Ik doe graag aan last-minute kerst tips. Ik plan namelijk niet zo ver vooruit en bedenk vaak pas op het allerlaatste moment waar ik zin in heb. Geen probleem voor mij, maar voor jullie lezers misschien iets minder. Hoe dan ook, kerst is overmorgen pas, hoor! Dus je hebt nog de hele dag om boodschappen in te slaan en alvast dit lekkere vegan kerst-toetje te bereiden. Het is een fijn kokos & cranberry dessert, uiteraard gemaakt met mijn zelfgemaakte cranberry saus!
Ik vind desserts met gelatine of agar agar altijd zoveel werk lijken, maar het is eigenlijk zo gepiept. Het leuke is dat je met deze producten wel een mooie stevige mousse kan creëren, of een prachtige taart (die nog op mijn to-do list staat!). Ik kies er zelf voor om agar agar te gebruiken. Dit is een plantaardig bindmiddel, waardoor het dessert ook geschikt is voor vegetariërs en vegans. Het wordt namelijk gemaakt van rode zeewier. Je kunt het kopen bij een natuurwinkel of online health shop. Het is iets sterker van gelatine, dus je hebt er vaak maar een theelepeltje van nodig. Op elke verpakking staat helder vermeld hoeveel agar agar je nodig hebt bij hoeveel vloeistof. Dit is namelijk ook afhankelijk van de vorm ervan; je koopt het namelijk in poedervorm of in vlokken.
Dit recept is vrij van geraffineerde suikers, maar uiteraard niet 100% suikervrij. Ik koos er namelijk voor om de kokoslaag te zoeten met een beetje rauwe honing. Dan blijft deze mooie wit. Hij bevat wel stukken minder suiker dan een standaard kerstdessert, uiteraard! Je kunt de honing ook vervangen door een paar druppels stevia.
Feestelijk Kokos & Cranberry Dessert met Agar Agar
voor 4 personen
- 1 blikje kokosmelk (à 400 ml)
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel rauwe honing (of 2, als je visite krijgt die wel gewoon suiker eet, en dus iets zoetere desserts gewend is) of vervang door een paar druppels stevia
- 1 theelepel agar agar
- 4 eetlepels suikervrije cranberry saus
- ter garnering: geroosterde kokos flakes
In een pannetje, roer de kokosmelk, vanille, honing en agar agar door elkaar. Breng het dan langzaam aan de kook en laat het een paar minuutjes doorkoken. Verdeel het mengsel dan over vier glaasjes, en laat het mengsel minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Schep voor het serveren de eetlepels cranberry saus erover, en garneer het toetje bijvoorbeeld met wat geroosterde kokos flakes. Dit hoeft uiteraard niet, maar staat wel lekker feestelijk. Kokosschaafsel werkt natuurlijk ook!
Heb jij het kerstdiner al rond? Ik ben benieuwd wat jullie dit jaar op tafel zetten. Laat vooral je reactie achter bij de comments om andere lezers te inspireren! En voor nu: Merry Christmas!