“It’s the most wonderful time of the year!” De kerstmuziek schalt hier al weken door de speakers en ik heb zin in de vakantie. Ik koop seizoensproducten en bedenk dagenlang wat ik er allemaal wel niet mee kan bereiden. Zoals een zak cranberry’s, die vervolgens bijna een week in de koelkast ligt. Ze zijn zo gezond, maar ook van nature zo zuur. Er moet dus eigenlijk wel iets zoets bij, om ze lekker te maken. Maar liever geen witte fabriekssuiker als ik mag kiezen. Daarom start ik met het maken van een suikervrije cranberry saus, en deze maak ik uiteraard met dadels.
Dat zijn jullie inmiddels wel gewend van mij. De Medjool dadel is mijn favoriete suikervervanger, na de banaan dan. Hij zit boordevol vezels en mineralen en is lekker zoet en sappig. Samen met de verse cranberry’s creëer ik mijn eigen saus. Geen compote, maar een echte saus, want mijn staafmixer maakte er een mooie gladde substantie van. Wil je meer een cranberry compote creëren, dan kan dat met dit recept ook. Alleen moet je dan iets minder fanatiek pureren.
Lekker hoor, deze cranberry saus. Ideaal om te serveren tijdens het kerstontbijt, op je favoriete stapel pannenkoeken, bij een dessert, of gewoon ouderwets bij een stuk kip of kalkoen (dat is immers hoe de Amerikanen het doen tijdens het Thanksgiving diner…)!
Suikervrije Cranberry Saus met Dadels
voor ongeveer 100 ml saus
- 100 gram verse cranberry’s
- 100 gram Medjool dadels (ontpit)
- 150 ml water
- optioneel: een snufje kaneel en de rasp van een 1/2 sinaasappel
Hak de Medjool dadels in stukken. Doe dan alle ingrediënten in een pannetje en breng deze, samen met de optionele ingrediënten, langzaam aan de kook. De cranberry’s zullen open knappen zodra ze goed heet worden, schrik dus niet van het geluid. Laat de saus nog zo’n 15 minuten door koken en roer hem regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Zet dan de pan naast het fornuis en draai het vuur uit.
Pureer de saus of compote, tot de door jou gewenste substantie. Gebruik hiervoor een staafmixer of een hittebestendige blender. Laat de saus dan afkoelen en schep deze in een gesteriliseerde glazen pot. (Je kunt zelf een potje steriliseren door hem even te koken in een pan water, je maakt dan alle bacteriën dood.) Je kunt de saus dan een week bewaren in de koelkast. Hij zal nog iets indikken als hij afkoelt.
Wat maak jij met deze lekkere suikervrije cranberry saus? Ik ben wel benieuwd. Ik zal binnenkort zelf een lekker kerst dessert gaan bereiden met de saus. Hou dan ook de website in de gaten als je nieuwsgierig bent!
Ik ben me er trouwens van bewust dat dit recept wél een hoop natuurlijke suikers bevat. Hier lees je hoe ik daar over denk!