De temperatuur loopt weer een beetje op! En aangezien ik nog steeds gewoon aan het werk ben… (who’s with me?), moest ik gewoon ook nog een paar lekkere ijsjes maken. Romige ijsjes op een stokje, maar dan helemaal plantaardig. Ik heb ontdekt hoe je die lekker maakt; namelijk met cashewnoten en kokosmelk! Voeg daar nog wat rijpe pruimen aan toe, en je krijgt deze perfecte cashewnoten ijsjes. En geloof me, die zijn zeker te pruimen!Sterker nog, het is best een ideaal tussendoortje vol noten en fruit. Hij is wel lekker voedzaam, dus geef hem vooral niet aan je kids vlak vóór dat je een diner serveert. Ze kunnen er hun buikjes goed mee vullen. 😉
Ze blijven maanden goed in de vriezer, maar ze zullen vast de zomer niet overleven. En zijn er bij jou geen pruimen te koop? Gebruik dan lekkere perziken, nectarines of verse abrikozen! Dat kan uiteraard ook allemaal gebruikt worden op de plek van de pruimen.
Romige Pruimen & Cashewnoten Ijsjes
Benodigdheden: 5 siliconen ijsvormpjes (ik gebruikte magnumvormpjes van Lekué)
voor 4 à 5 ijsjes
- 90 g cashewnoten, een nachtje geweekt in een kommetje water
- 3 verse pruimen
- 100 ml kokosmelk (volvet)
- 4 verse dadels
- 1 tl arrowroot
- 1/2 tl vanillepoeder
- snufje zout
Meng alle ingrediënten fijn in een foodprocessor/keukenmachine. Schep ze dan in de vormpjes en plaats deze minimaal 3 uur in de vriezer. Laat ze even heel kort ontdooien voor je ze opeet.
Ik serveerde de ijsjes extra feestelijk met zelfgemaakte dadelsaus en fijngehakte amandelen. Uiteraard is dit geheel optioneel.
Voor de dadelsaus: laat een paar Medjool dadels met een scheut water in hoge snelheid draaien in een keukenmachine. Voeg water toe als je de saus te dik vind, en een extra dadel indien de saus te waterig wordt. Easy peasy!
Geniet ervan! 🙂 En meer lekkere ijsjes vind je uiteraard in mijn kookboek. Ik wijdde een heel hoofdstuk aan ice, ice, baby!
Liefs,
Saskia
Hallo Saskia,
Dit lijkt me een heerlijk en voedzaam ijsje.
Mooie en makkelijke ijsvormpjes ook, kende ze niet maar ff googlen en je weet ze direct te vinden.
Welke gebruik jij dan? de kleine magnumvormpjes of het grootste model?
Als je de ijsjes wat langer bewaart ontstaat er dan geen te hard ijs met ijskristallen? Want dat is niet smakelijk, vind ik?
Dank voor het delen van dit recept.
Ik denk dat ik de kleine vormpjes heb. Ik heb nog geen last gehad van ijskristallen! 😉
Ik had alleen rijstkokosmelk in huis en heb daar wat minder van gebruikt. Kei lekker. Is lekker romig zou ik zo ook wel ipv kwark kunnen eten. Benieuwd hoe het straks als ijs is.
Hahaha, ja lekker romig hè, door de toevoeging van de cashews… Ik vind het zelf ook heerlijk!