• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Extra pure vegan chocolademousse van aquafaba

11 december 2018 2 Reacties

Vegan pure chocolademousse van aquafaba

Het is druk in de keuken en er wordt volop gekletst en gelachen. We denken niet meer aan ons werk of andere verplichtingen: aan alles wat er zou moeten zijn of wat we zouden moeten doen. We zijn volop in het moment. Offline. Mindful. We kunnen genieten van hoe ons huis zich vult met warmte, terwijl de lichtjes in de kerstboom glinsteren. Terwijl de foute kerstmuziek op de achtergrond draait en we allerlei lekkers op tafel zetten.

Uiteindelijk is dat waar de Kerstdagen voor mij om draaien: om het samenzijn. Het verbinden. Mijn tweelingbroer is uit Amerika overgevlogen en ik geniet van hoe mijn zoon zijn oom aan het werk zet met de legoblokjes. Alsof hij nooit is weggeweest. We praten Engels met zijn vrouw, vertalen het Nederlandse geklets zodat ze ook kan aanhaken en niemand zich buitengesloten voelt.

We koken vegetarisch voor mijn zus, lactosevrij voor mij en mijn vader. Zodat iedereen onbezorgd aan tafel kan.

En ik? Ik maak het toetje. Als een échte zoetekauw en chocoholic koos ik natuurlijk voor chocolademousse! Ik werd namelijk door Coop uitgedaagd om een kerstklassieker in een modern jasje te steken. En dat moderne jasje wist ik meteen: Het zou een plantaardige mousse worden. Een vegan chocolademousse van pure chocolade. Ik had aquafaba namelijk al tijden op mijn kooklijstje staan!

De magie van aquafaba

Aquafaba, het klinkt bijna als “fabelachtig water”, is niets meer of minder dan het vocht uit een blik kikkererwten. Het grappige is, dat je deze vloeistof met een handmixer mooi wit en luchtig kan mixen, net als een eiwit. Door aquafaba te gebruiken in deze chocolademousse “recycle” je als het ware niet alleen dat vocht wat we vaak toch alleen maar door een putje spoelen: je maakt de chocolademousse ook 100% plantaardig. Je hebt namelijk geen eieren of slagroom nodig.

Ideaal, voor als je gasten op bezoek krijgt met een lactose-intolerantie. Of voor als je graag geniet van lekker eten met wat minder dierlijke producten.

Een echte kerstklassieker: een overheerlijke chocolademousse. In een modern jasje: 100% plantaardig!

Extra pure vegan chocolademousse

Bereidingstijd: 30 min. (+ minimaal 3 uur opstijven in de koelkast)

Benodigdheden: zeef, 2 grote vetvrije kommen, een handmixer, een pannetje en kom (voor au-bain marie), serveerglaasjes

voor 4 kleine desserts

  • 90 ml aquafaba (ik gebruikte het vocht uit 2 blikken bonduelle kikkererwten van 310 g)
  • een snufje vanillepoeder of 1/2 tl vanille aroma
  • 90 g extra pure chocolade (minimaal 85%) of gebruik zelfgemaakte chocolade
  • 3 à 4 el ahornsiroop (of andere vloeibare zoetmaker naar keuze)
  • vers rood fruit zoals frambozen, aardbeien en/of rode bessen (ter garnering)
Bereiding
  1. Hang een zeef boven één van de kommen en schenk de inhoud van de blikken kikkererwten erin. Laat de kikkererwten even goed uitlekken, zodat je al het vocht uit de blikken verzameld in de kom.
  2. Zet dan de handmixer in de vloeistof en mix deze een paar minuten, totdat de vloeistof in een licht stevige witte mousse is veranderd.
  3. Schep met een spatel zachtjes de vanille erdoor.
  4. Smelt de chocolade au-bain marie, in een kom boven een pan kokend water. Als de chocolade helemaal vloeibaar is, kun je de ahornsiroop erdoor roeren. Giet dit mengsel vervolgens in een schone kom.
  5. Voeg de helft van de aquafaba toe en spatel deze zachtjes door het chocolade-mengsel. Als dit mengsel mooi egaal bruin is, kun je de rest van de aquafaba toevoegen en zachtjes door de chocolade spatelen.
  6. Verdeel de chocolademousse over de glaasjes en zet deze minimaal 3 uur (langer kan ook) in de koelkast om op te stijven.
  7. Garneer de mousse voor je deze uit serveert met vers rood fruit en eventueel wat geschaafde pure chocolade.

Van de kikkererwten die je overhoudt maak je natuurlijk een lekkere pompoen hummus voor bij de borrel, of een zoete chocoladepasta!

Win met Coop #coopkerstklassieker!

Ga jij deze Kerst ook aan de slag met een echte kerstklassieker, zoals tiramisu, stoofpeertjes of chocolademousse? Of maak je een hartige klassieker zoals een carpaccio of aardappelgratin? Plaats dan jouw foto voor 28 december op social media met de hashtag #coopkerstklassieker. Dan maak je namelijk kans op een prachtige luxe pan van KitchenAid!

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Coop. Lees hier mijn disclaimer.
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Vegan Brownies met Bramen & Kokosbloesemsuiker, Glutenvrij, Gemaakt van BakbananenmeelVegan Brownies met Bramen & Kokosbloesemsuiker Suikervrije Frambozentaart van Noten & DadelsSuikervrije Frambozentaart van Noten en Dadels Frisse Limoen Taart, Raw VeganFrisse Limoen Taart Raw vegan aardbeien & chocoladetaartjesRaw vegan aardbeien & chocoladetaartjes

Categorie: Desserts, Feestinspiratie, Vegan Tags: ahornsiroop, aquafaba, chocolade, chocolademousse, coop, kikkererwten, mousse, plantaardig, pure chocolade, samenwerking, vanille, vanillepoeder, vegan

Vorig bericht: « Kleurrijke volkoren couscous met halloumi en limoen

Lees Interacties

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Reacties

  1. Barbara zegt

    7 september 2020 om 11:18 pm

    Hoi, ik kwam op je site vanwege het naam “suikervrije” ik verwachtte recepten zonder suikers. Maar zie dat je ahornsiroop en dadels gebruikt. Dat zijn ook toegevoegde suiker, het zijn dus geen suikers vrij recepten, want suiker is suiker !
    Jammer, groetjes Barbara

    Beantwoorden
  2. Alanna is interested in you! More info: https://letsg0dancing.page.link/go?hs=5babdee788b086c297973baddde18fa8& zegt

    11 augustus 2022 om 6:43 am

    bgbp98

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2022 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Posting....