Hello gorgeous! Wat kon ik slecht van deze taart afblijven terwijl ik hem in al zijn schoonheid op de foto zette. Het is een perfecte “suikerbewuste” chocoladetaart met bietjes. En je hoeft écht niet van bietjes te houden om van deze chocoladetaart te kunnen genieten. Nee hoor, hij is gewoon erg lekker. Een supermooie traktatie op een verjaardag of gewoon een magische Paasochtend met familie.
Ik gebruikte als inspiratie voor dit recept deze appel en frambozencake (die je dus ook gewoon in een mooie ronde taartvorm kunt maken!), maar koos voor bietjes als vulling en een flinke hoop cacao. De “frosting” is een volvette Griekse yoghurt, met een klein lepeltje bietensap om hem lichtroze te maken. Gebruik hier een kokosyoghurt als je een lactosevrije taart wilt maken.
Ik liet de versiering verder vrij simpel: verse bosbessen maken voor mij een hoop goed. Maar leef je vooral uit met al het mooie fruit dat je lekker vind. Munt kan er ook nog bij. Alles wat je creatieve brein bedenkt! En geniet dan volop met vrienden en familie van deze mooie bietjestaart… Wedden dat ze niet raden dat je die mooie kleurrijke groente in de taart hebt verstopt?
Suikerbewuste Chocoladetaart met Bietjes & Yoghurt Frosting
voor een taartvorm van 19 cm = ongeveer 8 personen
- 175 gram volkoren speltmeel
- 50 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 60 gram kokosolie (of roomboter)
- 140 gram sappige dadels
- 130 gram gekookte bietjes, geraspt (dit was bij mij 1 groot bietje)
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 1 snuf (Himalaya) zout
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn (of citroensap)
- optioneel, voor de echte zoetekauw: 2 eetlepels yaconsiroop (of honing, maar laat dit weg als je echt geen toegevoegde suikervervangers wilt gebruiken)
voor de topping
- 75 gram Griekse yoghurt of kokosyoghurt
- 1 eetlepel bietensap (ik gebruikte gewoon het vocht uit de verpakking van de voorgekookte bietjes ;))
- 1 eetlepel yaconsiroop (of vervang voor stevia, honing, idem hierboven)
- vers fruit naar wens
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 graden. In de keukenmachine, meng de dadels met de eieren en het vanille-extract. Voeg als laatste de kokosolie toe en meng tot een glad geheel. Voeg dan het meel toe, het snufje zout, de cacaopoeder, baking soda en appel cider azijn. Meng het geheel goed tot een plakkerig deeg ontstaat. Schep als laatste met de hand de bietjes (en optioneel de lepel extra zoetmiddel) erdoor.
Schep het beslag dan in een met kokosolie of roomboter ingevette taartvorm en verdeel het mengsel goed. Schuif de taartvorm dan in de oven en bak het in ongeveer 30-35 minuten af. Controleer of de cake van binnen gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de klaar. Laat de chocoladetaart goed afkoelen voor je deze gaat versieren met yoghurt.
Schep voor de topping de yoghurt in een fijne zeef en laat deze een half uurtje goed uitlekken. Roer het lepeltje bietensap en optioneel de zoetstof erdoor en verdeel de yoghurt dan over de taart. Garneer met bosbessen of ander vers fruit!
Wie ga jij verassen met de chocoladetaart met bietjes? Ik ben benieuwd!
Waarom doe je de bietjes er in? Weet je hoe de taart wordt zonder bietjes?
De bietjes zorgen voor net wat meer smeuïgheid. Ik denk dat de taart zonder bietjes iets droger wordt. Je kunt ook kiezen voor geraspte courgette, of appel, of frambozen, bijvoorbeeld. Mocht je geen bietjes willen gebruiken. Maar geloof me, de taart smaakt verder echt niet naar bietjes. 😉
Hallo, zou ik van dit recept ook minitaartjes of cupcakes kunnen maken?
Groeten,
Aylin
Ja hoor, dat kan zeker. De baktijd moet je dan wel flink inkorten, gewoon even goed de oven in de gaten houden!
Hoi Saskia,
‘Schep voor de topping de yoghurt in een fijne zeef en laat deze een half uurtje goed uitlekken’
ik neem aan dat je een (kaas)doek in de zeef legt.
Gr. Sonja
Kan ik ivm allergie het amandelmeel ook weglaten en alleen spelt gebruiken?
Hallo Melia, amandelmeel is iets vetter dan spelt en zorgt er dus voor dat het geheel niet te droog wordt. Je kunt het dus wel proberen, maar de taart kan iets droger worden. Als je allergisch bent voor amandelmeel kun je eventueel ook kastanjemeel gebruiken, bijvoorbeeld.