Eindelijk voeg ik weer een prachtig dessert toe aan mijn lijstje. Want alhoewel ik niet iedere dag een dessert eet, wil ik er soms wél een feestje van maken; helemaal als we bezoek krijgen! Daarom maakte ik recentelijk amandel panna cotta met bosbessen coulis. Als je deze gewoon in feestelijke glaasjes serveert, dan heeft niemand door dat het stiekem om een extreem gezond én vegan toetje gaat!
Bewaar wat ruimte in je buik voor dit lekkere amandel toetje, want hier mag je zelfs mét goede voornemens van snoepen! Uiteraard is het geen panna cotta volgens origineel recept (want panna cotta betekent gekookte room!), maar creëerde ik een gezonde variant met amandelmelk. Helaas wordt er aan veel huismerk varianten van amandelmelk nog steeds een vorm van suiker toegevoegd. Het is dus altijd even goed zoeken naar een 100% suikervrije variant!
Ik gebruikte DREAM Almond Sugar free in dit recept. Deze kun je gewoon bij de Albert Heijn kopen. Aan deze amandelmelk is extra calcium is toegevoegd. Zo kom je niets te kort, als je besluit koemelk te laten staan. Door deze amandelmelk te combineren met wat amandelmeel en vanille, krijgt het dessert een fijne amandelsmaak!
Amandel Panna Cotta met Bosbessen Coulis
4 personen
- 500 ml DREAM Almond Sugar free
- 50 gram amandelmeel
- 7 gram agar agar
- 8 zachte dadels
- 1 theelepel vanille-extract
voor de coulis
- 100 gram bosbessen (ik gebruikte bevroren)
- scheutje water
- sap van een halve citroen
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 dadel
Meng de Almond DREAM in de blender met het amandelmeel, de dadels en vanille-extract. Giet dit in een steelpannetje en roer dan met de hand de agar agar erdoor. (Er zijn verschillende vormen van agar agar, controleer dus even op jouw verpakking hoeveel gram per 100 ml je dient te gebruiken. In mijn geval ging het om 1,5 tot 2 gram per 100 ml. Hoe meer agar agar je gebruikt, hoe steviger je panna cotta wordt!)
Breng het mengsel langzaam aan de kook terwijl je continu blijft roeren, en laat het 2 minuten zachtjes koken. Giet de panna cotta dan in de 4 glaasjes en plaats deze minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Maak ondertussen de bosbessen coulis. Doe de bosbessen samen met een scheutje water in een pannetje en breng ze aan de kook. Voeg het sap van een halve citroen en een half theelepeltje vanille-extract toe. Laat het even doorkoken totdat de bosbessen openbarsten. Pureer de bosbessen dan samen met de dadel tot een sausje.
Serveer de amandel panna cotta met een paar eetlepels coulis, en garneer het dessert naar wens met wat amandelschaafsel!
Variatietip! Mocht je liever een panna cotta met kokossmaak maken, dan kun je Coconut DREAM + Calcium & Vitamines gebruiken. In deze variant zit naast calcium ook vitamine D en B12. Ideaal! Laat dan de amandelmeel in dit recept weg en garneer je dessert met kokosflakes in plaats van amandelschaafsel.
Dit is een gesponsord bericht.
Mjam! Ik vond het dessert heerlijk. Voor het bezoek, dat zoet eten meer gewend is, had ik wat amandelen gecarameliseerd zodat ze die er over heen konden strooien.
Wellicht iets te veel agar agar, maar voor mij had het amandelmengsel wat ‘zachter’ mogen blijven.
Klinkt heerlijk, ik zou het dessert graag willen maken voor sinterklaasavond. Kan ik de agar agar ook vervangen voor gelatineblaadjes? Zo ja, in welke hoeveelheden?
Groetjes!
Hallo Marjolein! Ja hoor, dat kan zeker. Ik zou even op de verpakking van de gelatineblaadjes kijken hoeveel je er nodig hebt per hoeveel ml vocht. Het kan per product verschillen.