Iedereen die mijn boek in zijn bezit heeft, of die is komen proeven bij een van mijn events, is het ingrediënt misschien al tegengekomen in mijn heerlijke maqui & hazelnoten balletjes: De maqui-poeder. Ik maak in 1 recept gebruik van dit wonderlijke ingrediënt! Maar… wat is maqui poeder eigenlijk? Daar vertel ik jullie vandaag graag meer over. Daarnaast maak ik er meteen een overheerlijk ontbijtje van, een fruitige maqui bowl met overheerlijke toppings! Die je, ja hoor, uiteraard ook gewoon zonder de maqui kunt maken. 😉
Wat is maqui poeder?
De maqui is een donkerpaars/blauw besje uit Chili. Het staat bekend om zijn enorme hoeveelheid anti-oxidanten, en je kunt het dan ook goed vergelijken met de açai bes. De antioxidant waarde van een ingrediënt wordt doorgaans bepaald met de ORAC test. Wereldwijd worden hiermee de antioxidant-waardes van vruchten vergeleken. De maqui bes scoort hierbij een waarde van 519. (Ter vergelijking: druiven hebben een waarde van 96 en de waardering van açai is 250, bron)
Maqui is dan ook een superfood bomvol vitaminen (o.a. A en C) en mineralen (zoals calcium, kalium en ijzer), en het staat bekend om de volgende voordelen:
- Het kan cholesterol verlagen en de bloedsuikerspiegel reguleren;
- Ze kunnen de eetlust verminderen;
- Ze kunnen ons uithoudingsvermogen vergroten (zo werden ze volgens oude verhalen al gebruikt door de Apache indianen);
- Ze kunnen helpen tegen maagzweren, diarree en koorts.
Lees hier verder over de maqui bessen.
Maqui bessen in poedervorm
Van de gevriesdroogde besjes wordt ook wel een poeder gemaakt, wat je kunt gebruiken in rauwe snacks, smoothies, bowls en salades. Je kunt deze poeders in Nederland vinden van de merken Mattisson, Superfoodies en Terrasana, en koopt het gemakkelijk online of in de natuurwinkel. Schrik niet van de prijs, ik doe al een jaar met mijn potje maqui. 😉
Tip! Uiteraard kun je de maqui poeder ook vervangen door acai poeder, als je dit niet in huis hebt/wilt halen!
Overheerlijke Maqui Bowl
per persoon
- 1 bevroren banaan
- 80 g bevroren bramen
- 1 gele kiwi (golden)
- 1 tl maqui poeder
- een flinke hand verse baby spinazie
- 1 el hennepzaad
- 1 tl chiazaad
- toppings naar wens: meer banaan, zelfgemaakt granola, nootjes of zaadjes
Blend alle ingrediënten, behalve de toppings tot een gladde smoothie in een blender. Schep de dikke smoothie dan in een kom, en garneer deze met toppings naar smaak. Ik koos nu voor een zelfgemaakte granola, wat schijfjes banaan en een lepeltje pompoenpitten. Maak er vooral een vrolijk feestje van en kauw langzaam op de smoothie. Dan neem je alle voedingsstoffen het allerbeste op!
Kende jij de maqui bowl al?
Liefs,
Saskia
Vind je het ook leuk om een keer mijn snacks te komen proeven? Op 16 december as. maak ik o.a. weer mijn lekkere maqui hazelnoot balletjes, die je dit keer kunt komen proeven bij Bouwman in de Bilt. 🙂
Hey Saskia,
Ja, ik ken maqui ook al zeker anderhalf jaar sinds ik me ben gaan verdiepen in superfoods en een geheel andere levensstijl en voeding patroon ben gaan volgen.
Ik voel me sinds die tijd ook onvermoeibaar en superfit (niet meer verkouden geweest sinds die verandering!)
En ik gebruik een potje maqui per maaand.
Ik gebruik het zeker drie keer per week in een fruit smoothie in combinatie met acai, lucuma, veenbesen, goji bessen camu camu en bijenpollen 😉
Je kan nooit teveel anti oxidanten en vitamine-c binnen krijgen.
De maqui geeft trouwens ook een prachtige paarse kleur aan je yoghurt en in de zomer zelfgemaakt ijs.
Hallo Kath, wat leuk! 🙂 Nog niet veel mensen kennen het, maar het is inderdaad een mooi product! Leuk idee ook om het door je yoghurt te doen. Daar wordt hij mooi paars van.
Interessant, maar waar smaakt het naar? is het zoet?
Ha Marianne! Het smaakt een beetje naar friszure besjes, met een klein tikkeltje zoet.