!
Werkelijk fantastisch! Wat een heerlijk begin van 2017. Héél erg bedankt Saskia en Kookpunt! Wij gaan enorm veel plezier hebben van dit cadeau.
Denk dat de lijst oneindig is wat ik in de pan zou willen bereiden, maar zou dan beginnen met je recept voor de fritata. Heerlijk kokkerellen in deze pan lijkt me.
Heeel graag! Ik zou als eerste mijn spinazie-rodebiet-falafel maken in mijn geheime suddersausje!!:):)
Super gave pan. Ik zou er bruie kip of rode kip in maken voor me neefje die js daar helemaal gek op en met deze mooie pan zo van het gasfornuis in de oven ideaal. Bruien en rode kip is surinaams gerecht hij noemt dat zo 🙂
Wauw wat een super toffe pan! Deze zou ik graag voor mezelf willen om binnen te gebruiken en voor me vriend zodat hij er iets lekkers mee kan maken op de bbq!
Ik denk vooral dat me vriend hier super blij mee zou zijn en aangezien we volgende maand 10 jaar samen zijn is dit wel een te gekke kado!
Een verrassingsontbijtje voor mijn vriend! En daarna hopelijk ook heerlijke gezonde gerechten in 2017 en tot we samen in het bejaardenhuis zitten. En terug kunnen denken aan het eerste ontbijtje dat ik hem op bed heb gegeven. ( de pan gaat een levenslang mee )
Wauw wat een leuke actie, ik ben gek op koken en gek op pannen, ik heb een lava stone pan, mijn favoriete pan, maar ik zou heel graag deze pan aan mijn collectie willen toevoegen en heel veel lekkere gezonde dingen erin willen bereiden!
Leuke actie zeg! Natuurlijk zou ik deze pan ook graag willen winnen. Heerlijk toch om te koken en bakken met een pan van super kwaliteit!
Wat een prachtige pan! Ik kan totaal geen pannenkoeken bakken. Appeltje eitje zou je zeggen, maar bij mij wordt het altijd meer “scrumbled pancake”. Ik zou de pan als 1e gebruiken om havermout pannenkoek met peer en gember te maken. Dat lijkt me al zo lang heerlijk. Met deze pan gaat het me misschien eindelijk lukken
Reeds enkele jaren staat ‘gietijzeren pan’ op het verlanglijstje, echter zonder gevolg. De T…. pannen die ik in de plaats kreeg kon ik gelukkig retourneren. Nou, dan hier m’n kans dan maar eens wagen. Bij deze iedereen alvast Prettig Eindejaar gewenst.
Ik vergeet helemaal te zeggen wat ik er als eerste in zou maken bij ons zijn oven gerecht waaronder “Haarlems prutje” ooit gegeten onder een andere naam in een restaurant in Haarlem favoriet. Kipfile met groente bakken daar tomatensaus en geraspte kaas overheen, en dan in de oven in. Mmmmm.
Zo’n gietijzeren pan staat hier ook op mijn verlanglijst om al mijn nieuw aangeleerde kookkunsten te showen. Het lijkt me ook super handig dat hij eerst op het gas kan en daarna zo door de oven in.
Het kerstdiner zou met deze pan volgend jaar een stuk makkelijker op tafel komen
Nog een fijne kerstdag, alvast een goede jaarwisseling en veel geluk in 2017!
Wat een leuke actie op Tweede Kerstdag! Ik wil al heel lang een mooie gietijzeren pan hebben. De kerstman bracht er geen dit jaar helaas. Daarom loot ik heel graag mee vandaag. Het eerste wat ik zou maken is een frittata, tot nu toe zijn alle frittatas op het fornuis tot grote frustratie namelijk steeds compleet mislukt, dus ik wil er heel graag eens een keer eentje laten slagen. Benieuwd dus of ze met deze pan in de oven wel zullen lukken! Verder zou ik er in de oven ook heel graag een ovenpannenkoek of een clafoutis met fruit mee proberen. Op het fornuis zou ik er als eerste graag pancakes of allerlei soorten groentekoekjes mee gaan bakken. Ben heel benieuwd naar wst deze pan allemaal kan! Fijne Tweede Kerstdag!
Oehhhh beste uitvinding voor studenten, topping van eenpansgerechten! Ik zou hier als eerst een panbrood met olijven en tomaten in maken uit het boek Havermoutje 🙂
Een lekker Vlaams stoofpotje met bier, dat zou ik als eerste maken.
Ik zou er heerlijke wentelteefjes in bakken (met karnemelk in plaats van normale melk) met héel veel kaneel en besjes! Sinds ik me kan herrineren altijd al mijn lievelingsontbijt/lunch, gelukkig een iets gezondere versie gevonden dan die van vroeger volgestrooid met bruine suiker (hoewel die ook nog wel is naar me knipoogt).
Zo dat is een leuke actie! Die wil ik wel winnen.
Ik zie de pan al voor me staan op mijn stookbak-bbq met een heerlijke Pompoenstoofpot!
En wij zitten er dan met zijn allen om heen te wachten tot het eten klaar is.
Wow die wil ik wel!! Ik zou beginnen met een upside down cake.. en dan tja.. eigenlijk van alles gevulde kipfilet met abrikozen en cashewnoten… Of…. Jeetje zoveel mogelijk heden.
Fantastisch! Wat een superpan. Ik zou er een lekkere kipstoofschotel mee willen maken in onze kachel. Lijkt me super makkelijk dat we nu niet om het handvat hieven te denken
Hoihoi!
Wat een super gave pan zeg! Zo’n grote pan zou perfect zijn voor buiten en in de zomer als we lekker aan het bbq’en zijn. Maar hij past ook misschien op ons fornuis! Ik zou in deze pan een lekkere pad thai maken voor mijn familie wat echt mijn favo gerecht is sinds ik in Thailand ben geweest deze zomer! Hmmmmmmmm kijk er nu al naar uit 😉
Groetjes,
Iris
Ik heb nog pannen met zo’n enge anti-aanbaklaag. Fijn als ik er in ieder geval al eentje zou kunnen vervangen door dit fijne exemplaar. Het idee van vooraf olie aanbrengen, vind ik wel een beetje raar. Maar goed, ik maak natuurlijk graag kans. Als eerste te bakken: eieren denk ik. Die eet ik bijna dagelijks. Wellicht met een hamburger erbij.
Een echte pan voor echt eten. Ik wil hem !
En als eerste een lekkere soep!
Een heerlijk stuk vlees! Eerst even aanbraden en dan met pan en al door laten garen in de oven!! Zo’n mooie pan zou enorm helpen bij m’n voornemen meer tijd te nemen om lekker te koken.
Mooie Pan! Die frittata ziet er heerlijk uit, die zou ik als eerste proberen!
Wauw wat een geweldige pan…staat al zo lang op mn lijstje!
Ik ben gek op uitgebreide omeletten ofwel frittata’s. Heerlijk met een uitje, prei, broccoli, geitenkaas en een flinke dosis eieren. Jum! Dat zou ik vast als eerste maken!
Ik wil al een tijdje af van de Tefalmeuk….dus dit zou een geweldige start zijn voor het vervangen van mijn pannen! En wat ik erin zou maken….nou pannenkoeken met kaas bijvoorbeeld, al twijfel ik of de courgetti met zalm en avocado het niet gaat winnen in de wie-mag-er-als-eerste-in-de-pan-wedstrijd….mocht ik hem winnen…dan laat ik ‘t je weten 😉
Wauw, lijkt me super… mijn dochters roepen heel hard courgettepannenkoeken als ze mogen kiezen wat we eten, dus….
Misschien niet heel origineel, maar ik zou een omelet maken. Bij mij mislukt dat namelijk nog wel eens en dan krijg ik roerei :P. Ik denk dat het met deze pan wel gaat lukken, omdat de warmte goed verdeeld wordt. Daarnaast vind ik het erg prettig dat de Lodge koekenpan geen anti-aanbaklaag heeft, want bij ons thuis laat die altijd los na vaak gebruik en het schijnt zo ontzettend schadelijk voor de gezondheid te zijn.
Het lijkt mij super om deze pan te gebruiken om een lekkere ‘chili sin carne’ te maken, het favoriete eten van onze tweejarige zoon. Een lekkere tomatensaus, worteltjes, een rode paprika, mais, uiteraard veel bruine bonen en als smaakmakers komijn, cacao en een snuifje kaneel.. Hmmmmm!
We openen binnenkort een vegan, suikervrije B&B dus zo een mooie pan is uiteraard heel welkom!
Een fantastisch nieuw jaar gewenst en bedankt voor alle inspirerende recepten het hele jaar door!
Ouderwetse balkenbrij, heerlijk in de wintermaanden!
Kijk dit is pas een pan zeg 😀 Ik sta geregeld in de keuken dus ik vind het lastig om één gerecht te kiezen wat ik in deze pan ga maken, maar ik denk dat ik dan toch voor de rendang ga Yummie Yummie! Ben echt gek op Indonesisch eten. Maar hierna gaan ook de boekweitpannenkoekjes, eiwrap, vis en andere lekkere dingen de pan in dus pick me pick me pick me 🙂
Ik zou de pan gebruiken voor een mooie lamscurry
Wij zijn net begonnen met ons gezin (twee kinderen van 8 en 5), om suiker vrij(er) te eten. Ik vind het reuze moeilijk. Ik kreeg de tip om s morgens pannenkoekjes te maken. Zelf hebben we alleen maar oude pannen met kapotte antiaanbak lagen. Niet echt gezond, dus deze pan zou als geroepen komen!
Bedankt allemaal voor jullie enthousiaste reacties! De winnaar is Barbara Hoogendoorn. Zij is inmiddels op de hoogte gesteld. Niet getreurd als je niet hebt gewonnen, doe vooral de volgende keer gewoon weer mee. 😉
Wie niet waagt….
Liefs, Saskia