Het is druk in de keuken en er wordt volop gekletst en gelachen. We denken niet meer aan ons werk of andere verplichtingen: aan alles wat er zou moeten zijn of wat we zouden moeten doen. We zijn volop in het moment. Offline. Mindful. We kunnen genieten van hoe ons huis zich vult met warmte, terwijl de lichtjes in de kerstboom glinsteren. Terwijl de foute kerstmuziek op de achtergrond draait en we allerlei lekkers op tafel zetten.
Uiteindelijk is dat waar de Kerstdagen voor mij om draaien: om het samenzijn. Het verbinden. Mijn tweelingbroer is uit Amerika overgevlogen en ik geniet van hoe mijn zoon zijn oom aan het werk zet met de legoblokjes. Alsof hij nooit is weggeweest. We praten Engels met zijn vrouw, vertalen het Nederlandse geklets zodat ze ook kan aanhaken en niemand zich buitengesloten voelt.
We koken vegetarisch voor mijn zus, lactosevrij voor mij en mijn vader. Zodat iedereen onbezorgd aan tafel kan.
En ik? Ik maak het toetje. Als een échte zoetekauw en chocoholic koos ik natuurlijk voor chocolademousse! Ik werd namelijk door Coop uitgedaagd om een kerstklassieker in een modern jasje te steken. En dat moderne jasje wist ik meteen: Het zou een plantaardige mousse worden. Een vegan chocolademousse van pure chocolade. Ik had aquafaba namelijk al tijden op mijn kooklijstje staan!
De magie van aquafaba
Aquafaba, het klinkt bijna als “fabelachtig water”, is niets meer of minder dan het vocht uit een blik kikkererwten. Het grappige is, dat je deze vloeistof met een handmixer mooi wit en luchtig kan mixen, net als een eiwit. Door aquafaba te gebruiken in deze chocolademousse “recycle” je als het ware niet alleen dat vocht wat we vaak toch alleen maar door een putje spoelen: je maakt de chocolademousse ook 100% plantaardig. Je hebt namelijk geen eieren of slagroom nodig.
Ideaal, voor als je gasten op bezoek krijgt met een lactose-intolerantie. Of voor als je graag geniet van lekker eten met wat minder dierlijke producten.
Extra pure vegan chocolademousse
Bereidingstijd: 30 min. (+ minimaal 3 uur opstijven in de koelkast)
Benodigdheden: zeef, 2 grote vetvrije kommen, een handmixer, een pannetje en kom (voor au-bain marie), serveerglaasjes
voor 4 kleine desserts
- 90 ml aquafaba (ik gebruikte het vocht uit 2 blikken bonduelle kikkererwten van 310 g)
- een snufje vanillepoeder of 1/2 tl vanille aroma
- 90 g extra pure chocolade (minimaal 85%) of gebruik zelfgemaakte chocolade
- 3 à 4 el ahornsiroop (of andere vloeibare zoetmaker naar keuze)
- vers rood fruit zoals frambozen, aardbeien en/of rode bessen (ter garnering)
Bereiding
- Hang een zeef boven één van de kommen en schenk de inhoud van de blikken kikkererwten erin. Laat de kikkererwten even goed uitlekken, zodat je al het vocht uit de blikken verzameld in de kom.
- Zet dan de handmixer in de vloeistof en mix deze een paar minuten, totdat de vloeistof in een licht stevige witte mousse is veranderd.
- Schep met een spatel zachtjes de vanille erdoor.
- Smelt de chocolade au-bain marie, in een kom boven een pan kokend water. Als de chocolade helemaal vloeibaar is, kun je de ahornsiroop erdoor roeren. Giet dit mengsel vervolgens in een schone kom.
- Voeg de helft van de aquafaba toe en spatel deze zachtjes door het chocolade-mengsel. Als dit mengsel mooi egaal bruin is, kun je de rest van de aquafaba toevoegen en zachtjes door de chocolade spatelen.
- Verdeel de chocolademousse over de glaasjes en zet deze minimaal 3 uur (langer kan ook) in de koelkast om op te stijven.
- Garneer de mousse voor je deze uit serveert met vers rood fruit en eventueel wat geschaafde pure chocolade.
Van de kikkererwten die je overhoudt maak je natuurlijk een lekkere pompoen hummus voor bij de borrel, of een zoete chocoladepasta!
Win met Coop #coopkerstklassieker!
Ga jij deze Kerst ook aan de slag met een echte kerstklassieker, zoals tiramisu, stoofpeertjes of chocolademousse? Of maak je een hartige klassieker zoals een carpaccio of aardappelgratin? Plaats dan jouw foto voor 28 december op social media met de hashtag #coopkerstklassieker. Dan maak je namelijk kans op een prachtige luxe pan van KitchenAid!
Hoi, ik kwam op je site vanwege het naam “suikervrije” ik verwachtte recepten zonder suikers. Maar zie dat je ahornsiroop en dadels gebruikt. Dat zijn ook toegevoegde suiker, het zijn dus geen suikers vrij recepten, want suiker is suiker !
Jammer, groetjes Barbara
u9uq66