Ik eet eigenlijk nooit een toetje. Tenzij je het stukje pure chocolade meetelt, wat ik soms nog weleens bij de thee snoep na het eten. Maar als je gasten hebt, is een toetje op tafel zetten wel zo feestelijk! En met dit prachtige suikervrije chocolade toetje, maak je het jezelf ook nog eens supermakkelijk. Wel zo fijn, als je ook nog een aantal andere gangen in elkaar moet draaien. Je serveert het toetje in een ienieminie schaaltje, met een lekkere crunchy topping!
Dit toetje is uiteraard suikervrij, en in dit geval bedoel ik daar natuurlijk mee dat hij vrij is van geraffineerde suikers. Het toetje wordt namelijk compleet gezoet door gedroogd fruit. Ik kies dan voor gedroogd fruit zonder toegevoegde suiker. In dit recept werk ik met een combinatie van dadels en moerbeien. Maar eigenlijk werkt de combinatie van gedroogd fruit en cacao altijd goed. Jaren geleden maakte ik namelijk ook al deze rauwe brownies met gedroogde vijgen, en die waren net zo’n succes! Omdat de toetjes glutenvrij, lactosevrij en vrij zijn van noten, kun je ze serveren aan al je gasten, welke allergie ze ook hebben.
Feestelijk Suikervrij Chocolade Toetje met Crunchy Topping
voor 3-4 mini schaaltjes
- 100 gram verse dadels, ontpit
- 60 gram moerbeien (gedroogd)
- 2 eetlepels cacaopoeder
- een snufje zout
voor de topping
- wat kleine stukjes moerbei
- een theelepel cacao nibs
- een snuf kaneel of extra cacao
Meng de ingrediënten (behalve die van de topping) samen in een keukenmachine, totdat dit zich tot een egale bal vormt. Verdeel dit mengsel over de kleine schaaltjes en druk het in de bodem.
Garneer dan naar keuze met kleine stukjes moerbei, cacao nibs en een snufje kaneel of cacaopoeder. Serveer de schaaltjes met een klein lepeltje. En laat het grote genieten beginnen!
Variatie-tip!
Je kunt ook kleine bonbonnetjes draaien van de “deeg” bal. Rol deze balletjes dan door de toppings. Net zo feestelijk, maar net even anders!
Op welk feestje serveer jij dit suikervrije chocolade toetje? Ik ben benieuwd! Laat vooral je reactie achter bij de comments, of gebruik #blijsuikervrij op social media.
Yum, dat ziet er verrukkelijk uit. Fijn recept!
Thanks, Anne! 🙂