De mensen voor je in de rij van de supermarkt kopen ze. Op het zonnige terras zie je ze. De kinderen op straat eten ze. Lekkere ijskoude ijsjes. Van raketjes tot cornetto’s en van magnums tot calippo’s. Je kunt er in de zomer niet omheen! En hoe bizar het ook is dat de raketjes zowaar een “kies bewust”-logo mogen dragen (omdat de ijsjes relatief minder calorierijk zijn dan hun chocolade-concurrenten), ze zitten toch echt bomvol geraffineerde suiker. Daarom leer ik je vandaag suikervrij ijs maken van bevroren bananen!
Wat is nicecream, of soft-serve?
Er is dus hoop voor de suikervrije eter, want de wereld van health-freaks heeft al jaren geleden een flink aantal gezondere opties bedacht. Dus bij deze voor wie deze nog niet kent: Het bananenijs. Ook wel terug te brengen tot bevroren banaan, wat je vervolgens om kunt toveren tot de lekkerste romige zelfgemaakte bolletjes fruitijs. En die zijn echt zo slecht nog niet! Het wordt in de internationale foodwereld ook wel banana soft-serve of nicecream genoemd, omdat het zo nice, goed, voor je is. En gemaakte van nana’s, a.k.a. bananas!
Ik maakte nu een variant met aardbeien. Maar je kunt uiteraard eindeloos met je eigen voorkeursfruit en garnering variëren. Want wat dacht je van bananen-choco ijs? Dit maak je zeer eenvoudig door de toevoeging van cacao of cacao nibs… Je hebt voor suikervrij ijs van bevroren bananen slechts een goede keukenmachine of blender nodig die de bananen goed kan verpulveren en omzetten tot de romigheid waar je naar zoekt!
Zelf Suikervrij Ijs maken met van Bevroren Bananen
voor 3 à 4 kleine porties
- 2 bevroren bananen (snij zeer rijpe bananen in stukken, verpak in een diepvriesbox en laat deze minimaal 6 uur in de vriezer staan)
- 5 grote, of 7 kleine, aardbeien
Doe de stukken banaan in de keukenmachine met het grote S-mes of in een blender met ice-crush functie. Laat de machine eerst kort hakken tot de banaan in kleine stukjes is verdeeld. Draai dan op hoge snelheid tot er een romige structuur zichtbaar is. Voeg dan de aardbeien toe, en vermeng deze goed.
Wil je het ijs nog zoeter maken? Voeg dan wat verse dadels toe!
Je kunt het ijs na het bereiden meteen eten! Door de warmte van de machine kan het wat zachter of enigszins gesmolten zijn, we noemen het dan ook wel een “soft-serve“. Wil je het ijs liever wat steviger, zet het dan nog zo’n 1-2 uur in de vriezer voor je het serveert.
Hoi, ik maak dit ijs ook van mango of mangostukjes kant en klaar uit de diepvries met een scheut kokosmelk zonder suiker en wat honing of een ander zoetmiddel. Zelfs mijn niet alternatieve, suiker en tarwe etende partner was verbaasd dat het zó lekker was!
Jum, dat klinkt erg goed, idd!
Bananen zitten vol suiker. Dus recept lijkt mij niet suikervrij. Hoe lekker ook
Hallo Tom, dat klopt. Het recept is alleen vrij van geraffineerde suikers, maar bevat wel de van nature aanwezige suikers uit fruit. Hier lees je er meer over: http://blijsuikervrij.nl/blog/suikervrij-of-koolhydraatarm-wat-is-het-verschil-eigenlijk/