Pizza blijft toch wel één van mijn guilty pleasures! Hoe kan het ook anders, als Italië fanaat? Maar dat pizza een stuk gezonder kan, zonder er minder van te hoeven genieten, bewijs ik maar al te graag. Ik schreef al een blog over een pizza van volkoren speltmeel, nu is het de beurt aan deze zeer smakelijke havermout pizza! Hoe feestelijk is het ook om er kleine havermout pizza’s van te maken en deze bijvoorbeeld als borrelhapje te serveren? Festeggiamo! (Let’s party!)
De bodem is lekker smakelijk door de toevoeging van oregano, en de topping van paprika tapenade maakt het smaakpalet helemaal af. Het geeft deze havermout pizza’s echt wat extra’s. Heb je echter wat minder tijd, dan kun je er uiteraard altijd voor kiezen om gewoon tomatensaus als topping te kiezen. Dat maakt het recept helemaal lekker makkelijk!
Het is overigens niet heel ingewikkeld allemaal… Ik praat jullie er weer langzaam doorheen! Zullen we starten met bakken?
Havermout Pizza met Paprika tapenade
voor 2 éénpersoonspizza’s of 6 mini-pizza’s
- 100 gram havermeel (zeer fijngemalen havermout, dit doe ik zelf in de keukenmachine)
- kopje water
- scheut olijfolie
- 1/2 eetlepel gedroogde oregano
- snuf (Himalaya) zout
beleg naar keuze, wij kozen voor:
- paprika tapenade (zie instructie hieronder)
- 1/2 bol mozzarella (in kleine blokjes gesneden)
- 8 cherrytomaatjes (in plakjes gesneden)
- een handje pijnboompitjes
- handje verse rucola
Maal de havermout fijn tot havermeel. Doe dit in een kom, en voeg de oregano en een snuf Himalaya zout toe. Giet dan beetje bij beetje wat water in de kom, en kneed het deeg, tot er een stevige, licht vochtige, bal ontstaat. Vouw dan een natte theedoek om de kom, en laat het deeg een half uurtje staan. We geven de havermout dan even de tijd om zacht te worden. Je kunt ondertussen vast de tapenade maken. Zie de instructie hieronder!
Verwarm de oven dan voor op 180 graden. Verdeel het pizzadeeg in kleine balletjes en rol ze goed uit met een deegroller. Als het deeg iets te veel plakt, kun je het deeg het makkelijkst uitrollen tussen twee bakpapiertjes. Voor de kleine pizza’s gebruikte in een breed kopje uit de kast om een mooie ronde vorm uit te steken. Voor de grotere havermout pizza’s kun je eventueel een kom pakken, of het deeg met een mesje bijsnijden.
Voeg het deeg wat aan de randjes overblijft weer bij de balletjes zodat je het mee uitrolt. Ga door totdat het deeg bijna op is.
Bestrijk de pizzabodems eerst met wat olijfolie. Besmeer ze dan met de paprika tapenade, en beleg ze met wat je lekker vind. Wij kozen voor mozzarella, cherrytomaatjes en pijnboompitjes. (Na het bakken bestrooiden we de pizza’s nog met wat verse rucola.)
Bak de havermout pizza af in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten.
Paprika Tapenade
- 1 rode (punt-) paprika
- 4 zongedroogde tomaten (uit olie)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- een flinke snuf (Himalaya) zout
Snijd de paprika doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de paprika dan in grove stukken. Ontdoe de knoflook van het schilletje. Laat de zongedroogde tomaten even kort uitlekken. Voeg dan alle ingrediënten samen en meng het met een keukenmachientje of staafmixer tot een redelijk gladde tapenade. Easy peasy!
Dit recept is geïnspireerd op de “Pizza di Kyra”, uit het prachtige boek Kyra’s Kitchen. Zij creëert doorgaans prachtige veganistische recepten. Door de toevoeging van mozzarella, is mijn variant echter niet veganistisch!
Hoi!
Klinkt als een heerlijk recept, alleen ging het bij mij gelijk mis met de bodem. Toen ik het ging rollen viel het gelijk helemaal uit elkaar. Heel korrelig. Wat doe ik dan fout? Moet ik meer water gebruiken? Heb je tips? 🙂
Hallo Marieke, dat is balen! Korrelig is inderdaad niet goed, dan kan een klein scheutje water of olijfolie helpen. En vergeet niet het deeg echt even te laten rusten, dat scheelt vaak ook.
je kunt er ook een eitje aan toevoegen
Hai,
nou ze staan even te rusten! Klinkt heerlijk kan niet wachten ze zo te beleggen.
In het recept zie ik bij de ingrediënten van de bodem olijfolie staan, maar in het recept niet meer. Ik heb maar een scheut bij het deeg gedaan met het water. Denk dat het zo goed gaat komen.
Groetjes!
Staat hier wekelijks op het menu !
Yes! 🙂