Dit is geen verdediging. Misschien is het wel een stukje uitleg? Ja. Zullen we het gewoon zo noemen? Ik heb niet echt het gevoel dat ik me moet uitleggen, maar toch! In de voedingswereld is recent een hoop weerwoord gekomen op de suikervrije levensstijl. “Suiker is suiker” wordt er geroepen. En “je kan eigenlijk helemaal niet helemaal suikervrij eten”. En al die mensen hebben allemaal ergens gelijk…
Waarom je nooit helemaal suikervrij kan eten
Omdat bijna alle koolhydraten, ook langzame en complexe koolhydraten zich in jouw lichaam afbreken tot simpele suikers. Helemaal suikervrij eten kan dus niet. Want dan kan je bijna niets meer eten. Dan zou je àlle koolhydraten moeten laten staan en dus ook de goede koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, aan bonen, zetmeelrijke groenten, volkoren granen, en ga zo maar door. Het is allemaal suiker, als we op de scheikundige manier naar de voedingsmiddelen kijken.
En suiker is suiker. Toch?
Dit is dan ook de conclusie van die mensen die anti-suikervrij zijn. Zij zeggen eigenlijk dat de ene suiker exact hetzelfde is als de andere. En ja, dit is ook zo. In jouw lichaam, uiteindelijk, is het allemaal suiker. Vandaar dat ik al eerder dit artikel schreef over hippe suikers, zoals kokosbloesemsuiker.
Ik kijk echter graag naar het totaalpakketje wat je in je lichaam stopt. Een suikerklontje bevat niks behalve suiker. Een banaan bevat ook veel (natuurlijke) suiker. Maar een banaan bevat zoveel meer! Hij bevat goede vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van ons lichaam. Hetzelfde geldt voor een kom havermout, of een zelfgemaakte speltcracker vol zaden.
Overgeproduceerde producten
Laten we er dan met z’n allen het volgende van maken: We laten de producten staan die weinig voedingswaarde bevatten. De producten die behalve een hoop calorieën, geen vitaminen en mineralen bevatten. Helaas is dat bij een hoop van de producten in de supermarkt het geval. Cola bevat geen vitaminen. Een standaard kaakje, cake of chocoladekoekje ook niet. Een lekkere dikke pre-fab woksaus ook niet. (Deze helpt er puur en alleen voor dat jouw gezonde groenten zo lekker zoet smaken.) Tja. Als je eens goed oplet, zijn het vaak de producten met een ellenlange ingrediëntenlijst. Lekker tegenstrijdig eigenlijk! De fabrieken van de voedselfabrikanten werken er zo hard voor, maar uiteindelijk voegen die producten zo weinig toe aan onze gezondheid! Ze leveren ons lichaam “lege” calorieën. Ze houden jouw machine wel enigszins aan de praat, maar leveren geen olie, of essentieel onderhoud.
“JERF” dus!
JERF staat voor Just Eat Real Food. En dat is eigenlijk mijn insteek. Hoe minder gekke, overgeproduceerde, uiteindelijk “lege” calorieën je eet, hoe gezonder. Ga zo veel mogelijk voor puur. Dan eet je misschien uiteindelijk ook wel wat “suiker”, maar kies je voor complexere koolhydraten die ook iets toevoegen en je lichaam voeden! Daarnaast heb je dan minder last van suikerpieken en -dalen. In mijn suiker detox is dit het uitgangspunt!
Dus eet soms lekker een taartje, maar kies er dan voor om er één te maken van volkorenmeel, banaan en dadels. En nee, deze is technisch gezien niet 100% suikervrij, want hij bevat de suikers die van nature aanwezig zijn in de banaan, de dadels en het meel. Maar hij is beter dan de taart van bloem, slagroom en poedersuiker. Want daar zitten toch maar bar weinig vitaminen in!
Wat vinden jullie?
Top helemaal eens!
Eens, natuurlijke suiker ontkom je niet aan. En alles met mate. Ik zie persoonlijk suikervrij vooral geen geraffineerde riet en bietsuiker gebruiken. Maar vervangen van zoet met vruchten of honing of agavestroop. Dus gezond zoet met mate. Het is even omschakelen maar het went snel. Voordeel is dat je de ingrediënten proeft die je toevoegt ipv dat je suiker proeft en toevallig nog iets anders.
Exact! Ik moet dit zo vaak uit leggen.. Je hebt bijna het gevoel dat je aangevallen wordt als je iets gezonds na streeft. Perfectie bestaat ook in de healthy food wereld echt niet, maar je best doen is al een heel goed begin. Dankjewel voor je goeie uitleg!
Geen dank!
BEDANKT, iedereen op deze wereld zouden de sugarchallenge moeten volgen…..ik wordt gek van mensen die het maar niet willen begrijpen, en als mijn zoontje van 4 bij een vriendje wilt spelen, heeft hij vaak wit brood met choco pasta of hagelslag gegeten met siroop erbij gedronken, ohh ja en de lollie niet te vergeten en omdat het dan bijna Sinterklaas is , wat pepernoten erbij…….
Whaaaah NEE toch……en dan vreemd vinden dat ze zo druk en wild aan het spelen waren……..
Fijn weekend allemaal
Gr alise
Ik maak zelf onderscheid tussen toegevoegde suiker/zoetstof en van nature aanwezige suikerSSSSS, met duidelijke nadruk dus op SSSSS.
Het gaat mij dan duidelijk om de toegevoegde.
Goed om te lezen. Ik ben benieuwd hoe denken jullie over Almhof roeryoghurt naturel als ontbijt met lijnzaad, kaneel, biologische muesli en een stuk fruit?
Roeryoghurt bevat 5,3 gr koolhydraten waarvan 5,3 gr suikers.
Muesli van het merk ‘smaak’ bevat 67,7 gr koolhydraten waarvan 12,9 gr suikers.
Is dit een verantwoord ontbijt?
Alvast hartelijke bedankt voor de moeite.
Als jij je er goed bij voelt, dan zou ik me nergens druk over maken! 😉 Waar ik zelf vooral op let is in hoeverre er toegevoegde suikers in zitten. Dat er van nature suikers aanwezig zijn in de muesli is logisch vanwege de granen die het bevat (vandaar dat je altijd suikers in de voedingswaardetabel van muesli zult aantreffen), maar is er ook suiker aan het product toegevoegd? Dat lees je op de ingrediëntenlijst.
Ik vind dit een goed en gebalanceerd stuk, waar ik bet vrijwel helemaal mee eens ben.
Zelf voer ik een discussie naar twee kanten. Aan de ene kant tegen mensen die het maar raar vinden dat ik mezelf en mijn gezin niet vol wil stoppen met suiker en andere koolhydraten. Maar aan de anderekant tegen mensen die denken dat “natuurlijk” suiker inherent anders is dan de suiker in een klontje.
De Keuringsdienst van Waarde had een leuke uitzending over sinaasappelsap. Met een groot glas verse jus klok je zo twee of drie sinaasappels naar binnen, met suiker. Maar je eet niet zo even drie sinaasappels in er minuut of tien. Plus dat je verse jus heel veel vezels niet meer heeft.
Ik geloof dus niet in natuurlijke suikers, maar wel in suikers in hun natuurlijke verpakking.
Nou ja, we zijn het eens, geloof ik.