Waarom zijn bijenpollen gezond en wat zijn die gekke bolletjes eigenlijk precies? Graag licht ik een tipje van de sluier op over deze licht- en donkergele sprinkles... Om je meteen te vertellen waarom ze bij mij standaard in de keukenla liggen. Jullie zagen ze al eerder voorbij komen op mijn boterham, en dat riep genoeg vragen op om er maar meteen een artikeltje aan te wijden!
Wat zijn bijenpollen precies?
Bijenpollen worden door de bijtjes gemaakt uit stuifmeel, waar zij nectar en enzymen aan toevoegen. (Pollen is ook het Engelse woord voor stuifmeel.) Bijenpollen zijn dus een soort stuifmeelkorrels. Als bijen nectar uit een bloem halen, nemen zij ook wat stuifmeel mee aan hun pootjes. Zodra zij dit vermengen met de nectar ontstaan de wonderbaarlijke bijenpollen. Bijenpollen worden niet geproduceerd in het lichaam van de bij, maar het is een bijproduct, wat de bijen maken als ze ook honing maken.
Waarom zijn bijenpollen gezond?
Door de Chinezen wordt het al eeuwen gegeten als zij extra energie nodig hebben. Daarnaast zou het ook helpen tegen acne, hooikoorts en depressie, en kan het goed zijn voor je spijsvertering. Men claimt ook nog eens dat het goed is voor je vruchtbaarheid én je libido. Nou, twee vliegen in één klap, lijkt me!
Ingrediënten
Bijenpollen bestaan voor 55% uit koolhydraten, 35% eiwitten, en voor de rest uit vetzuren, vitamines en mineralen.
-
Eiwitten
Bijenpollen leveren alle essentiële aminozuren (eiwitten) die je lichaam nodig heeft. Phenylalanine is daar één van, en die zorgt ervoor dat je hongergevoel onderdrukt wordt. Zeg maar dag tegen suikercravings, dus!
-
Zink
Bijenpollen bevatten een substantiële hoeveelheid van het mineraal zink. Dit maakt dat het kan bijdragen aan jouw gevecht tegen acne, maar kan het ook jouw vruchtbaarheid stimuleren.
-
B vitamines
Wat bijenpollen gezond maakt, is ook het feit dat ze zoveel B vitamines bevatten. Alleen B12 zit er eigenlijk niet in. Samen zorgen de B-vitamines ervoor dat o.a. je stresslevel daalt en je spijsvertering beter werkt.
-
Vitamines C en E
Bijenpollen worden ook wel een beautyfood genoemd, omdat de vitamines C en E er samen voor zorgen dat het collageen in je huis gerepareerd wordt, en je huid wordt beschermd tegen zonnestralen. Al zou ik alsnog wel goed zonnebrand smeren, hoor, ook al eet je bijenpollen! De zon kan onze huid immers ernstige schade opleveren…
Hoeveel moet je ervan eten en hoe?
Eén eetlepel per dag zou al zorgen voor al deze mooie bij-effecten. Los van het feit dus, dat ze ook gewoon lekker zijn! Ik zou niet meteen overdrijven en overal kilo’s bijenpollen overheen strooien: balans is belangrijk, als we het hebben over een gezond eetpatroon. Helemaal als je geen ervaring hebt met het gebruiken van bijenpollen, kan het slim zijn om te starten met een theelepeltje maximaal, per dag. Dan kun je ook goed onderzoeken hoe je lichaam er op reageert. Zijn je ervaringen ook zo positief, dan kun je het eventueel langzaam opbouwen!
Je kunt de bijenpollen gewoon los eten, maar daar moet je van houden! Ik strooi ze graag over een broodje met pindakaas, of over mijn haverontbijtje als mooie versiering. Je kunt ze ook door je smoothie mengen, voor een extra boost energie! Ik zal snel ook mijn recept voor lekkere tussendoortjes met bijenpollen delen!
Waar koop je ze?
Je kan ze soms gewoon bij een imker bij jou in de buurt halen, dan weet je meteen waar ze precies vandaan komen. Sommige natuurwinkels verkopen ze, maar je kan ze tegenwoordig gelukkig ook makkelijk online bestellen.
Ben je er allang van overtuigd dat bijenpollen gezond én lekker zijn? Dan ben ik wel benieuwd waar jij ze in gebruikt! Tag mij @blijsuikervrij.nl of gebruik #blijsuikervrij.
Hoi, ik weet niet hoe erg u bekend met het veganisme maar bijenpollen zijn zeker niet veganistisch, een bij is en blijft een dier en dat dier is dus nodig om deze bijenpollen te maken Ik en mede veganisten zouden het op prijs stellen als u dit zou willen veranderen in uw artikel, zodat het niet voor verwarring zorgt als mensen hierop gaan zoeken.
Vriendelijke groet,
Hoi, interessant en leerzaam artikel! Helaas klopt 1 punt niet helemaal: pollen zijn namelijk niet geschikt voor veganisten. Pollen kunnen niet verkregen worden zonder bijen, er zullen dus altijd dieren nodig zijn voor dit product. Ongeacht of het dier er ‘last’ van heeft, veganisme sluit elk diergebruik uit. Hopelijk kan dit aangepast worden in het artikel. Groetjes!