• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?

19 augustus 2017

Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?

Ik ontdekte afgelopen maand een nieuwe suikervervanger. Althans, hij bestaat al eeuwen… Maar, dit pareltje is misschien (nog) niet zo mainstream in de Westerse wereld. In Azië is hij dat wel! Ik heb het over amazake: dit gefermenteerde product (lees: goede bacteriën!), is van nature lekker zoet, en je kunt hem gebruiken in o.a. toetjes, taartjes, smoothies en ijsjes. Wat is amazake precies, en is het een goede suikervervanger? Dat en meer, lees je hier!

Wat is amazake?

Amazake betekent, letterlijk vertaald, zoete sake. Het is het eerste stadium in de productie van de bekendere sake, wanneer deze nog alcoholvrij is. Het wordt gemaakt op basis van gekookte rijst of gierst. Dit wordt vervolgens vermengd met koji, een schimmelcultuur uit de Japanse keuken die ook wel bekend is als Aspergillus oryzae: die zorgt voor een “versuikering” van het zetmeel uit de rijst of gierst.

Het is dus van origine een gefermenteerde drank, die je zowel warm als koud kunt drinken. Het enige wat je hoeft te doen is de amazake uit de pot aanlengen met 3 keer zoveel water.

Wat is amazake? En is het een goede suikervervanger?

Hoe gezond is amazake?

Door Japanse vrouwen werd het van oudsher al gedronken als schoonheidsdrankje, omdat het o.a. boordevol vitamine B zit. Dit helpt namelijk bij het regenereren van de (huid)cellen. En celvernieuwing, betekent een mooiere huid! Zij geloofden ook dat het koji-zuur, dat van nature aanwezig in de koji, helpt bij het witter maken van de huid, omdat het de productie van melanine zou remmen. En die wittere huid was daar erg gewild.

Het bevat naast vitamine B ook veel voedingsvezels, calcium, en oligosacchariden. Dit laatste is een natuurlijke vorm van suiker die het lichaam slecht opneemt (net zoals je dat in yacon terugvindt). De voedingsvezels en oligosacchariden in het product, helpen bij de vertering. Je kunt het dus gebruiken in plaats van, of als aanvulling op probiotica.

Er zijn mensen die zeggen dat het vroeger ook werd gebruikt om de borstvoeding bij baby’s af te bouwen en gedeeltelijk te vervangen (bron). Ik vond ook dit babypapjes recept , wat dit feit lijkt te bevestigen.

Ik kon niet erg veel wetenschappelijke literatuur vinden over de gezondheidsvoordelen van amazake zelf, maar deze studie (bron), gaf aan dat het mogelijk kan helpen tegen obesitas, hypertensie en amnesie. Helaas is er in dit onderzoek alleen getest op muizen. Onderin dit artikel vind je echter nog meer linkjes mocht je verder willen lezen over het product.

Bruine Rijst Amazake & Gember Drank

Wat kun je ermee?

Na een snelle zoektocht op Pinterest ontdekte ik een aantal leuke ideeën. Je kunt met amazake o.a.:

  • een traditionele Japanse drank maken met gember.
  • Lekkere pudding maken, bijvoorbeeld met wat agar-agar of kuzu om het op te stijven en wat citrusfruit voor de smaak.
  • Het toevoegen aan je smoothie.
  • Lekker romig plantaardig ijs maken.
  • Het verwerken in je pannenkoeken-beslag of muffin-beslag.
  • Het als zoete topping gebruiken, zo uit de pot!

Het is ook perfect om eieren of melk in recepten mee te vervangen, want het is lekker smeuïg.

Ik zal de komende tijd wat recepten gaan uitproberen, dus ik zou zeggen: haal vast een potje in huis en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je mee wilt experimenten. Haha. 😉

Welke soorten amazake zijn er en waar koop je ze?

Ik heb inmiddels drie varianten in huis: Rijst amazake, bruine rijst amazake en gierst amazake. De rijst-variant is iets zoeter dan die op basis van gierst, en de variant op basis van witte rijst is natuurlijk het zoetst. Uiteraard is de variant gebaseerd op bruine rijst gezonder, omdat deze meer vitaminen en mineralen bevat (deze zou je “volkoren” kunnen noemen).

Bij de natuurwinkels (zoals de Ekoplaza), vind je de producten doorgaans in het schap van de Aziatische producten of je kunt het product online bestellen. Overigens kun je het ook zelf maken, maar dan moet je eerst op zoek naar koji. Soms kun je dit in Nederland bij de toko vinden, het staat dan doorgaans bij de miso in de buurt.

Wil je verder lezen over amazake?

  • Health benefits , volgens Livestrong
  • De 8 beauty boosting & 5 health boosting ingrediënts van amazake
  • Japanese foods that heal + recept voor zelfgemaakte amazake
Disclaimer: de potjes op de foto zijn kosteloos ter beschikking gesteld door Terrasana. Het artikel is verder niet gesponsord.
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
5Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in?Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in? Is yacon siroop gezond? En waarom is het beter dan suiker?Is yacon siroop gezond? En waarom is het beter dan suiker? Waarmee kan ik ei vervangen in een recept? De truc met chiazaad.Waarmee kan ik ei vervangen in een recept? Wat is moringa? Over moringa thee en blaadjes van de wonderboom!Wat is moringa? Over moringa thee en blaadjes van de wonderboom!

Categorie: Blog, Tips & Tricks, Vegan Tags: amazake, gefermenteerd, gierst amazake, goede bacteriën, japans, koji, natuurlijk zoet, rijst amazake, schimmelcultuur, suikervervanger, suikervervangers, vegan, zoet

Vorig bericht: « Kokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin Dressing
Volgend bericht: Blij Suikervij ontdekt: Een weekendje Gent »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Antoine zegt

    2 november 2017 om 3:05 am

    Interessant spul.
    Maar ik vroeg me af: is het ook een calorievrije of calorie-arme zoetstof?

    Groet,
    Antoine

    • Saskia zegt

      6 november 2017 om 1:02 pm

      Hallo Antoine! Nee, het is niet calorie-arm, want het bevat rijst of gierst.

  2. marieke zegt

    11 maart 2018 om 9:41 am

    Hoi, kun je amazake invriezen? De hele pot gaat niet binnen 3 dagen op, bvd

    • Saskia zegt

      13 maart 2018 om 9:18 am

      Hallo Marieke, ik heb het even bij de producent voor je nagevraagd! (ik wist het namelijk ook niet ;)). Helaas kan het niet ingevroren worden. De structuur verandert dan namelijk significant. Ik zou zeggen, bak er lekker koekjes mee (receptje in mijn kookboek ;)), maak er een toetje mee, of doe een extra lepeltje door je havermoutje.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact