Na het succes van de Noten & Frambozen taart, kon ik niet wachten weer te experimenteren met een nieuwe versie van zo’n raw vegan cake! Deze frisse limoen taart is ook weer vrij van standaard fabriekssuiker en bloem, en vooral gemaakt van goede noten. Dit maakt hem een perfecte (not so) guilty pleasure voor in het weekend. Deze taart maakte ik afgelopen weekend ook voor mijn 30-ste verjaardag en het was een hit bij de gasten!
Om de kosten van de limoen taart enigszins te drukken, koos ik ervoor om naast noten, ook pitten in de bodem te gebruiken. Pompoenpitten en zonnebloempitten kun je vaak in bulk voor een redelijke prijs op de kop tikken, en zijn stukken goedkoper dan walnoten, pecannoten of paranoten. De bodem zoette ik verder met verse dadels, en maakte ik smeuïg met een lik kokosolie.
De vulling zoette ik dit keer met bruine rijststroop. Bruine rijststroop is gemaakt van bruine rijst, en bevat, in tegenstelling tot veel andere alternatieve zoetmiddelen vooral maltose i.p.v. fructose. Zoals je mogelijk eerder in mijn artikel over wetenschappelijk bewezen effecten van suiker hebt kunnen lezen, is het vooral de fructose die voor onze gezondheid de boosdoender is, vandaar dat veel suikervrije eters in Amerika erbij zweren. Bruine rijststroop (rijst malt stroop) heeft echter wel een relatief hoge glycemische index. Dus gebruik het vooral niet dagelijks. Maar omdat hij in dit recept ook met goede vetten wordt gecombineerd, voorkomen we een heftige suikerpiek! En de rest van de limoen taart is een lading aan supergezonde ingrediënten…
Frisse Limoen Taart
voor een kleine springvorm
bodem
- 1/3 cup bruine amandelen
- 1/3 cup zonnebloempitten
- 1/3 cup pompoenpitten
- 1 cup verse dadels
- 2 eetlepels kokosolie
vulling
- 2 cups cashewnoten
- 3/4 cup vers limoensap
- 1/3 cup kokosolie
- 1/2 cup bruine rijststroop, of iets minder als je geen ontzettende zoetekauw bent
- 1 theelepel vanille extract
- een klein snufje himalaya zout
Bekleed de springvorm met bakpapier. Maal dan alle ingrediënten voor de bodem fijn in een keukenmachine, en druk het mengsel op de bodem. Verspreid het mengsel goed met je vingers, zodat het mooi evenredig verdeeld is. Bedek de springvorm dan en zet deze alvast in de vriezer om op te stijven.
Maak ondertussen de vulling door de ingrediënten te mengen in de keukenmachine. Dit mag weer op hoge snelheid, een paar minuten lang, zodat de noten goed glad gemalen worden. Smeer het mengsel dan uit over de bodem, bedek de springvorm weer en laat deze minimaal 3 uur, maar liefst een nachtje lang, opstijven in de vriezer.
Haal de taart ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat hij even iets zachter kan worden. Optioneel kun je de limoen taart nog mooi versieren met vers fruit, noten, munt en/of kokosschaafsel! Daar ben ik zelf nooit zo’n ster in ;).
Jum, jum! Ik vind het uiteraard leuk om te zien wanneer jullie aan de slag gaan met dit recept! Deel jouw eindresultaat vooral via social media met #blijsuikervrij, of tag mij @blijsuikervrij.nl !
Ik zag ‘m net voorbij komen op Instagram… Die ga ik binnenkort voor m’n verjaardag maken, ben nu al benieuwd naar de reacties! Hij lijkt me super lekker!
Leuk!
Volgens mij heel speciaal!
Hoe groot is een ‘kleine springvorm’? Ik heb er zo veel in de kast liggen, in alle vormen en maten, dat ik geen idee heb.
Verder vroeg ik me af of ik de rijstsiroop hier ook kan vervangen door Yaconsiroop?
Oh, ik zie nu pas dit berichtje. Ik zal de springvorm even voor je opmeten. Je kunt hier uiteraard ook yacon gebruiken. Maar ik zag dat je het niet kon vinden (bij de appeltaart)? Online slaag je het snelst. In de fysieke natuurwinkels moet je geluk hebben om het te vinden. 😉
Hey,
Ik zou hem graag zelf proberen te maken dit weekend, maar heb nog twee vraagjes:
Hoe groot is de springvorm nu net?
Hoeveel is een cup ongeveer?
Bedankt voor de leuke ideetjes
Hallo Stephanie, een cup is een “kopje” een volumemaat van 250 ml. Hier lees je uitgebreider hoe dat werkt. Ik gebruikte zelf een bakvorm van 19 cm. Geniet ervan! 😉
Hi Saskia,
Hoe lang kun je deze taart bewaren? Als ik hem Maandag avond maak en Woensdag wil serveren, is hij dan nog lekker? En bewaar ik hem dan (weliswaar afgedekt met huishoudfolie) gewoon in de springvorm?
Hallo Myrian, ja hoor! Je kunt de taart maandenlang bewaren, omdat je hem in de vriezer dient te bewaren. 🙂 Je haalt hem gewoon een klein half uurtje voor het serveren uit de vriezer.
Hoi
Wat een heerlijk recept. Ik ga het proberen maar zit een beetje met de noten… ik mag geen amandelen en cashew, wel bijv. Walnoten.
Enig idee waarmee ik het kan vervangen?