Oops, I did it again! Ja, deze taart lijkt erg op de kokos desserts die ik gisteren met jullie deelde. Toch smaakt deze taart écht anders, omdat ik gebruik maakte van rood fruit en een frisse kokosyoghurt, in plaats van kokosmelk. En je kan hem gewoon nog maken voor de komende dagen! Hopelijk kun je de kerstdrukte in de supermarkten trotseren… Ik ga in ieder geval vast lekker snoepen van deze feestelijke taart met kokosyoghurt en wens jullie allemaal alvast een geweldige, sprankelende kerst toe!
Het lijkt een soort kwarktaart, deze taart, maar hij is zuivelvrij. Ideaal voor als je feest viert met mensen die bepaalde allergieën hebben. De taart is namelijk ook glutenvrij én vrij van geraffineerde suikers. Overigens weet ik dat sommigen van jullie niet van stevia houden. Gebruik dan vooral een beetje zoetstof naar keuze voor de vulling, zoals wat rauwe honing of yaconsiroop. Als je dan toch snoept… hè? Je kunt er ook voor kiezen om de vulling glad te pureren, dan zoet het fruit de taart voldoende en hoef je niets extra’s toe te voegen. Ik vond het nu wel leuk om wat stukjes fruit zichtbaar te laten.
Fruitige Taart met Kokosyoghurt & Rood Fruit
voor de bodem
- 75 gram cashewnoten
- 25 gram geroosterde kokosflakes, of kokosschaafsel
- 75 gram sappige Medjool dadels, ontpit
voor de vulling
- 400 ml suikervrije kokosyoghurt
- 200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 3 gram agar agar
- 150 gram zomerfruit (rood fruit), uit de diepvries
- 1 eetlepel honing of een paar druppels stevia
Maak de bodem door de ingrediënten van de bodem te vermalen in een keukenmachine. Als het geheel nog niet plakt, voeg dan een klein scheutje water toe. Verspreid het mengsel dan over de bodem van een springvorm. (Ik gebruikte ook bakpapier om deze te bekleden, maar dat zou ik niet meer doen in het vervolg: het maakt de randen van de taart minder strak.) Zet de taartbodem even in de vriezer om op te stijven.
Verwarm dan de amandelmelk samen met de agar agar en eventueel zoetstof in een pannetje. Breng het geheel, onder continu roeren aan de kook en laat het even een paar minuten door koken. Roer dan de kokosyoghurt en het rode fruit erdoor. Giet dit mengsel op de bodem en zet het nog 2 uur in de koelkast. Dan is de taart goed hard geworden, en kun je hem serveren!
Fijne Kerst allemaal!
Ziet er goed uit. Welke grootte van springvorm gebruik je?
Eentje van 18 cm!
Kan je de taart ook invriezen?
Hallo Lotte, ik denk dat de structuur dan mogelijk wat verandert. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd!
Hoeveel punten haal je hier gemiddeld uit?
6 grote, of 8 kleine punten. 🙂
Beste Saskia,
Waar vind ik suikervrije kokosyoghurt?
Gr.
Jade
Hallo Jade, merken als BioToday, Ekoplaza en Terrasana zijn suikervrij!
Agar agar kan ik dit vervangen voor gelatineblaadjes
Ja hoor! Dat kan. 🙂