Deze lekkere suikervrije bramen cake is gezoet met vers fruit en verse dadels. Hij is geheel plantaardig en echt natuurlijk zoet, dus! Een lekker zomers baksel voor bij een kopje (ijs)thee! Zet jij je visite ook al weleens suikervrije baksels voor? Deze cake is geschikt voor een hoop allergieën, en een rijtje “bijzondere” eters; hij is glutenvrij en vegan, en bevat dus geen lactose of ei. Gelukkig is hij toch superlekker!
Ik gebruikte expres bramen uit de diepvries en roerde deze bevroren door het mengsel, dit voorkomt dat je hele cake paars kleurt. Uiteraard kun je ook verse bramen gebruiken, maar dan heb je eerder kans dat de bramen als een prakje door het mengsel verspreiden. Wat overigens niets af doet aan de smaak! 🙂
Eet je niet plantaardig? Dan kun je uiteraard het lijnzaadmengsel ook vervangen voor twee medium eitjes. Meer suikervrije tussendoortjes en baksels vind je hier.
Suikervrije Bramen Cake van Amandelmeel
voor 8 personen (een kleine ovenschaal/brownievorm)
- 2 el (blond) lijnzaad gebroken
- 1 medium banaan, rijp
- 60 g verse dadels, ontpit
- 1 el appel (cider) azijn
- snufje zout
- 100 g amandelmeel
- 50 g kokosschaafsel (geen kokosmeel)
- 1 flinke el kokosolie
- 1 tl baking soda
- 150 g bramen (uit de diepvries)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng twee eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels water en zet dit mengsel opzij zodat het een papje kan worden.
- Meng in een keukenmachine (met S-mes) de banaan, verse dadels, appel azijn en het snufje zout toe. Laat de machine draaien tot een mooi glad mengsel is ontstaan.
- Voeg dan het amandelmeel, kokosschaafsel en lijnzaadmengsel toe samen met een flinke eetlepel kokosolie. Laat de machine weer goed draaien.
- Voeg als laatste de baking soda toe en maal tot alles goed vermengd is.
- Roer dan met de hand de bramen door het mengsel en schep het in een met bakpapier beklede bakvorm
- Bak het mengsel in ongeveer 25 minuten goudbruin. Dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie en bak nog 30-35 minuten.
- Laat de cake goed afkoelen voor je deze aansnijdt.
Deze suikervrije bramen cake hoort van binnen wat smeuïg te blijven. Serveer deze naar wens met wat kokosyoghurt, extra verse bramen, of gewoon zo, bij een kop (ijs)thee! Enjoy!
Liefs,
Saskia
Wat bedoel je met “verse dadels”? Ik veronderstel dat het toch gedroogde dadels moeten zijn?
Ik gebruik sappige dadels van de Plus, uit een kartonnen doos. Hierop staat “verse dadels”, maar ze zijn inderdaad niet ontzettend vers meer. Je kunt je gedroogde dadels ook even laten weken voor eenzelfde effect.
Lekkere cake, ik had hem zelf met speltmeel gemaakt. Vandaag een variant geprobeerd met amandelmeel, appel en een beetje kaneel. Hij is echt heerlijk, zeker met dit herfstige weer.
Mmm, dat klinkt ook erg goed inderdaad! Als een wat meer herfstige variant! 🙂