Vraag maar raak vrijdag #2: Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Ze bevatten toch hartstikke veel suiker? Omdat dit een vraag is die ik op allerlei media, via allerlei kanalen binnen kreeg, lijkt het me wel zo fair om er eens aandacht aan te besteden. Want hoe zit het nu eigenlijk met die kleine suikerbommetjes: Kun je ze beter wel of niet eten? En waarom dan? Ik zette even wat feiten op een rij.
Ik gebruik dadels. Ongesuikerde, onbewerkte dadels, wel te verstaan. Dat is je vast al eens opgevallen! Mijn argument? Een dadel is niet alleen maar natuurlijke fruitsuiker, het is zoveel meer.
De voedingswaarde van een dadel
Laten we vandaag voor de helderheid even naar de voedingswaarden kijken. Een dadel bestaat voor zo’n 65 – 80 procent uit koolhydraten. Dit zal ook vast wel verschillen per type dadel. Je hebt namelijk o.a. kleine droge Deglet Nour dadels, sappigere dadels, of grote Medjoul (of Medjool) dadels. Maar dadels bevatten sowieso nog een paar gram eiwitten én een minimaal (bijna verwaarloosbaar) beetje vet. Je kunt hier ook een complete voedingswaardetabel van dadels raadplegen. De onderstaande tabel is een ingekorte Nederlandstalige versie van Wikipedia.

De voedingswaarden van dadels volgens Wikipedia
Voedingsvezels in dadels
Wat opvalt is dat dadels van nature ontzettend veel vezels bevatten. Een mooie schatting met zo’n wikipedia-tabel: 8 gram per 100 gram. (Dit is dan ook één van de redenen waarom talloze bronnen claimen dat ze zo gezond zijn.) Deze voedingsvezels zijn erg belangrijk om je spijsvertering in optimale conditie te houden! De oplosbare vezels uit de dadels trekken water naar je spijsverteringskanaal. Ze kunnen hierdoor helpen bij constipatie, diarree en andere darmklachten. Deze voedingsvezels gaan niet kapot als je ze blend of pureert in een baksel. Nee hoor, volgens Wageningse hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp kunnen deze vezels gelukkig wel tegen een stootje (bron)!
Maar niet genoeg voor diabetici?
Die voedingsvezels kunnen ook de suikerpiek,die de natuurlijke fruitsuikers in je lichaam veroorzaken, enigszins temperen. Maar let’s be fair: Een pure dadel bevat natuurlijk best wel een hoop fruitsuiker. Dus eet je hem zo uit het knuistje, dan gaat je bloedsuikerspiegel toch wel wat stijgen. Dit maakt ook dat dadels niet altijd geschikt zijn voor mensen met diabetes.
Waarom ik zeg “niet altijd”? Er zijn namelijk ook onderzoeken waaruit blijkt dat bloedsuikerspiegels van diabetici niet significant omhoog gingen bij het eten van dadels (bron). Ik denk dat ieder individu dit vooral zelf moet testen. Wat wel belangrijk is in het bakken met dadels, is dat je probeert te combineren met iets wat de suikerpiek kan temperen, zoals met wat rauwe noten.
Voedingsclaims rondom dadels?
Artikelen met oneindige voedingsclaims over dadels zijn er wel in overvloed. De één is wat beter onderbouwd dan de andere, maar altijd zijn de positieve gezondheidseffecten van dadels gelinkt aan de hoeveelheid vezels, mineralen en vitamines die ze bevatten. Dadels kunnen o.a.:
- De hersenfuncties verbeteren
- Het triglyceridengehalte in ons bloed verlagen
- Onze weerstand verhogen
- Onze bloeddruk verlagen
- Helpen bij een gezonde zwangerschap en bevalling
- Het slechte cholesterol verlagen
- De kans op kanker verkleinen
- Ontstekingsremmend werken
(bron)
Hoe gezond zijn dadels dus?
Dadels zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels en essentiële mineralen. Dit betekent echter niet dat ze niet vol fruitsuiker zitten! Ik zou daarom ook niemand aanraden om een hele hand vol dadels per dag te eten. Helemaal niet als je wilt afvallen of last hebt van een fluctuerende bloedsuikerspiegel (of als je net start met een suikervrij eetpatroon). Ook dien je geen talloze dadelkoekjes of een hele dadeltaart in één keer te nuttigen. Maar als je dadels gebruikt als vervanger van geraffineerde suiker én snoept met mate, maak je volgens een hoop onderzoekers een gezonde keuze. Ze zijn niet bewerkt of geraffineerd en bevatten dus nog een hoop goede ingrediënten.
Heb jij een vraag voor de volgende vraag-maar-raak vrijdag? Let me know!
Moet he medjool dadels wassen voor je ze gaat eten?
Medjool dadels hebben toch het minst suiker , omdat die vers zijn, althans niet bewerkt??.
Hallo Gera, Medjool dadels zijn meestal niet gelakt inderdaad. Maar dat kan per merk verschillen. Je kunt ze eventueel even afspoelen, als je bang bent voor mogelijke “beestjes”. Het is net als ander fruit een natuurproduct! 😉
Het is een misvatting te denken dat er onderscheid is tussen geraffineerde suikers en “natuurlijke” suikers. Suiker (glucose, fructose, enz) is suiker. Helaas zie je nu bijv. in de supermarkten van die “raw food” producten die ze dan zoeten door dadels (in overvloed) toe te voegen. Waardoor je met één zo’n reep (bijv. de NAKD Peacan) maar liefst, omgerekend, 12 klontjes suiker naar binnen tikt. En dat noemen ze dan “100% natuurlijk” en “verantwoord tussendoortje”.
Ik eet alleen vers fruit en groenten, want ik wantrouw alle producten die in blik of pot zitten, overal gooien ze extra suiker of zout door. Drink alleen nog water en thee, geen alcoholische dranken meer en mijn bloeddruk ging gelijk naar beneden. Vlees eten wij weinig, omdat ik mijn cholesterol ook laag moet houden, voel me vit en gezond. {Roken deed ik toch al niet}.