Een klein verhaal over de gezondheidsmythes en waarheden rondom groene en witte thee. Gewoon omdat ik zo’n theefanaat ben! Er bestaat niets beters dan een kop heerlijk hete dampende thee met uiteraard een lekker suikervrij stukje bananenbrood of een stukje extra pure chocolade… Toch? Nu was ik wel benieuwd, in hoeverre is witte thee beter dan groene thee?
Waarom groene thee gezond is
Er wordt al tijdenlang zoveel geschreven en geroepen over groene thee, over hoe het met al zijn anti-oxidanten zo gezond zou zijn, en je zou helpen met het verliezen van gewicht. En ja, onderzoek toonde inmiddels inderdaad aan dat groene thee de kans op kanker vermindert en je metabolisme aanwakkert. Leuk, maar waar blijft witte thee is dit verhaal? Wist jij dat ook witte thee ook erg gezond was?
Is witte thee beter?
Witte thee kan ook iets wonderbaarlijks, en dat is het ontstaan van rimpels verminderen. Om niet al te ver in detail te treden, maar het wel uit te leggen: Het drinken van witte thee zorgt ervoor dat de afbraak van de eiwitten collageen en elastine wordt geremd. Terwijl het eten van suikers juist leidt tot versnelde rimpelvorming (nog een reden om te stoppen met suiker!), het drinken van witte thee remt het rimpelvormingsproces juist. Groene thee remt alleen de afbraak van elastine, terwijl witte thee ook nog eens de afbraak van collageen remt.
De rol van flavonoïden
Het zijn niet zozeer de anti-oxidanten uit groene en witte thee, die de thee zo gezond maken, maar het zijn flavonoïden. Als je een rode wijn fanaat bent komt deze term je misschien bekend voor? Jazeker, ook groene thee bevat flavonoïden. Flavonoïden zijn van nature eigenlijk licht toxisch (ja, giftig dus!). Ze prikkelen daarmee onze cellen en zorgen ervoor dat de cellen in de verdediging gaan. Hierbij maken onze cellen eiwitten aan die ons weer beschermen tegen andere gifstoffen.
Een stabiele bloedsuikerspiegel
Volgens dr. Fujiki (onderzoeker naar groene thee en directeur van het Saitama kankercentrum in Japan) vertraagt groene thee inderdaad het ontstaan van kanker. Daarnaast, en dat is één van de redenen dat ik er over schrijf, zorgt het drinken van groene thee voor betere bloedsuikerspiegels, versnelt het de vetverbranding en verbetert het de insulinegevoeligheid van weefsels. Het zorgt ervoor dat suiker minder schade kan aanrichten in ons lichaam.
Witte thee is niet per se beter dan groene thee, maar heeft wel weer een hoop andere gezondheidseffecten. Ze zijn in ieder geval allebei beter dan de frisdranken vol chemische stoffen en gesuikerde sapjes…
Lekker theeleuten, dus!