Er zijn meerdere recepten en creaties van suikervrije appel crumble in omloop. Dit recept ontwikkelde ik jaren geleden toen ik echt geen korreltje suiker wilde nuttigen. En alhoewel ik nu veel meer geloof in het vinden van een gezonde balans als het gaat over voeding (omdat diëten altijd averechts werken!), is het nog steeds een prettig recept. Helemaal als je écht geen suiker mag vanwege allergieën, of als je om wat voor reden dan ook liever helemaal geen honing o.i.d. toevoegt. En het grappige is helemaal, als je maar gebruikt maakt van een goed zoete appel, dan kun je die honing ook net zo goed weglaten!
Na flink wat recepten geproefd en gemixt te hebben, heb ik besloten het volgende recept voor een goede suikervrije appel crumble met jullie te delen. De voordelen van dit recept zijn allereerst dat het supersnel is, dat je het ook voor één persoon kunt bereiden en dat het bezit van een oven niet noodzakelijk is. Ik maakte het met amandelmeel, wat dit recept tevens glutenvrij maakt. Handig voor de gevoeligere buiken.
Je kunt het amandelmeel eventueel ook vervangen door bijvoorbeeld kastanjemeel, speltmeel of gemalen havermout. De rozijntjes maken het recept al zoet genoeg, maar voor de echte zoetekauw, kun je altijd nog wat druppeltjes vloeibare stevia toevoegen, of gewoon honing of suiker dus, als je daar zin in hebt. 😉
Wil je meer lezen over mijn insteek rondom voeding, lees hier mijn verhaal.
Suikervrije Appel Crumble
per persoon
- 1 (biologische) rode appel
- 1 flinke snuf kaneel of speculaaskruiden
- klein handje rozijntjes
- 15 gram kokosolie
- 25 gram amandelmeel (of kastanjemeel, bij een noten allergie)
- optioneel: 6 druppeltjes pure stevia
In een pannetje, breng een klein laagje water aan de kook (ongeveer 1 cm). Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de appel toe aan het kokende water, en kook voor ongeveer 5 minuutjes. Haal vervolgens de pan van het vuur, giet de appeltjes af, en meng met de kaneel en rozijntjes.
Verwarm ondertussen de kokosolie in een koekenpan, en voeg vervolgens het amandelmeel toe. Roer goed door, en bak goudbruin in ongeveer 5-10 minuten. Voeg indien gewenst naar smaak een paar druppeltjes stevia toe.
Je kunt vervolgens de twee delen door elkaar roeren, lekker makkelijk, of serveer de appeltjes netjes met de kruimellaag bovenop. Warm is het lekkerst!
Variatie-tip! Je kunt dit recept ook maken met pure appelmoes onderop! Lekker kruimelen, maar…!
PS. Meer van dit soort lekkere recepten vindt je in mijn kookboek Zoet! 🙂
Lijkt mij heerlijk ga ik maken…w.s. ga ik het zoet maken met dadels…
Leuk recept, handig zonder oven! Ik ga het maken met pruimen (heb ik momenteel in overvloed in m’n tuin).
Wat een goed idee!! Ik ben gek op zoetigheid dus minderen met suiker valt niet altijd mee… maar dit recept klinkt als een uitkomst! Thanks!!
Ik heb hem net gemaakt en hij is door mijn suikerliefhebbende vriend dubbel en dwars goedgekeurd!!! 😀
Als je de appeltjes kookt, gooi je dan niet de smaak weg met het water ?
Hallo Rene, dit heb ik zelf niet zo ervaren. Je kookt de appeltjes maar in een klein laagje water om ervoor te zorgen dat ze zacht worden, en warm uiteraard. Als je een beter idee hebt, deel het vooral met alle lezers!
Ik zet appel op een laag vuur op, dan komt er eigen sap vrij en kun je t verder laten garen/koken. In de stoomoven gaat t helemaal super, als je die hebt. Dan zit er nog meer smaak aan.
Hi, ik heb dit in de oven gezet en dus niet de appels gekookt schaaltje appelstukjes en rozijnen eerst in warmwater 20 min, dan deze ook bij de appelstukjes en de kaneel erbij je kan ook nog gehakte walnoten erbij doen. Als je nog wat zoet erbij wil kan je nog een beetje honing toevoegen, stevia in potjes of flesjes is volgens mij bewerkt toch ?
Dit ongeveer op 200 graden een kwartier en het is helemaal heerlijk.
Groet, Mariella !!
Klinkt goed, Mariella!
Lijkt me een goed alternatief op dit mooie recept. Ik begrijp alleen het begin niet. Heb je de appelstukjes nu wel of niet in water geweld? Of alleen de rozijnen? Bedankt!
Volgens mij bedoeld ze eerst de rozijnen wellen in water, en dan alles in de oven. 😉
Denk het ook!
Heb net jouw recept gemaakt en het is heerlijk! Geen stevia of andere suikervervangers toegevoegd en is voor mij zoet genoeg.
Wel vind ik dat het amandelmeel geen echte bakbrokjes maakt. Het is bij mij helemaal zanderig. Bij jullie ook?
Wat lekker! Mn kindjes zitten te smullen, inclusief mezelf 🙂
Wat fijn, Birgit!
Dank voor dit makkelijke recept! Met amandelmeel en havermoutmeel was heerlijk, maar gaf me een paar dagen een skippybalbuik…. Vandaag gemaakt met boekweitmeel, roomboter, rozijntjes, honing, snuf kaneel en snuf himalayazout en geserveerd op koude rabarbercompote. Heerlijk, ook volgens niet alternamtieve partner. Ik houd het erin voor s avonds als ik zin heb in iets zoetigs.
Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar ik deed de kokosolie en amandelmeel in de pan en het was binnen 2 minuten verbrand terwijl het vuur laag stond.
Wat balen! Het is vanaf een afstandje altijd lastig te zeggen wat er mogelijk fout is gegaan, maar het klinkt inderdaad alsof de pan mogelijk toch wat te heet was…
Bij mij bleef de crumble heel zacht en zanderig, verder erg lekker!
Ziet er heerlijk uit!
Kan ik dit ook gewoon als ontbijt eten (dieet) 😉 ?
Groetjes!
Ik doe zelf niet aan diëten, Aike. Het ligt er ook een beetje aan watvoor dieet je volgt! Maar volgens mij is het een supergezond ontbijtje!
Kun je kokosolie ook vervangen? Het recept lijkt me heerlijk, maar ik kan niet tegen de olie.
Ja hoor, je kunt ook roomboter gebruiken!