• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Waarmee kan ik ei vervangen in een recept?

30 december 2013

Waarmee kan ik ei vervangen in een recept? De truc met chiazaad.

Wist je dat je veel van mijn gerechten op een eenvoudige manier vegan kunt maken? Je kunt ei vervangen in zoete recepten door een overrijpe banaan of wat appelmoes. Maar ook het Speculaas Appel Bananenbrood is geheel veganistisch, en dat komt omdat in dit brood geen eieren zijn gebruikt maar een mengsel van water en chiazaad. Je kunt in veel recepten, vooral als je gaat bakken, een ei vervangen door een mengsel van chiazaad en water. Het mooie is dat de chiazaadjes zich volzuigen met water, en het samen een gel vormt.

Ei vervangen door chiazaad, dus!

Hoe werkt dat dan?

Vervang 1 ei voor 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water.

Laat het chiazaad en water mengsel zo’n 15 minuten staan. Je zult zien dat het dan een wat stevigere lobbige substantie vormt. Hierna kun je het gewoon toevoegen aan de rest van de ingrediënten.  Ben je niet zo’n fan van de lichte “crunch” van chiazaad? Hak de zaadje dan eerst fijn in een hakmachine.

Waarmee kan ik ei vervangen in een recept?

Chiazaad, een gezonde toevoeging aan je dieet

Ik ben zelf absoluut niet tegen het gebruik van eieren, ik denk juist dat regelmatig een ei eten erg gezond is. Het gebruik van chiazaad heeft echter ook enkele gezondheidsvoordelen:

  • chiazaad is rijk aan omega 3, oftewel, ze zitten vol met goede vetten
  • chiazaadjes zitten vol vezels
  • de zaadjes zitten ook vol magnesium en calcium, belangrijke mineralen die o.a. helpen bij ontspanning van je lijf
  • chiazaad is zowel gluten-vrij als graan-vrij. Weinig kans op problemen met allergieën dus
  • Chiazaadjes zuigen water op, ze vullen je buik. Ze helpen daardoor tegen een hongergevoel en helpen bij een regelmatige stoelgang.

Stabiele Bloedsuikerspiegel

Het chiazaad met water mengsel heeft een andere mooie bijkomstigheid. Het zorgt er in je lichaam namelijk voor dat koolhydraten minder snel worden omgezet in suiker. Dus, minder suikerpiek!

Ok, en laten we wel wezen… Heb je gewoon geen eieren meer in huis, maar wil je wel pannenkoeken bakken. Hoe handig is deze oplossing met chiazaad? Wij maakten ook al deze American style havermout pancakes met chiazaad als ei vervanging. Zeker een aanrader!

Overigens werkt het ook met gebroken lijnzaad. Dus op de website vind je al een aantal voorbeelden waarin ik de eieren verving door een mengsel van lijnzaad en water, zoals in deze vegan appel kruimeltaart!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in?Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in? Wat is kefir, en hoe maak je zelf kefir zonder suiker of koemelk?Wat is kefir, en hoe maak je zelf kefir zonder suiker of koemelk? Wat is Maqui poeder? + Recept voor een Maqui BowlWat is Maqui poeder? + Recept voor een Maqui Bowl Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?

Categorie: Blog, Tips & Tricks, Vegan Tags: blog, chiazaad, ei vervangen, ei vervangen door chiazaad, ei vervangen door lijnzaad, ei vervanger, eieren, recepten vegan maken, vegan

Vorig bericht: « Dadel Bananenbrood met Vanille Saus
Volgend bericht: Snelle Tomaten Groentensoep – Passata di Verdure »

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2021 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Blij Suikervrij maakt gebruik van suikervrije cookies! vertel me meer.