Of ik een taartje wilde bereiden voor iemand die niet goed reageerde op geraffineerde suikers? Ja hoor, dat doe ik met liefde! Met een aanrecht vol lekkere rauwe noten, sappige Medjool dadels, bevroren aardbeien, een paar goede smaakmakers en mijn geliefde keukenmachine, draaide ik de taartjes in een handomdraai in elkaar. Hup, de vriezer in, en deze lekkere vegan aardbeien & chocoladetaartjes waren klaar om geserveerd te worden. Perfect!
Je haalt ze gewoon een half uurtje voor het feestje begint uit de vriezer, en dan verandert de roze vulling in een soort zachte aardbeien cheesecake vulling. Maar dan wel zonder de kaas. Ideaal. Want dat maakt de taartjes niet alleen lactosevrij, maar ook glutenvrij en helemaal vegan. Wie zegt dat je met allergieën niet kan smullen, heeft nog geen rauwe taartjes gemaakt!
Raw vegan aardbeien & chocoladetaartjes
voor 2 vegan aardbeien taartjes
Benodigdheden: keukenmachine, 2 kleine taartvormpjes van 10 cm, vriezer
Bereidingstijd: 20 min+ 2 uur vriezertijd
voor de bodem
- 40 g walnoten
- 24 g kokosschaafsel
- 1 tl rauwe cacao
- 2 grote Medjool dadels
voor de aardbeien-cashew vulling
- 45 g rauwe cashewnoten, geweekt in een kommetje water
- 45 g aardbeien (ik gebruikte aardbeien uit de diepvries)
- 1/2 el kokosolie
- 1 el citroensap
- 2 grote Medjool dadels
- 1/2 tl pure vanillepoeder
- 10 a 20 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
optionele toppings: aardbeien en cacao nibs.
Instructies
- Maal de ingrediënten van de bodem fijn in de keukenmachine. Gebruik hiervoor het S-mes. Gaat het mengsel niet vanzelf aan elkaar kleven, voeg dan een lepeltje plantaardige melk toe, en zet de machine nog even aan.
- Bekleed de 2 vormpjes met een stukje bakpapier en verdeel het mengsel van de bodem over de twee vormpjes. Druk het mengsel goed aan. Plaats de vormpjes dan even in de vriezer, zodat de bodem alvast een beetje kan opstijven terwijl je de vulling maakt.
- Giet de cashewnoten af, en voeg deze samen met de ingrediënten van de vulling toe aan de mengkom van de keukenmachine. Start met 10 ml melk, en voeg eventueel nog een klein scheutje toe, als de structuur van de cheesecake vulling niet mooi glad is. Laat de machine wel eerst een paar minuten op de hoogste stand draaien, het duurt eventjes voordat de substantie van korrelige nootjes naar een mooie gladde structuur gaat.
- Verdeel de vulling dan over de taartvormpjes. Versier de taartjes eventueel met wat geschaafde stukjes aardbei en cacao nibs, en plaats ze dan in de vriezer om op te stijven. Haal de taartjes een half uurtje van tevoren uit de vriezer, en verwijder dan het bakpapiertje. Ze kunnen dan op een bordje even op kamertemperatuur komen.
Deze taartjes zijn geïnspireerd op de grote noten & frambozentaart en de lekkere aardbeien cashewmousse uit mijn kookboek. Daar vind je uiteraard meer allergie-proof feestelijke lekkernijen!
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord