“Wat leuk! Staat in eens mijn recept voor deze super lekkere amandelcake met abrikozen en blauwe bessen op Blij Suikervrij. Ik beken eerlijk, dat ik op z’n tijd best dol ben op wat suiker hier en daar. Toch probeer ik de laatste jaren er wel steeds bewuster mee om te gaan. Ik vind het gek, of nou ja eigenlijk is best een logisch gevolg, dat mijn smaak hierdoor echt heel erg veranderd is. Vroeger was ik dol op mueslirepen. Je weet wel, die bij de kassa in de supermarkt liggen, met chocolade erop en bomvol suiker. Ik dacht altijd heel verantwoord bezig te zijn, maar ik had het helemaal mis. Als ik er nu een hap van neem, trekken mijn kaken samen. Mierzoet! Daarom bak ik nu vaak met minder suiker of met een natuurlijke vervanger als het een gezond ontbijt of tussendoortje voor doordeweeks is. Heerlijk vind ik het dan ook om op de blog van Saskia rond te neuzen en allerlei lekkers te ontdekken, wat ook nog eens goed voor je is.
Het is een wat lange intro en ik heb me nog niet eens aan jullie voorgesteld. Ik ben Stefanie en eigenaar van de foodblog Little Spoon. Een oneindige liefde voor lekker eten en koken, dol op het ontdekken van nieuwe plekjes. Een grote passie voor schrijven, vertellen van verhalen en delen van herinneringen, belevenissen en avonturen. Daarom ben ik in november 2014 Little Spoon gestart.
Over Little Spoon
Op Little Spoon vind je lekkere recepten. Soms gezond, soms minder gezond. Vaak eenvoudig te bereiden en net even anders dan anders. Ik ben dol op gerechten van over de grens. Indiase tikka masala, Thaise groene curry, Marokkaanse harira, Italiaanse pasta’s of Mexicaanse nacho’s. Bij het recept lees je altijd een persoonlijk verhaal. Een herinnering, een beleefd avontuur, een hersenspinsel. Geen onderwerp is te gek. Wel altijd positief, vol humor en toegankelijk geschreven. Ik hoop mijn lezers een glimlach op hun gezicht te geven en dat ze vrolijk worden van de felgekleurde foto’s en vrolijke teksten. Neem gerust eens een kijkje op Little Spoon. Je bent meer dan welkom.”
Amandelcake met Abrikozen van Stefanie
Dit zit erin:
- 200 gr amandelmeel
- Snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 4 eieren
- 2 kardemompeulen, zaadjes fijngemaakt
- 60 gr honing (of een andere zoetmaker)
- 6 a 7 abrikozen, de ene helft in plakjes en de andere helft gehalverd
- 100 gr blauwe bessen
- Amandelschaafsel naar smaak
Dit heb je nodig:
- Ingevette bakvorm, ik gebruik een quichevorm met losse bodem van 35 X 12 X 2.5 cm
- Beslagkom
- Staafmixer
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe het amandelmeel met het zout en de bakpoeder in een beslagkom. Voeg de eieren, honing en kardemom toe.
- Pureer met de staafmixer 3 verse abrikozen. Voeg eventueel een scheutje melk toe zodat het een egaler geheel wordt.
- Schep het beslag in de bakvorm. Verdeel de plakjes abrikoos en blauwe bessen erover. Garneer met geschaafde amandelen.
- Zet de amandelcake in de oven en bak 40 tot 45 minuten. De randjes moeten mooi goudbruin zijn. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Dat is het geval als de prikker er schoon uitkomt.
Ga jij ook aan de slag met dit recept van Stefanie? Dan zijn we uiteraard benieuwd of het in de smaak valt!
Meer cakes zonder geraffineerde suikers vindt je hier.