Ok, het mag officieel geuit worden: ik haat daglichtlampen. Maar in de winter moeten we toch wat verzinnen, als het al zo vroeg donker wordt! Dit is zo’n gerechtje wat ik te lekker vond, om niet met jullie te delen. Helaas zie je op de foto iets minder florissante spruitjes, omdat het gerechtje een nachtje lang bewaard moest worden tot het buiten weer licht genoeg was om een foto te schieten. π Dit is namelijk een perfect bijgerecht voor tijdens de Kerstdagen: Het is een cashew bloemkoolpuree met geschaafde spruitjes, hazelnoten & granaatappel. Erg lekker, ook voor de mensen die normaal niet zo van de spruitjes zijn!
Want alhoewel dit gerechtje bomvol goede groenten zit, voegde ik er wel een lepeltje yaconsiroop aan toe. Dit maakt de spruitjes gewoon extra lekker. Helemaal officieel ongezoet, is dit recept dus niet. π Maar wist je dat van een aardappelpuree je bloedsuikerspiegel flink kan stijgen? Door deze te vervangen door deze cashew & bloemkoolpuree heb je hier veel minder last van. Daarnaast zit de puree stiekem vol vitamine C en vult hij extra goed vanwege de nootjes. Heerlijk smullen!
Bloemkoolpuree met Geschaafde Spruitjes & Hazelnoten
bijgerecht voor 6-8 personen
voor de bloemkoolpuree
- 1 bloemkool
- 150 g cashewnoten
- 400 ml amandelmelk
- 1 laurierblaadje
- snuf Keltisch zeezout
voor de spruitjes:
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 500 g spruiten
- 1 tl paprikapoeder mild
- versgemalen zwarte peper en Keltisch zeezout
- 1 el appel cider azijn
- 1 el yaconsiroop of ahornsiroop
ter garnering:
- een flinke hand rauwe hazelnoten
- 6 el granaatappelpitjes
Instructies
- Snijd de bloemkool in roosjes. Doe deze vervolgens samen met de cashewnoten, amandelmelk en het laurierblaadje in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een kwartiertje doorkoken (afhankelijk van het formaat van jouw roosjes).
- Verwijder als de bloemkool gaar is het laurierblaadje uit de pan, en pureer de rest tot een gladde bloemkoolpuree. Breng op smaak met Keltisch zeezout.
- Maak ondertussen de spruiten schoon en verwijder de buitenste blaadjes. Snij de spruitjes in dunne schijfjes of gebruik een grove schaaf.
- Verwarm een ruime koekenpan of wok op het vuur en voeg de olijfolie toe. Pers de teen knoflook uit boven de pan en laat even kort smoren. Voeg dan de paprikapoeder toe en roer even goed door. Voeg dan de spruiten toe samen met een scheutje water. Bak ongeveer 5 minuten, tot de spruitjes goed zacht zijn geworden. Voeg dan de appel cider azijn, zout en peper toe en bak nog even kort. Draai het vuur uit en schep de yaconsiroop erdoor.
- Hak de hazelnoten grof en bak ze even kort in de koekenpan totdat ze lekker gaan ruiken.
- Serveer de bloemkoolpuree dan met de geschaafde spruitjes, hazelnoten en granaatappelpitjes.
Een beetje van mezelf, en een beetje uit het boodschappen magazine! Want daar kwam het idee voor de bloemkoolpuree vandaan. π Waar doen jullie kerstinspiratie op?
Liefs,
Saskia
Hallo Saskia,
Ik heb gisteravond de bloemkoolpuree met Geschaafde Spruitjes & Hazelnoten gemaakt. Het was een groot succes, zo lekker. Dit recept gaat door voor het kerstdiner. Bedankt
Geen dank! Superleuk om te horen! π