• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Vormen van suiker verstopt in jouw eten

24 augustus 2013

In de meeste voedingsmiddelen die in een fabriek geproduceerd worden wordt wel een vorm van suiker toegevoegd. Niet voor niets roepen alle Amerikaanse voedseldeskundigen “stop eating processed foods!”. Als je start met suikervrij eten, is het natuurlijk het makkelijkst gewoon de standaard zoetigheden uit de supermarkt te laten liggen. Hier zit geheid (een vorm van) suiker in. Maar helaas ben je er dan nog niet: suiker tref je tegenwoordig ook aan in hartige soepen, brood, vleeswaren, en talloze andere producten waarin je het waarschijnlijk niet zult verwachten. In dit artikel vind je een lijst met vormen van suiker die zich verstoppen in de producten uit de supermarkt.

Als je de etiketten van jouw favoriete producten scant op de volgende termen, kun je al een hoop suiker uit je dagelijkse eetpatroon schrappen.

Vormen van suiker

  • Suiker, of alle termen waar het woord suiker in zit als vanillesuiker, basterdsuiker, e.d. Maar ook kokosbloesemsuiker, palmsuiker… Het is uiteindelijk helaas allemaal suiker.
  • Glucose
  • Fructose
  • Fruitconcentraat, geconcentreerd vruchtensap
  • Glucose-fructosestroop
  • Dextrine
  • Dextrose
  • Maltodextrine
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Maltose
  • Lactose (melksuiker, ook weleens los van melk toegevoegd aan voedingswaren)
  • Honing
  • Agavesiroop (let sowieso op alles waar het woord siroop, of stroop aan plakt!)

Volgens Kennislink verbruikt de gemiddelde Nederlander tegenwoordig zo’n 39 kilo suiker per jaar. Mijn mond viel even open toen ik dit las! Maar dat is helemaal niet vreemd als je start met het bekijken van de etiketten van je dagelijkse voedingsmiddelen. Aan bijna alles wordt wel een vorm van suiker aan toegevoegd.

Wil je écht suikervrij eten zul je dus veel meer met pure ingrediënten moeten werken. Niet alleen die pakjes dumpen vanwege alle e-nummers, maar dus ook vanwege de suikers! De nieuwe trend is daarom: JERF. Just Eat Real Food. In pure ingrediënten, zoals volkoren granen, noten, zaden, fruit en groenten, zitten geen toegevoegde suikers. Door zoveel mogelijk puur te eten kun je jouw suikerinname dus flink terugdringen.

Toch kun je nog steeds last hebben van suikerpieken en dalen zonder direct suiker te nuttigen. Het eten van overige snelle koolhydraten zorgt ook voor dit rollercoaster-effect. Koolhydraten heb je nodig en vormen een onderdeel van een gezond dieet. Koolhydraten geven jouw lijf namelijk energie. Kies echter voor volkoren producten. Deze complexere koolhydraten zitten boordevol vezels en zij dan ook een betere keus. De glycemische index van deze koolhydraten is lager. Ik zal hier verder over schrijven in mijn artikel het rollercoaster-effect.

Lees jij ook altijd alle etiketten in de supermarkt? Als je net begint kost het wel wat tijd, maar op een gegeven moment weet je heel goed wat je wel en niet moet kopen. Trust me!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Het "rollercoaster-effect": voorkom de after dinner dip!Het “rollercoaster-effect”: voorkom de after dinner dip! Is witte thee beter dan groene thee?Is witte thee beter dan groene thee? Warm water met citroenWater met citroen: 8 redenen waarom! Beter slapen met deze superfoodsVan deze 8 (super)foods ga jij beter slapen!

Categorie: Blog, Tips & Tricks Tags: benamingen, complexe koolhydraten, glycemische index, suiker, suiker verstopt in voedingsmiddelen, suikervrij dieet, termen, vormen van suiker

Vorig bericht: « Hoe werkt de Voedselzandloper nu eigenlijk?
Volgend bericht: Het “rollercoaster-effect”: voorkom de after dinner dip! »

Bestel jouw journal!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact