Ja maar, welke taart heb je nou gemaakt? Die vraag die kreeg ik de afgelopen weken meerdere malen. Ik had immers een opmerking gemaakt dat ik voor de 4de verjaardag van mijn zoon gewoon een taart met lekker veel suiker had gebakken. 😉 Vooruit, het was er wel één zonder geraffineerde suikers (al blijft daar inderdaad altijd discussie over), en hij bevatte iets meer voedzame ingrediënten (zoals amandelmeel en dadels) dan een wat meer “standaard taart”. Nou, hier is hij dan eindelijk, hoor! Voor de liefhebbers: Het recept van de chocolade fudge cake die ik maakte!
Basics to brilliance!
Ik maakte deze taart naar een recept van Donna Hay, en hij komt oorspronkelijk uit het boek “Basics to Brilliance, Kids“. Zelf ontdekte ik dit recept in het Smulweb Magazine!
Uiteraard maakte ik deze fudge cake één keer eerder om hem te testen. En zodoende verblijdde ik meteen de hele buurt met een stukje van de overheerlijke taart. Hij is namelijk vrij machtig, dus we konden hem écht niet met z’n drietjes op!
Op de dag dat we mijn zoons verjaardag vierden stond de inmiddels tweede versie op tafel! En gelukkig viel deze smeuïge chocoladetaart taart viel bij jong en oud in de smaak. Hij is niet echt geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. In dat laatste geval moet je een alternatief zoeken voor de overheerlijke romige topping, zoals een cashewcrème die ik zelf vaak gebruik in de recepten in mijn boek!
Helaas heb ik van de taart alleen een snel (en weinig florissant) kiekje geschoten. Haha, daar moeten jullie het dan maar mee doen! 😉
Chocolade Fudge Cake van Donna Hay
voor 12-16 personen, ronde springvorm van ongeveer 20 cm
ingrediënten
- 200 g ongezouten roomboter, in stukjes
- 2 tl vanille-extract
- 75 g cacaopoeder
- 200 g zachte, verse dadels, ontpit
- 80 ml ahornsiroop (vervang gerust door vloeibaar zoetmiddel naar keuze)
- 6 eieren
- 70 g kokosbloesemsuiker
- 120 g amandelmeel
voor het glazuur
- 120 g zachte roomkaas
- 140 g stevige ricotta
- 70 g kokosbloesemsuiker
- 35 g cacaopoeder
- 2 tl vanille-extract
Instructies voor de fudge cake
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Doe de boter en vanille in een steelpan. Zeef de cacao erboven. Zet de pan op laag vuur en roer alles met een spatel tot een gladde massa. Laat iets afkoelen.
- Doe de dadels en ahornsiroop in de foodprocessor (keukenmachine met S-mes) en schep het afgekoelde boter en cacao mengsel erop. Pureer alles tot een gladde massa en schep het mengsel met een spatel in een grote mengkom. Maak foodprocessor goed schoon.
- Breek de eieren boven de kom van een keukenmachine (of gebruik een kom en een handmixer). Voeg kokosbloesemsuiker toe en klop 6-7 min. op de hoogste stand of tot het volume verdriedubbeld is (als het als een dik lint van de garde loopt en even blijft liggen op de massa, heb je genoeg geklopt).
- Schep een derde van het eimengsel met een spatel voorzichtig door het chocolademengsel in de kom. Voeg het amandelmeel en resterende eimengsel toe en spatel alles voorzichtig door.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en doe het beslag in de springvorm. Bak de cake 55 minuten in de oven of tot hij stevig aanvoelt (als je test met een houten prikker zal hij er niet schoon uitkomen: deze cake wordt van binnen bij het afkoelen steeds kleveriger.) Doe ovenwanten aan, haal de cake uit de oven en laat afkoelen in de vorm.
Instructies voor het glazuur
- Doe intussen voor het glazuur roomkaas en ricotta in de (gewassen en afgedroogde) foodprocessor en meng tot een gladde massa. Voeg kokosbloesemsuiker, cacao en vanille toe draai met pulsen tot alles is gemengd. Schep het mengsel in een kom en zet tot gebruik in de koelkast.
- Haalde afgekoelde cake uit de springvorm en zet het op een taartplateau of schaal. Besmeer met een paletmes de bovenkant (en optioneel de zijkanten) van de cake met glazuur, en serveer de cake in punten.
Nogmaals, hij is uiteraard niet suikervrij, deze heerlijke taart… Maar, jullie weten ook dat ik tegenwoordig om verschillende redenen niet meer streng in de leer ben! 🙂 In een gezonde eetpatroon is ook ruimte voor lekkernij. Dus heb je iets te vieren? Dan kan ik je deze taart zeker aanraden!
Liefs,
Saskia
Hoi Saskia,
ziet er heel lekker uit!
Is het vloeibare zoetmiddel ook te vervangen door bv meer kokosbloesemsuiker? Ik heb namelijk geen vloeibaar zoetmiddel dus was benieuwd of het ook anders kan 🙂 .
Dank je wel!
Hallo Narida! Sorry voor de verlate reactie. Meestal is vloeibaar niet heel makkelijk te vervangen door iets niet-vloeibaars, omdat het geheel dan droger wordt.
o ben zo blij met dit resept als ik beter ben ga ik dit eens maken tis niet zo makkelijk lekkere dingen te maken zonder suiker
Ik ben niet van de noten. Wat zou een alternatief kunnen zijn voor amandelmeel.
Je zou kastanjemeel kunnen proberen in dit recept.