Iedereen die me al wat langer volgt weet dat ik mijn koekjes en cakes het liefste zoet met gedroogd fruit. Dadels, rozijntjes… en soms misschien wat yaconsiroop voor het gemak. Maar laten we de wereld van natuurlijke suikers eens verder onderzoeken. Want niet iedereen is zo streng in de “suikervrije leer”. Uiteindelijk draait het allemaal om puur en gezond eten. Daarom onderzocht ik speciaal voor jullie een andere zoetmaker, namelijk blackstrap melasse. Wat is blackstrap melasse precies? Dat lees je vandaag in een uitgebreide blog!
Mijn interesse is gewekt!
Ik ontdekte het potje melasse voor het eerst bij de Tuinen, de winkel die nu de switch heeft gemaakt naar de naam Holland & Barrett. Het wordt namelijk gemaakt door het merk Meridian, die ook erg lekkere chocoladepasta maakt (gezoet met slechts een klein beetje honing en zonder palmolie of andere ongein… Ideaal voor als ik mijn peuter eens wil verwennen met een volkoren broodje zoetigheid!) Naast dat potje chocopasta trof ik de pot melasse. Interesse gewekt!
Ik googelde er eens op, en ontdekte dat The Green Creator, een (vegan) foodblogger die ik al langere tijd volg, er wel fan van was. Het is, naast dadels, haar favoriete zoetmaker, en ze maakt er onder andere deze warme melassemelk van. Blijkbaar zit melasse boordevol mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium en heeft het een relatief lage glycemische index van rond de 55. Via Heleen van Eet goed voel je goed ontdekte ik dat het ook vol B-vitamines zit, die goed zijn voor je haargroei, en dat je er blijkbaar ook lekkere marinades mee kan maken. Maar, wat is het eigenlijk?
Wat is blackstrap melasse?
Het oogt als een donkerbruine, bijna zwarte stroop. Een beetje als appelstroop, bijvoorbeeld. Wat wel grappig is, want dat wordt immers ook weleens geprezen om zijn ijzergehalte. Blackstrap melasse smaakt lichtzoet en heeft qua smaak wel iets weg van zoethout of drop. Het is in feite niets meer dan een bijproduct dat ontstaat bij het maken van rietsuiker. Het is een dikke stroop met alle mineralen, die tijdens het maken van rietsuiker overblijft. Het wordt daarom ook weleens rietsuikermelasse genoemd. Blackstrap melasse is de donkerste vorm van melasse die je kunt vinden, de meest ingekookte variant. Ja, het is en blijft natuurlijk wel een vorm van suiker, maar het is beduidend beter voor je dan witte (geraffineerde) suiker. Want…
Wat zegt de wetenschap?
In een zoektocht naar wetenschappelijke literatuur over melasse, ontdekte ik dat het bekend staat als een bron vol anti-oxidanten, en dat het toevoegen van blackstrap melasse kan helpen om de insuline reactie en glycemische index in voedsel met veel koolhydraten te verlagen. In een studie waarin ze glutenvrije koekjes zoetten met molasse in plaats van met honing, werd o.a. de hoeveelheid ijzer en calcium in de koekjes significant groter. Dus, om witte suiker te vervangen met iets “beters” heeft melasse zeker zijn sterke kanten!
Het bekende platform nutritionfacts.org van Dr. Greger claimt, gebasseerd op een studie van verschillende soorten suikers, dat blackstrap melasse ná dadelsuiker de beste suiker zou zijn. Hij kijkt hierbij naar de gezondheidswaarde qua anti-oxidanten. Bekijk het artikel en de conclusies in de video hieronder:
Eerlijk is eerlijk
Als we alle feiten op een rij zouden zetten, dan is (los van natuurlijk vers en gedroogd fruit) yaconsiroop misschien nog steeds het beste zoetmiddel, omdat het nog minder impact heeft op de bloedsuikerspiegel. Maar dit is wel duur en redelijk lastig te verkrijgen in de offline winkel. Gebruik je een zoetmiddel met mate om eens in de zoveel tijd iets lekkers te bereiden, en geloof je net als ik in voeden in plaats van vullen, dan is blackstrap melasse volgens mij een prima alternatief. Helemaal, als we Dr. Greger moeten geloven.
Liefs,
Saskia
Ik heb er ook al eens over nagedacht. Ik ze de melasse vooral veel terug onder plantaardige eters, ik denk dat het voor hun vooral een goede aanvulling is (als bron van ijzer en calcium). Ik ga het ook even proberen!
Dat klopt, ja! Je ziet het ook wel veel terug als aanvulling op een vegan eetpatroon. 🙂
Hey, ik heb inmiddels ook melasse gekocht. Het heeft alleen wel een specifieke smaak en ik zou niet goed weten in welke baksels het goed zou passen . Zijn er al recepten mee gemaakt?
Hallo Vienna, dat snap ik inderdaad! Het is een typische smaak. De melassemelk ik bij mij favoriet, voor lekker ‘s avonds op de bank. Perfect om wat extra ijzer binnen te krijgen. Maar, ik heb er recent ook lekkere bliss balls meegemaakt. Het recept hiervoor komt eind volgende week online! 😉
Hoe denk je over ongeraffineerde palmsuiker? Ik gebruik dat in de koffie en thee maar ook in de appeltaart. Hier vind ik geen bijsmaakje aan zitten.
Hallo Lucienne, ik gebruik het zelf niet, maar het schijnt ook een meerder geraffineerde suiker met een relatief lage glycemische index te zijn. Vast een tikkeltje beter dan de witte variant! Uiteraard blijft het allemaal suiker, en moeten we het spaarzaam consumeren. 😉
Dr. Greger ipv Gregor
Goed gespot Veronique, ik heb het meteen even aangepast!