What I eat in a day. Ja, dat is nieuw… En toch wel spannend om met jullie allen te delen! Maar hopelijk geeft een suikervrij eetdagboek de startende suikervrije eter wat inzicht en ideeën, om een suikervrij eetpatroon vorm te geven! Ik ben absoluut geen voedingsdeskundige, maar wel een ervaringsdeskundige… Ik eet nu al een paar jaren bewust een stuk minder suiker en probeer in ieder geval waar mogelijk de fabriekssuiker te mijden. Met de 80/20 regel, zorg ik ervoor dat ik het al zo lang vol houdt, want een keertje zondigen… dat past er dus zeker in! Lees maar mee! Ik heb dit eetdagboekje voor jullie bijgehouden op een doordeweekse mama-dag. Dat betekent dat ik naast eten (en lekker knutselen in de keuken) de dag lekker met mijn zoontje doorbreng en wat boodschappen doe. Kijk je mee naar suikervrij eetdagboek nummer 1?
Suikervrij Eetdagboek #1
Ontbijt – Omdat het een doordeweekse dag is, ontbijt ik lekker met een standaard kommetje havermout. We warmen overnight-oats op, schillen een appeltje, en bestrooien de havermout met wat gemengde noten en zaden. Mijn man maakt iedere week een grote schaal havermout met kokosmelk, die we dan verdelen in porties en in de koelkast zetten. Zo hebben we het merendeel van het werk al gedaan, en zijn we ook op de dagen dat we allebei werken en de kleine naar de opvang gaat, redelijk snel klaar!
Tussendoor – Ik drink een paar koppen groene thee en eet een banaan. Mijn zoontje eet tussen 9 en 10 vaak een bakje fruit, en als ik thuis ben, doe ik natuurlijk standaard mee. Vandaag aten we zijn favoriet (van welke peuter niet?), banaan! Ook snoepten we van een paar resterende bosbesjes.
Lunch – Voor de lunch maak ik voor mijzelf een snelle omelet-wrap. Twee eieren in de pan, lekker met geitenkaas, spinazie en verse snoeptomaatjes. Ik doe er een klein scheutje luxe balsamico-azijn over, maar dit loopt al snel uit over het bord… Een lekker zooitje, dus!
Tussendoor – Ik drink een paar glazen water en wat thee. Ja, ik ben een echte theeleut! Groene thee, zwarte thee, kruidenthee… Als ik in de middag weer wat trek krijg, baal ik stiekem dat ik geen lekkere suikervrije tussendoortjes meer heb gemaakt en ga ik dus maar voor mijn standaard back-up. Een handje gemengde ongebrande noten en een paar rozijntjes.
Diner – ‘s avonds maak ik deze suikervrije ovenschotel. Ideaal. Zo hebben we weer een restje over voor een wat drukkere werkdag waarop we minder tijd hebben om te koken. De ovenschotel staat binnen 15 minuten in de oven, en dan leggen we ondertussen de kleine op bed. Een uurtje later is de ovenschotel klaar en genieten we in alle rust van de spicy warme maaltijd.
Tussendoortje – ‘S avonds drink ik nog een grote kop kruidenthee op de bank en eet ik twee stukjes extra pure chocolade… mijn guilty pleasure! Mijn man vind de Bio+ 72% chocolade het lekkerst, dus die hebben we meestal in huis (hij at vroeger alleen melkchocolade, maar is inmiddels toch om!). Soms proberen we ook weleens een ander merk, zoals bijvoorbeeld deze chocolade van Vivani, die gezoet is met kokosbloesemsuiker. Net iets bitterder, maar ook erg lekker.
Sporten heb ik vandaag niet gedaan, maar omdat het weer zo goed was, hebben we wel een mooie lange wandeling in de bossen gemaakt. Heel fijn. Helemaal nu het langzaamaan weer zomer wordt, kleuren de bossen in Bilthoven supergroen. Prachtig! Ik moet heel eerlijk toegeven dat mijn zoon niet meer zo graag in de wandelwagen zit, dus dan neem ik hem gewoon in een peuterdraagzak mee. Wel iets zwaarder voor mij, uiteraard, maar erg knus!
Vond je het leuk om te lezen en heb je interesse in suikervrij eetdagboek #2, 3, en ga zo maar door? Let me know!
Leuk! Toevallig houd ik deze week ook een eetdagboek bij voor mijn eigen blog over mijn leven met reuma. Als reumapatiënt probeer ik zo bewust en gezond mogelijk te leven en suikervrij eten hoort daar ook bij. Ik merk namelijk dat ik me daar beter bij voel. Met mijn blog probeer ik andere reumapatiënten te inspireren.
Hoi,
Wat is de verhouding van de kokosmelk en havermout?
Hoeveel hiervan gebruik je pp voor een ontbijt?
Vriendelijke groet
Ik zal het even navragen bij mijn man! Die maakt onze overnight oats altijd uit de losse pols… 😉 Recept komt eraan!
Hey Saskia, ontzettend leuk ideetje om je eetdagboek te laten zien :). Ik ben sinds kort samen met m’n mannetje ook meer gaan letten op wat ik eet, geen geraffineerde suikers meer en zo gezond en puur mogelijk eten. Maar dat is nog niet altijd even makkelijk. En ben soms best wel eens inspiratieloos omdat ik ook net begonnen ben met deze nieuwe levensstijl.
Dus vind het erg leuk om voorbeelden te kunnen lezen zodat ik uiteindelijk ook een “routine” kan ontwikkelen.
Ik kijk uit naar een volgende eetdagboek 🙂
Hallo Richanne, ik ga ermee aan de slag! 😉
Hallo Saskia,
Ik wil je even laten weten dat ik vaak gebruik maak van je website. Je recepten zijn top en helpen me vooruit als ik even niet meer weet wat te koken. Dank je daarvoor!
Hallo Johan, wat leuk om te horen!
Hoi,
leuke site heb je, ik ben er helemaal weer door geïnspireerd!!
Thnx
Hallo Miranda! Dat is precies mijn bedoeling! Fijn om te horen!