Het meest gelezen bericht op mijn site, is de apple crumble. Niet vreemd, want het recept is supersimpel, en oh, zo smakelijk! Maar als die appel kruimel zo populair is, dan heb ik hier een kersverse concurrent… Want deze gezonde appel kruimel taart maakte ik voor mijn verjaardag, en er waren aan het eind van de dag slechts nog een paar kruimels op de plank over. Lees je mee waarom?
Een gezondere versie van een traditionele appeltaart!
Deze taart, de bodem én de kruimel, is gemaakt van o.a. havermout. Mijn all-time favorite ingrediënt! Boordevol vezeltjes. Verder bevat de taart een hoop appeltjes, lijnzaad, wat rozijntjes, pecannoten, kokosolie (te vervangen door roomboter, uiteraard), een klein beetje citroen. Ik gebruikte net als in de frisse limoentaart wat rijststroop om te zoeten, maar dit kun je eventueel ook vervangen door ahornsiroop, stevia, honing, etc. Net wat je wilt.
Wil je gewone suikerstroop gebruiken? Dan kan natuurlijk ook. 😉 Het belangrijkste is dat je een vloeibare zoetmaker kiest voor dit recept.
Uiteindelijk draait het immers allemaal om balans, en is suiker niet onze vijand. Een balans tussen goed genieten en snoepen van lekker eten, en kiezen voor lekker veel groente, fruit, vezelrijke granen, peulvruchten, noten om je lijf goed te voeden.
Gezonde Appel Kruimel Taart van Havermout
voor een springvorm van ongeveer 20 cm
voor het havermoutmengsel
- 200 gram havermout
- 50 gram kokosolie
- 60 ml ongezoete amandelmelk
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad
- 4 eetlepels warm water
- 2 eetlepels ahornsiroop, rijststroop (of andere vloeibare zoetmaker)
- een snufje Himalaya zout
- een handje pecannoten
voor de appelvulling
- 3 rode appels
- een handje rozijntjes
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels ahornsiroop, rijststroop (of andere vloeibare zoetmaker)
- 2 theelepels koekkruiden
Instructies
- Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Vet de springvorm in met een beetje kokosolie.
- Meng het gebroken lijnzaad met het water, en laat het even een paar minuten staan tot het een wat dikkere substantie vormt.
- Schep de havermout in een pan met een goede anti-aanbaklaag en rooster de havermout gedurende een paar minuten. Zodra hij lekker gaat geuren, is hij klaar. Doe de havermout dan samen met het lijnzaadmengsel in de keukenmachine en voeg meteen de kokosolie, amandelmelk, 2 eetlepels yaconsiroop, kaneel en het snufje zout toe. Als het een mooie bal in de keukenmachine is geworden, neem hiervan dan ongeveer 2/3 uit de machine en druk het deeg op de bodem van de springvorm. Verspreid het deeg goed en zorg ook voor een klein opstaand randje.
- Schil de appels en hak ze in kleine blokjes. Meng deze vervolgens met de andere ingrediënten voor de appelvulling, en verspreid dit mengsel over de taartbodem.
- Doe als laatste de pecannoten bij het resterende mengsel in de keukenmachine, en maal dit weer even fijn. Verdeel dit mengsel dan over de taart. Zet de taart zo’n 35-40 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi bruin begint te worden. Laat de gezonde appel kruimel taart even goed afkoelen voor je de springvorm los maakt en de taart aansnijdt, dan behoud deze zijn mooie vorm.
Ik hoop dat je lekker vol aandacht geniet van deze overheerlijke taart!
Zoek je meer van dit soort lekkere recepten? Dan vind je deze in mijn kookboek Zoet! 🙂 Ben je benieuwd naar mijn verhaal en insteek rondom gezond eten, lees hier vooral verder over mij.
Deze taart ziet er echt uit als een kruimeltaart! Altijd wat moeilijk als het met minder suiker of vetten moet. Ik zou er meteen een stukje van willen 😉
‘k Vind het zo jammer dat je kokosolie gebruikt, dat schijnt helemaal niet zo goed te zijn. Verder lijkt mij de appel
kruimeltaart heerlijk. in plaats van kokosolie gebruik ik zonnebloemolie,
groetjes
De appelkruimeltaart lijkt mij heerlijk, alleen vind ik het jammer dat je kokosolie gebruikt dat schijnt helemaal
niet zo goed te zijn. Een professor in Kassa enkele weken geleden was een tegenstander van kokos olie.
Ik gebruik daarvoor in de plaats zonnebloemolie.
Groetjes Truus
grtjs
Beste Truus, de meningen over kokosolie zijn verdeeld, daar ben ik me van bewust! Ik vind het zelf een fijn product, en zie ook veel voordelen van de olie. In dit artikel worden de meningen goed samengevat. Maar, je kunt het uiteraard gewoon vervangen. Je kunt ook kiezen voor ghee of goede roomboter. Maar net wat je liever hebt!
Wat kan je in plaats van rijststroop gebruiken
Hallo Elisabeth, je kunt het weglaten, of kiezen voor een andere minder geraffineerde zoetstof, zoals pure stevia, goede ahornsiroop, agave of honing.
Hoi ik kan nergens terug vinden waar je de amandelmelk gebruikt, hoort dat door het deeg?
Ik hoor graag meer van je
Gr alise
Hallo Alise, dank voor de oplettendheid, ik heb hem meteen even toegevoegd! Ja, de melk gaat door het havermoutdeeg… 😉
Kan het ook gewoon met de mixer ik heb nl. Geen keukenmachine!
Hallo Alinda, Je kunt het allicht proberen, maar ik weet niet of een handmixer sterk genoeg is. Misschien dan gewoon goed met de handen doorkneden?
Hallo,
ik heb hem gisteren gemaakt, maar ik vond het niet geslaagd en ook niet lekker. De havermout was veel te dominant aanwezig. Ligt er zwaar op de maag! Kun je die havermout niet beter eerst malen??
Mmmm, wat vreemd. Heb je havermout gebruikt of hele havervlokken? Ik kan me voorstellen als de vlokken wat groot zijn dat het minder lekker is. Je kunt malen inderdaad proberen.
Hoi Saskia,
Ik heb geen keukenmachine, maar wel een handmixer. En evt. kan ik het deeg ook met de hand kneden.
Ik vroeg me daarom even af of het van belang is dat de pecannoten gemalen worden? Moeten ze heel fijn zijn? Want dan doe ik het in de blender. Anders hak ik ze gewoon met een keukenmes.
Ik zag ook net je berichtje over Yaconsiroop, dus dat ga ik bij deze taart proberen (als ik het in de winkel kan vinden).
Groetjes, Tosca
Hallo Tosca, de pecannoten mag je zo grof of fijn malen als je wilt, dat ligt eraan of je van een knapperige kruimel bovenop houdt. Hoe grover, hoe meer textuur bovenop de taart! 😉 Veel plezier met bakken! Laat je even weten of het gelukt is met de handmixer?
Hij staat nu in de oven, ik ben erg benieuwd. Wel met rijststroop, want yaconstroop kon ik in de winkel niet vinden. Ik ben bang dat de bodem erg grof is en uit elkaar gaat vallen, maar we gaan het zien. Misschien gebruik ik de volgende keer beter gemalen havermout. Ik houd
je op de hoogte!
Kan je het lijnzaad ook vervangen door chiazaadjes?
En die keukenmachine wat voor euhm messen of klopper toestanden moeten daar in steken?
Eerste keer dat ik ga bakken dus moet nog leren he
Hallo Joo. Leuk dat je aan de slag gaat! In de keukenmachine gebruik ik altijd het scherpe S-vormige mes. De lijnzaadjes kun je inderdaad ook door chiazaadjes vervangen. Bak ze!
Ik heb de taart net gemaakt, hij is heerlijk!
Het enige nadeel bij mij is dat hij op het bord uit elkaar valt.
Heb je hier tips voor?
Hoi Saskia,
Kan je de pecannoten ook door iets anders vervangen? Ik kan niet tegen pecannoten..
Alvast dank voor je reactie!
Groetjes, Samira
Andere noten, of een handje zaden zoals pompoenpitten, zonnebloempitten. Net wat je lekker vindt!
Walnoten kan heel goed.
Dag Sasika.
Bedankt voor de interessante recept.
Ik vraag me af of je nog zin hebt receptjes te delen, als ik die domme commentaren lees van “kan je de noten vervangen door andere”? ja duuuug natuurlijk kan dat!
en “spijtig dat je kokosolie gebruikt” wel gebruik dan iets anders als je er niet mee akkoord gaat.
En kan het met de handmixer? wel probeer het en je vindt zelf je antwoord!
Als ik zo’n commentaren lees vraag ik me af of de vragenstelster zich even aan het vervelen was en dan maar iets neergeschreven heeft, om het wat interessanter te maken!?!
In ieder geval fijn dat je dit recept op internet zet voor wat meer creativiteit.
Haha, helemaal eens met dit commentaar.
Laat de mensen zelf ook eens denken. Soms is het volgens mij gemakzucht.
Lees er zelf eens wat meer over voor je wat vraagt!
Lijkt me een heel lekkere appeltaart! Ik wil hem zeker een keer proberen!
Succes verder Saskia
Ik heb gisteren deze taart gemaakt voor mijn vaders verjaardag, hij is heerlijk! Ik heb de rijststroop vervangen door yacon, dat ging prima. Bedankt voor dit recept, ik ga het zeker vaker maken!
Mooi, goed om te horen, Marit! 🙂
Saskia, ik heb je appeltaart volgens jouw recept gemaakt. De appelkruimel taart is heerlijk. Het duurde dan ook niet lang voordat het de taart op was.
Waar ik woon kun je geen rijststroop vinden, dus ik heb honing gebruikt, iets minder dan wat je aangegeven hebt in het recept. Ook heb ik bij de vulling gemalen hazelnoten en amandelen toegevoegd.
Het is een groot succes.
Klinkt erg lekker, met al die noten in de vulling! 🙂 Fijn dat het een succes is!